Kerala PSC exam Calendar June 2017

Kerala PSC exam calendar June 2017


DAIRY FARM INSTRUCTOR- KERALA DAIRY DEVELOPMENT
HIGHER SECONDARY SCHOOL TEACHER (JUNIOR) URDU - KERALA HIGHER
SECONDARY EDUCATION
LIBRARIAN GRADE IV - KERALA COMMON POOL LIBRARY
LOWER DIVISION CLERK (TAMIL AND MALAYALAM KNOWING) VARIOUS
DEPARTMENTS
DRAFTSMAN GRADE II - FACTORIES AND BOILERS
LOWER DIVISION CLERK VARIOUS DEPARTMENTS  ( DIRECT RECRUITMENT)
LOWER DIVISION CLERK (KANNADA AND MALAYALAM KNOWING)
MECHANICAL OPERATOR  PHARMACEUTICAL CORPORATION(IM) KERALA LIMITED
RADIOGRAPHER GRADE II - HEALTH SERVICES DEPARTMENT
ECG TECHNICIAN GRADE II - INSURANCE MEDICAL SERVICES
PRINTER MEDICAL EDUCATION
COMPUTER GRADE II PRINTING DEPARTMENT
COPY HOLDER KERALA LEGISLATURE SECRETARIAT
STENOGRAPHER PLANTATION CORPORATION OF KERALA LIMITED




Kerala PSC staff nurse previous question paper

Question Paper Code: 9/2017/OL
Category Code: 243/2016
Exam: Staff Nurse Grade II
Medium of Question: English
Date of Test 27-02-2017


1:-Which country shares longest border with India?
A:-China
B:-Bangladesh
C:-Pakistan
D:-Nepal
Answer:- B

2:-Siachen Glacier located in which mountain range
A:-Satpura
B:-Aravalli
C:-Eastern karakoram
D:-Vindhya
Answer:- C
3:-In which Indian state, the tropic of cancer does not passes?
A:-Maharashtra
B:-Gujarat
C:-Rajasthan
D:-Tripura
Answer:- A

4:-Which is the period of 12th  five year plan of India?
A:-2012-2016
B:-2013-2018
C:-2011-2016
D:-2012-2017
Answer:- D

5:-The Indian state having the least poverty rate as per the annual report of RBI published on 2013
A:-Arunachal Pradesh
B:-Gujarat
C:-Goa
D:-Assam
Answer:- C

6:-In which year RIN Revolt occurred?
A:-1946
B:-1945
C:-1947
D:-1930
Answer:- A

7:-'Jallian Wala Bagh' is situated in which state
A:-Orissa
B:-Punjab
C:-Bengal
D:-Bihar
Answer:- B

8:-Which among the following rivers in Kerala flows towards west?
A:-Kabani
B:-Bhavani
C:-Pambar
D:-Periyar
Answer:- D

9:-Neolithic cave site of Edakkal is situated in which district of Kerala
A:-Wayanad
B:-Kannur
C:-Kollam
D:-Idukki
Answer:- A

10:-Which is the lowest mountain pass in the western ghats?
A:-Nathula pass
B:-Khyber pass
C:-Palakkad pass
D:-Thamarassery pass
Answer:- C
11:-''Jeevitham thanne santhesham'' is the biography of which social reformer
A:-Sree Narayana Guru
B:-Poikayil Yohannan
C:-Thycaud Ayya
D:-Chavara Kuriakose Elias
Answer:- D

12:-Which among the following not related to Ayyankali?
A:-Sadhu Jana Paripalana Yogam
B:-SNDP
C:-Villuvandi Agitation
D:-Member of Sree Mulam Praja Sabha
Answer:- B

13:-Who published the Arabic-Malayalam monthly called Al Islam?
A:-Abdur Rahiman
B:-Ali Musaliyar
C:-Abdul Khadir Moulavi
D:-Sithi Koya Thangal
Answer:- C

14:-Which among the following is not the work of Pandit Karuppan?
A:-Jathi Kummi
B:-Veena Poovu
C:-Balakalesam
D:-Cithralekha
Answer:- B

15:-Who gave the leadership for Ezhava Memorial in 1896?
A:-Ramakrishna Pillai
B:-Mannathu Padmanabhan
C:-Kumara Guru
D:-Dr. Palpu
Answer:- D

16:-Which country will be hosting the 8th BRICS Summit in 2016?
A:-India
B:-China
C:-Brazil
D:-Russia
Answer:- A

17:-India's 1st Earthquake warning system installed in which state?
A:-Bihar
B:-Uttarakhand
C:-Orissa
D:-Madhya Pradesh
Answer:- B

18:-Who won sixth Wimbledon women's single title 2015?
A:-Serena Williams
B:-Garbine Muguruza
C:-Sania Mirza
D:-Martina Hingis
Answer:- A
19:-Who won Vayalar Award 2014?
A:-Prabha Varma
B:-K.P. Ramanunni
C:-Thomas Mathew
D:-K.R. Meera
Answer:- D

20:-''Noolppalam'' is the last film of the actor who died on January 2015
A:-Jose Prakash
B:-Augustine
C:-Mala Aravindan
D:-N.L. Balakrishnan
Answer:- C

21:-Of the two bulbs in a house, one glow brighter than the other. Which of two has the higher resistance?
A:-The bright bulb
B:-The dim bulb
C:-Both have same resistance
D:-Brightness does not depends upon the resistance
Answer:- B

22:-In nuclear reactor, cadmium rods are used to control the reaction. Because
A:-it slow down reaction
B:-it absorbs neutrons
C:-it emits neutrons
D:-it neutralizes the reactor materials
Answer:- B

23:-The color of thin film is due to
A:-interference
B:-diffraction of light
C:-reflection of light
D:-refraction of light
Answer:- A

24:-The geo stationery satellite are moving from
A:-east to west
B:-north to south
C:-west to east
D:-south to north
Answer:- C

25:-When a wave travels from one medium to another medium, which of the following quantity remains the same?
A:-Frequency
B:-Wavelength
C:-Velocity
D:-Intensity
Answer:- D

kerala PSC LD clerk Expected English grammar Questions 2017

LD Clerk Expected English Grammar Questions 2017
Part 2 (25 Questions) 

26. Passive voice of 'Somebody has informed the Police' is :
(a) the police have been informed(p)
(b) the police has been informed by somebody
(c) the police has been informed
(d) the police is informed by somebody

27. Passive voice of 'open the door' is:
(a) Let open the door be
(b) let the door be opened(p)
(c) let be the door opened
(d) shall the door be opened

28. Passive voice of 'why did he not inform her'?
(a) why wasn't she informed by him?
(b) why was her not informed by him?
(c) why was she not informed by him?(p)
(d) why she was not informed by him?

29. Active voice of 'the thief was arrested' is
(a) somebody has arrested the thief
(b) the police has arrested the thief
(c) the police was arrested the thief
(d) the police arrested the thief(p)

30. Passive voice of 'who has bought the tickets'?
(a) By whom have been the tickets bought?
(b) By whom the tickets have been bought?
(c) who has the tickets been bought by?
(d) By whom have the tickets been bought?(p)

31. He ............... on the floor
(a) has lain (p)
(b) has laid
(c) has lied
(d) had laid

32. The river .................. its banks
(a) has over flown
(b) has over flew
(c) has over flowed(p)
(d) had over flown

33. He .................. his coat up on the hook last day
(a) hanged
(b) hang
(c) hung(p)
(d) had hanged

34. Spot the error
      a              b            c                d
You are/ forbidden/not to/walk in the garden

Ans: C

             a                b          c                 d
35. He denied/ that he/ had not/ stolen the watch

Ans: C

36. She is the ............. of my two sisters
(a) older
(b) oldest
(c) elder(p)
(d) eldest

37. Between the two sisters, the elder one is ............ beautiful
(a)most
(b) more(p)
(c) much
(d) better

38. The antonym of 'famous' is .............
(a) notorious
(b) obscure(p)
(c) unanimous
(d) well known

39. The synonym of 'beg' is
(a) implore(p)
(b) censure
(c) reprove
(d) adorn

40. The antonym of 'poverty' is:
(a) affluence(p)
(b) plenty
(c) surplus
(d) prudence

41. He has ................ a lot of money for his days to come
(a) put up
(b) put in
(c) put by(p)
(d) put through

42. He ............. his friend in the medical college last day
(a) called on(p)
(b) called at
(c) called for
(d) called in

43. Monkeys live ............ trees
(a) on
(b) in(p)
(c) above
(d) below

44. She wrote the letters ............pencil
(a)in(p)
(b) with
(c) by
(d) on

45. She was married .............. an engineer
(a) with
(b) to(p)
(c) for
(d) of

46. Glass is made ........... sand
(a) of
(b) from(p)
(c) with
(d) by

47. The meaning of 'LAISSEZ FAIRE' is
(a) in the state of being free from govt. control(p)
(b) A day in which no legal business is done
(c) directly or face to face in a conflict
(d) a market place where people get together

48. If dogs bark, Turkeys  ...............
(a) poult(p)
(b) hum
(c) bell
(d) peep

49. Feminine gender of 'bullock' is :
(a) filly
(b) heifer(p)
(c) cow
(d) vixen

50. A stitch in time save ..............
(a) mine
(b) nine(p)
(c) fine
(d) money
Part 1 (1 -25)  || Part II (26-50)

Kerala PSC LD Clerk Expected English Questions 2017

LD Clerk Expected English Grammar Questions 2017
Part 1 (25 Questions) 


1. Plural form of 'belief' is:
(a) believes
(b) beliefs(p)
(c) beliefes
(d) belief

2. Plural form of 'Terminus' is :
(a) termini(p)
(b) terminuse
(c) terminii
(d) terminus

3. Plural form of 'ox' is :
(a) oxes
(b) ox
(c) oxen(p)
(d) none of these

4. Plural form of 'sheaf' is :
(a) sheafs
(b) sheaves(p)
(c) sheafes
(d) sheaf

5. Plural form of 'dwarf' is :
(a) dwarf
(b) dwarfs(p)
(c) dwarevs
(d) dwarfes

6. Everybody has a bad back,...........?
(a) Have they?
(b) don't they?(p)
(c) hasn't he?
(d) none of these

7. Let me ask him ,................?
(a) will he?
(b) shall we?
(c) will you?(p)
(d) shall I?

8. Have some more rice, ...............?
(a) will you?(p)
(b) haven't you?
(c) can't you?
(d) do you?

9. You ought to help your brother ...........?
(a) shouldn't you?(p)
(b)ought you?
(c) can't you?
(d) none of these

10. He used to go there,..................?
(a) usedn't he?
(b) didn't he?(p)
(c) did he?
(d) none of these

11. Measles that ........... fast can be cured
(a) spread
(b) spreads(p)
(c) spreading
(d) have spread

12. The jury ............. in their opinion
(a) has divided
(b) has been divided
(c) divided
(d) are divided(p)

13. A pair of pants ............ for my son.
(a) has bought
(b) has been bought(p)
(c) have been bought
(d) are bought

14. Where .............. the gentry of this town?
(a) are(p)
(b) is
(c) has been
(d) have

15. My grandfather and guardian ............ dead
(a) has
(b) are
(c) is(p)
(d) have

16. John Byred invented...........television
(a) a
(b) the(p)
(c) an
(d) no article needed.

17. He works in ............. Calicut university
(a) a
(b) the
(c) an
(d) no article needed.(p)

18. This race will be ............. ultimate test of your skill
(a) a
(b) an
(c) the(p)
(d) no article needed.

19. The lecturer is going to .............school now
(a) an
(b) a
(c) the(p)
(d) no article

20. Redwine gives me ................. headache
(a) an
(b) a(p)
(c) the
(d) no article

21. Before the first world war, he .......... the army
(a) joined
(b) had joined(p)
(c) has joined
(d) was joined

22. He ................ working as lecturer when he got IAS
(a) was
(b) had been(p)
(c) were
(d) have been

23. When you called me, I ..................
(a) have been driving
(b) was driving(p)
(c) had been driving
(d) none of these

24. By the time you come back, the work ............
(a) will finish
(b) will have finished
(c) will be finished
(d) will have been finished(p)

25. This is the second time, I .............. Kerala
(a) visited
(b) have visited(p)
(c) would visit
(d) had visited

Kerala PSC Drug Inspector Solved Paper 2017 | 100 Questions

Kerala PSC Drug inspector health department previous solved Question paper 2017
Exam Date: 01-03-2017

This contains 100 questions. There are 4 parts, 100 questions, 25 questions each.






Kerala PSC Drug inspector solved questions and answers 2017

Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017 Part 3
Date of exam: 01-03-2017


76. Dapsone act by
 (a) Inhibiting protein synthesis
(b) Inhibiting PABA synthesis
(c) Activate β lactamase
(d) None of above

77. An antioxidant vitamin:
(a) Vitamin K
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin B6

78. Drug used in bipolar disorder:
(a) Haloperidol
(b) Chlorpromazine
(c) Imipramine
(d) Sodium valproate

79. B.A.L. is used in:
(a) Arsenic poisoning
(b) Lead poisoning
(c) Mushroom poisoning
(d) OPP poisoning

80. Intravenous anaesthetic:
(a). Thiopentone sodium
(b) Procaine
(c) Nitrous oxide
(d) Ether

81. Which of the following is responsible for the variation in the colour of soils in different parts of India?
(a) Weathering
(b) Differences in rock formation
(c) Erosion
(d) Land use

82. The percentage of irrigated land in India is about:
(a) 35
(b) 50
(c) 29
(d) 40

83. The state having the largest area of forest cover in India is :
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Gujarat

84. Which day is called as the Indian Census Day ?
(a) 9th November
(b) 9th December
(c) 9th March
(d) 9th February

85. Which is the northern most river in Kerala?
(a) Manjeswaram river
(b) Kabani
(c) Pambar
(d) Bhavani

86. Who said ‘‘I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be
had”?
(a) J. Nehru
(b) Rajendra Prasad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Gandhiji

87. Who was the Viceroy of India at the time of Jallian Wala Bagh massacre?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Chelmsford
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Curzon

88. How many times did Gandhiji visited Kerala?
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 3

89. Himalaya covers an area of ______ sq.km.
(a) 2 lakh sq.km
(b) 3 lakh sq.km
(c) 6 lakh sq.km
(d) 5 lakh sq.km

90. Which among the following states is the most urbanized?
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamilnadu
(d) Karnataka

91. Who is the author of the book “Jathikummi?
(a) K.P. Karuppan
(b) Brahmananda Shivayogi
(c). V.T. Bhattathirippad
(d) Dr. Palpu

92. The date of Temple Entry Proclamation:?
(a) 12th December 1936
(b) 14th November 1936
(c) 14th December 1936
(d) 12th November 1936

93. Where was the First annual conference of SNDP Yogam held?
(a) Sivagiri
(b) Aruvipuram
(c) Aluva
(d) Neyyattinkara

94. Birth place of Blessed Kuriakkose Elias Chavara
(a) Kainakary
(b) Pallipuram
(c) Mannar
(d) Thiruvalla

95. Which social reformer is known as Madan Mohan Malavya of Kerala’?
(a) Vakkam abdul Khader Maulavi
(b) Ayyankali
(c)Mannathu Padmanabhan
(d) C. Kesavan

96. Which state has became the first Indian State to launch open government data portal
to promote transparency?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Nagaland
(d) Tamilnadu

97. Who will become the first Tennis player in the world to appear in the Olympics for the
7th time?
(a) Serena Williams
(b) Martina Navretilova
(c) Leander Paes
(d) Roger Federer

98. Which city of India hosted the international conference on Yoga?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Patna
(d) Chennai

99. India has successfully launched a record to 20 satellites from which launch vehicle, recently?
(a) PSLV C-32
(b) PSLV C-33
(c) PSLV C-37
(d) PSLV C-34

100. Which sports is Shiv Pal Singh is associated with?
(a) Table Tennis
(b) Javelin Throw
(c) Wrestling
(d) Hockey

Answers: 76.d,  77.c,  78.d,  79.a, 80.a, 81.b, 82.a, 83.c, 84.d, 85.a, 86.d, 87.b, 88.c, 89.d, 90.c, 91.a, 92.d, 93.b, 94.a, 95.c, 96.b, 97.c, 98.a, 99.d, 100.b.

Kerala PSC Drug inspector questions and answers 2017

Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017 Part 3
Date of exam: 01-03-2017


51. An absorbable suture is:
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Catgut
(d) Linen

52. Hypolipidaemic agent:
(a) Simvastatin
(b) Metformin
(c) Methimazole
(d) Olanzapine

53. Molisch test is used for the estimation of:
(a) Carbohydrates
(b) Sugar
(c) Glycosides
(d) Protein

54. Selenium sulphide is used as :
(a) Antacid
(b) Antidandruff
(c) Emetic
(d) None of these

55. The joint that help for the movement of knee:
(a) Pivot joint
(b) Synovial joint
(c) Hinge joint
(d) Gliding joint

56. Strongest bone, that bears the weight of our body:
(a) Femur
(b) Clavicle
(c) Vertebral column
(d) Hip girdle

57. Dry heat sterilization is usually carried out in :
(a) Autoclave
(b) Hot air oven
(c) Membrane filters
(d) Centrifuge

58. Eugenol is found in:
(a) Myrrh
(b) Clove
(c) Asafoetida
(d) Bael

59. Vinca is:
(a) Anti malarial
(b) Expectorant
(c) Antineoplastic
(d) Antiemetic

60. Brunners glands are found in:
(a) Pancreas
(b) Stomach
(c) Liver
(d) Small intestine

61. Water soluble ointment base:
(a) Hard paraffin
(b) Macrogol
(c) Soft paraffin
(d) Wool fat

62. Pyrogen test is carried out in:
(a) Guinea pig
(b) Rabbit
(c) Rat
(d) Chicken

63. Proton pump inhibitor:
(a) Cimetidine
(b) Misoprostol
(c) Omeprazole
(d) Benzhexol

64. A prokinetic drug :
(a) Ramiipril
(b) Triamterene
(c) Metoclopromide
(d) Ondansetron

65. Cotrimoxazole is a combination of:
(a) Clotrimazole and ketoconazole
(b) Trimethoprim and Pyrimethamine
(c) Clotrimazole and Sulphadiazine
(d) Trimethoprim and Sulphamethoxazole

66. B lactam antibiotic :
(a) Erythromycin
(b) Cephalosporins
(c) Tetracycline
(d) Ciprofloxacin

67. The main adverse effect of chloramphenicol:
(a) Diarrhoea
(b) Cardiac failure
(c) Dry cough
(d) Bone marrow depression

68. Streptomycin is:
(a) Quinolone
(b) Macrollide
(c) Aminoglycoside
(d) Tetracycline

69. Artemisinen is:
(a) Antineoplastic
(b) Antimalarial
(c) Antifungal
(d) Diuretic

70. The causative agent of Chickenpox is :
(a) Rubeola
(b) Arbora virus
(c) Varicella zoster
(d) Yersinia pestis

71. An example of arthropod borne infection :
(a) Tuberculosis
(b) Amoebiasis
(c) Leprosy
(d) Plague

72. Scurvy is caused by the deficiency of:
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D

73. Broad spectrum anthelmintic:
(a) Piperazine citrate
(b) Albendazole
(c) Mebendazole
(d) Fluconazole

74. Orally effective broad spectrum antifungal drug:
(a) Miconazole
(b) Econazole
(c) Clotrimazole
(d) Ketoconazole

75. Metronidazole is used in:
(a) Amoebiasis
(b) Giardiasis
(c) Trichomoniasis
(d) All above

Answers: 51.c, 52.a, 53.a, 54.b, 55.c, 56.a, 57.b, 58.b, 59.c, 60.d, 61.b, 62.b, 63.c, 64.c, 65.d, 66.b, 67.d, 68.c, 69.b, 70.c, 71.d, 72.c, 73.b, c, (Both answers are correct) 74.d, 75.d


Kerala PSC Drug inspector Previous Question paper 2017

Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017 Part 2
Date of exam: 01-03-2017




26. The schedule which mention the list of substances that should be sold by retail only on prescription of registered medical practitioner:
(a) Schedule H
(b) Schedule W
(c) Schedule M
(d) Schedule J

27. Chairman of DTAB:
(a) Director of Health Services
(b) Drug Cotnroller of India
(c) President, Pharmacy Council of India
(d) President, Medical Council of India

28. The purple coloured complex formed during the limit test for iron:
(a) Ferric thioglycolate
(b) Ferrous thioglycollate
(c) Thiopentone sodium
(d) Ferric thiocyanate

29. Centrally acting muscle relaxant:
(a) Dantrolene sodium
(b) D-Tubocurarine
(c) Dexamethonim
(d) Diazepam

30. Drug used in methanol poisoning:
(a) Fomepizole
(b) Disulfiram
(c) Rabiprazole
(d) Clotrimazole

31. Drug used in absence seizures:
(a) Phenobarbitone
(b) Carbamazepine
(c) Phenytoin
(d) Ethosuximide

32. Gutzeit apparatus is used to carry out:
(a) Limit test for iron
(b) Limit test for chloride
(c) Limit test for arsenic
(d) Assay of copper sulphate

33. Specific benzodiazepine antagonist:
(a) Mterazole
(b) Flumazenil
(c) Bemegride
(d) Flurazepam

34. Chaulmoogra oil is:
(a) Antiepileptic
(b) Tranquiliser
(c) Antileprotic
(d) Aromatic

35. Urinary acidifier shows expectorant activtiy:
(a) Ammonium chloride
(b) Potassium chloride
(c) Magnesium chloride
(d) Aluminium chloride

36. Dragendorffs test is used to detect:
(a) Glycosides
(b) Alkaloids
(c) Tannins
(d) Terpenoids

37. Hydrated magnesium silicate is:
(a) Alum
(b) Lactose
(c) Bentonite
(d) Talc
38. Cinchona is used as:
(a) Antispychotic
(b) Anthelmintic
(c) Hypolipidaemic
(d) Antimalarial

39. Reddish brown colour of calamine is due to:
(a) Zinc chloride
(b) Ferric chloride
(c) Ferric oxide
(d) Potassium permanganate

40. Lugols Solution contains:
(a) 5% W/v Iodine 10% w/v Potassium iodide
(b)10% W/v Iodine 20% w/v Potassium
(c) 20% Potassium iodide (d) Hydrogen peroxide 6%

41. Digitalis act by inhibiting:
(a) Na+K+ATPase
(b) H+K+ATPase
(c) Kininase II
(d) Protein kinase

42. Aldosterone antagonist:
(a) Frusemide
(b) Valsartan
(c) Acetazolamide
(d) Spiranolactone

43. Long term procainamide therapy can cause:
(a) Dry cough
(b) Alopecia
(c) Potural hypotension
(d) Systemic lupus erythematosus

44. Verapamil is a:
(a) Calcium channel blocker
(b) Potassium channel opener
(c) Angiotensin receptor antagonist
(d) Beta Blocker

45. Anthraquinone glycosides are detected by:
(a) Modified Borntragers test
(b) Legal test
(c) Vitali morin test
(d) Balget test

46. Antidote for cyanide poisoning:
(a) N-Acetyl cysteine
(b) Physostigmine
(c) Sodium nitrite
(d) Pralidoxime

47. Central sympatholytic used in hypertension:
(a) Prazocin (b) Nifedipine
(c) Propranolol
(d) Methyldopa

48. Mannitol is used as:
(a) Diuretic
(b) Antidiarrhoel
(c) Anti hypertensive
(d) Anti anxitey

49. Silk is obtained from:
(a) Ovis aeris
(b) Bombyx mori
(c) Gossypium hirsutum
(d) Cannabis sativa

50. Warfarin is:
(a) Hypoglycaemic
(b) Urinary antiseptic
(c) Oral anticoagulant
(d) In vitro anticoagulant

Answers: 26.a, 27.a, 28.b, 29.d, 30.a, 31.d, 32.c, 33.b, 34.c, 35.a, 36.b, 37.d, 38.d, 39.c, 40.a, 41.a, 42.d, 43.d, 44.a, 45.a, 46.c, 47.d, 48.a, 49.b, 50.c.

Next  >>> Part 1 (01-25) ||  Part 2 (25-50) || Part 3 (51-75) || Part 4 (76-100) 

Current Affairs March Third week 2017

Current affairs for Kerala PSC exams March Third week 2017


1. Who was named Captain of the Year at the Annual ESPN Cricinfo Awards?
Ans: Virat Kohli

2. Who was chosen by the BCCI for the Lifetime Achievement Award in the women's category?
Ans: Shanta Rangaswamy

3. Who was sworn in as the UN Deputy Secretary General?
Ans: Amina J. Mohammed

4. International Yoga Festival was held in which city in Uttarakhand recently?
Ans: Rishikesh

5. The river festival, 'Namami Brahmaputra'-, is being organised by which state?
Ans: Assam

6. Who is India's new Ambassador to the World Trade Organisation (WTO)?
Ans: J.S. Deepak

7. Who is the head coach of the Indian team for the upcoming FIFA U-17 World Cup football tournament?
Ans: De Matos

8. World Wildlife Day was observed on ?
Ans: March 3

9. The state government of Himachal Pradesh has decided to make which town as the second capital of the state?
Ans: Dharamshala

10. Which city was ranked as the top Indian city to manage urban governance, in the evaluation conducted by Janaagraha Centre for Citizenship and Democracy?
Ans: Thiruvananthapuram

11. Name the Pakistani diplomat who has been appointed as the new Secretary General of  SAARC.
Ans: Amjad Hussain Sial

12. Which Indian aircraft carrier was decommissioned recently?
Ans: INS Viraat
The world's oldest aircraft carrier, which was in service with the Indian Navy was decommissioned at the Naval Dockyard in Mumbai. It was the last British-built ship serving with the Indian Navy. The ship was completed and commissioned in 1959 as the Royal Navy's HMS Hermes. It was sold to India in 1987 and was commissioned into the Indian Navy as INS Viraat.

13. Where was India's tallest tricolour Flag hoisted?
Ans: Attari

14. Which state government has given official language status to Kurukh, an endangered tribal
language?
Ans: West Bengal

15. Name the eminent socialist and former speaker of Lok Sabha, who passed away recently
Ans: Rabi Ray

16. Who heads the Inter-disciplinary standing committee on Cyber Security, constituted by the Reserve Bank of India?
Ans: Meena Hemachandra

17. Who is the new spokesperson of the Ministry of External Affairs (MEA)?
Ans: Gopal Baglay

18. Name the annual inter-service military exercise conducted by the Indian Navy, in coordination
with the Indian Air force and the Indian Army.
Ans: Theatre Readiness Operational Exercise (TROPEX)

19. Which popular surgeon, who performed the first successful liver transplant on human beings, passed away recently?
Ans: Thomas EStarzl
He is known as the 'father of transplantation'


20. World Hearing Day was observed on ?
Ans: March 3
Zero Discrimination Day was observed on March 1
National Science Day was observed on February 28

Kerala PSC civil excise officer trainee solved paper 100 questions

Kerala PSC Civil excise officer (trainee) Excise department Previous solved Question paper 

This contains 100 questions. There are 4 parts, 100 questions, 25 questions each.



Part II:  Questions( GK) :26-50(Click Here)

Part III: Questions (ENG) : 51 -70(Click Here)

Part IV:  Questions (MATHS) : 71-100(Click Here)


Kerala PSC Civil excise officer trainee solved paper 2017

Kerala PSC Civil excise officer (trainee) Excise department Previous solved Question paper part 4

71. Complete the series: 0,7,26,63,-----------
(A) 125
(B) 126
(C) 124(p)
(D) 98

72. Complete the series: 3,5,9,17,
(A) 26
(B) 65
(C)33(p)
(D) 42

74. Introducing Aneesh, Sobha said, "The father of his brother is the only son of my grandmother". How is Sobha related to Aneesh?
(A) Mother
(B) Sister
(C) Cousin
(D) Daughter



75. If P is the brother of Q and R is the sister of Q, how P is related to R.?
(A) Uncle
(B) Data is inadequate
(C) Brother
(D ) Sister(p)

76. FOUR is written as GNVQ. Then TIME may be written as:
(A)SHLD
(B) SHLF
(C) UHDN
(D) UHND(p)

77. In a code language if CIRCLE is coded as XRIXOV, how would you code SQUARE:
(A) HJFZIY
(B) HJFVIZ
(C) HJFZLX
(D) HZIFJV

78. Out of the following pairs of words which one is different from the rest?
(A) Mother: Father
(B) Aunt: Uncle
(C) Grandfather: Grandson(p)
(D) Mother in law : Father in law

79. Three words out of the following are same in any way but the rest one is different from three. Find out different words:
(A) Printer(p)
(B) Publisher
(C) Editor
(D) Publication

80. Botanist: Sociologist: : Plant:
(A) Woman
(B) Problems
(C) Sociology
(D) Society(p)

81. Find the Odd one out:
(A) Mumbai
(B) Chennai
(C) New Delhi
(D) Meerut(p)

82. Patient is related to Doctor in the same way as student is related to:
(A) School
(B Teacher(p)
(C) Book
(D) Classmates

83. Find the Odd one out:
(A) Cotton
(B) Terelene(p)
(C) Silk
(D) Wool

84. Time in the reflection of a clock is 6.10 pm, then what is the original time?
(A) 5.50 pm(p)
(B) 6.50 pm
(C) 6.10pm
(D) 5.4Opm

85. Arjun walks 20 m towards North. Then he turns right and walks 30 ms. Again he turns right and walks 35 ms. Then he turns left and walks 15 ms. How far and in which direction Arjun now from his starting point?
A) 45 m North
(B) 45 m West
(C) 35 m East
(D) 35 m North
NO Ans

87. Volume of a sphere is 24 cc. What is the volume of a sphere having half its radius?
(A) 4 cc
(B) 5 cc
(C) 3 cc(p)
(D) 1 cc

88. How many numbers are there between 100 and 300 which are multiples of 7?
(A) 28(p)
(B) 29
(C) 27
(D) 10

90. Average height of 10 students in a class is 150 cm. A boy of height 160 cm left the class and a boy of height 148 cm is admitted. Then what is the average height of the students in the class now?
(A) 152
(B) 150
(C) 140
(D) 148.8(p)
91. In a class of 30 children 40% are girls. How many more girls coming to this class would make them 50%?
(A) 6(p)
(B) 4
(C) 3
(D) 8

92. A man deposited Rs. 5,000 in a Bank which gives 12% interest compounded half yearly. How much he get back after one year?
(A) Rs. 5,300
(B) Rs. 6,000
(C) Rs. 5,618(p)
(D) Rs. 5,318

93. Sum of a number and its reciprocal is 2. Then what is the number?
(A)1(p)
(B) 2
(C) 3
(D) 4

94. In an examination A obtains 48% of full marks and B obtain 33% of full marks. Together they get 567 marks. Find the full marks:
(A) 600
(B) 800
(C) 700(p)
(D) 900

95. If a man sell his horse for Rs. 450, he would lose 25%. For what price he would sell his horse if he has to get 15% gain?
(A) 600
(B) 690(p)
(C) 700
(D) 800

97. "A" can do a piece of work in 40 days. He works at it for 8 days and then B finished the work in 16 days. How long will they take to complete the work if they do it together?
(A) 15 days
(B) 13 days(p)
(C) 14 days
(D) 16 days

98. Prabha walks 60 meters in 2 minutes. How many minutes will she take to walk 240 meters?
(A) 4
(B) 5
(C)7
(D)8(p)

99. In a rectangle length is greater than its breadth by 4 cm. Its perimeter is 20 cm. Then what is its area?
(A) 3
(B) 21(p)
(C) 20
(D) 10

100. Nasar invested Rs. 3,000 and Narayanan invested Rs. 4,000 to set up a partnership. In one year they got Rs.2,000 profit. If they split this in the ratio of their investment., how much would Nasar got?
(A) 857.1(p)
(B) 1144
(C) 1000
(D) 800

NEXT >>> Part 1 || Part 2 || Part 3 || Part 4 ||

Kerala PSC Civil excise officer previous question paper

Kerala PSC Civil excise officer (trainee) Excise department Previous solved Question paper part 3



51. Criticism of other religion _______ hatred and violence among Indians.
(A) dead end to
(B) one's conscience pricks one
(C) fan the flame of(p)
(D) bear fruit

52. If he went there,--------------
(A) he will meet her
(B) he would meet her
(C) he would have meet her(p)
(D) none of these

53. Raghu is --------------- boy in the class
(A) taller
(B) not tall
(C) one of the tall
(D) the tallest(p)

54. Have you ______ money on you?
(A) any(p)
(B) some
(C) sum
(D) none of these

55. The plural of the word goose is:
(A)gooses
(B) goossess
(C) geese(p)
(D) gèase

56. Raju _______  in hospital for two weeks.
(A) has lied
(B) has been lying(p)
(C) lied
(D) had lied

57. Pick out the phrasal verb which means the word underlined:
The officer promised to examine my ear without delay.
(A) turn up
(B) look up
(C) look into(p)
(D) look out

58. A teen aged boy is informally called as;
(A) lad(p)
(B) lord
(C) bachelor
(D) youth

59. She cried for help when attacked by robbers.
(A) frantic
(B) fabricated
(C) frantice
(D) frantically(p)

60. The rule laid down the by-law are too rigid to observe. We need more ones.
(A) flexible(p)
(B) unrigid
(C) in rigid
(D) common

61. There ----------a new pair of scissors on the table.
(A) were
(B) are
(C) is(p)
(D) none of these

62. Choose the most acceptable sentence from the brackets:
(A) She is greedy although dishonest
(B) She is too greedy to dishonest
(C) She is such dishonest that greedy
(D) She is greedy as well as dishonest(p)

63. _______ Queen Victoria is a famous British Ship,
(A) A
(B) The(p)
(C) An
(D) Any

64. A beautiful girl is always of other girl's beauty.
(A) envy
(B) envied
(C) envyful
(D) envious(p)

65. To be indifferent _______ our work is a serious offence.
(A) to(p)
(B) with
(C) for
(D) about

66. Choose the word with correct spelling:
(A) monumant
(B) monument(p)
(C) monumont
(D) mounument

67. Pick out the reported form of the given sentence : "Don't sit here " he said to the boy.
(A) He said the boy don't sit there
(B) He advised the boy did not sit there
(C)He told the boy not to sit there(p)
(D) He told the boy doesn't sit there

68. The earth was:
(A) once thought to be flat(p)
(B) once flat to be
(C) thought once been flat
(D) once think to be flat

69. Pick out the correct tag question:
You will come for the party, -----------------?
(A) would you
(B) won't you(p)
(C)will you
(D) could you

70. Choose the one word for the words underlined:
Bhagath Singh's death for a noble cause is remembered by all Indians.
(A) death
(B) slaughter
(C) kill
(D) martyrdom (p)


NEXT >>> Part 1 || Part 2 || Part 3 || Part 4 ||

Kerala PSC Civil excise officer (trainee) solved paper

Civil excise officer (trainee) Excise department Previous solved Question paper part 2


26. The IC chips used in computers are made of:
(A) Chromium
 (B) Titanium
 (C) Silicon(p)
 (D) Nickel

27. The person who became the first Indian to circumnavigate Globe solo and Non-stop on a sailboat:
 (A) Rakesh Sharma
 (B) Lt. Cdr. Abhilash Tomy(p)
 (C) Han Ram Kumar
 (D) None of these

28. Kalidasa lived at the court of:
 (A) Chandragupta Maurya
 (B) Chandragupta I
 (C) Chandragupta II(p)
 (D) Harshavardhana

29. Candela is the measurement of:
 (A) Luminous intensity(p)
 (B) Depth
(C) Speed
(D) Temperature

30. Amrita Shergil was associated with:
(A) Music
(B) Dance  
(C) Space Science
(D) Painting(p)

31. Who started Aligarh School?
(A) Maulana Abdul Kalam Azad
(B) Sir Sayyid Ahammed Khan  (p)
(C) Baciruddin Tyabji
(D) None of these

32. Who among the following was honoured with the title "Bharata Kesari" by the President of India?  (A) Mannathu Padmanabhan  (p)
(B) Ayyankali
(C) Pandit Karuppan
(D) Dr. Palpu

33. Banking Ombudsman appointed by:
(A) Prime Minister
(B) Chief Minister
(C) Reserve Bank of India  (p)
(D) Finance Minister of India

34. Where is Chinnar wild life sanctuary is located?
(A) Wayanadu
(B) Thrissur  
(C) Kánnur
(D) Idukki(p)

35.Which social media on April 18, 2013 unveiled a new music app called # Music?
(A) Facebook
(B) Twitter  (p)
(C) YouTube
(D) Stumble Upon

36. The equator is:
(A) 0° Longitude
(B) 0° Latitude  (p)
(C) 23.5 S Latitude
(D) 180° Longitude

37. The Constitution of India was adopted on:
(A) January 26, 1950
(B) January 26, 1949
(C) November 26, 1949  (p)
(D) December 28, 1949

38. Who is the new Governor of Reserve Bank of India?
(A) Dr. D. Subbarao
(B) Montek Singh Ahiuvalia
(C) Dr. Bimal Jalan
(D) Dr. Raghuram Rajan(p)

39. Who wrote Gita Govinda?
(A) Jayadeva  (p)
(B) Vallabhacharya
(C) Mirabhai
(D) Kabir

40. Who is the father of Genetics?
(A) Hargobind Khurana
(B) Alexander Fleming
(C) Gregor Mendel  (p)
(D) Amartya Sen

41. Which country hosted G-20 summit meeting in 2013?
(A) USA
(B) Germany
(C) Portugal
(D) Russia(p)

42. Who won women's single title of the World Badminton Championship, 2013?
(A) Sáina Nehwal
(B) Ratchanok Intanon  (p)
(C) Li Xuerui
(D) Sania Mirza

43. Pomology is the study of:
(A) Flowers
(B) Honeybee
(C) Fruits  (p)
(D) Fish

44. Nellianipathi, a popular hill station is in the district of:
(A) Palakkad  (p)
(B) Idukki
(C) Wayanadu
(D) Ernakulam

45. Bhakranangal Dam is on the river:
(A) Sutlej  (p)
(B) Ganga
(C) Yamuna
(D) Jhelum

46. Which of the following books authored by Jhumpa Lahiri?
(A). Midnight Children
(B)The Lowland  (p)
(C) Harvest
(D) Ghana Must Go

47. With what is White Revolution associated?
(A) Fishing
(B) Pulses
(C) Milk  (p)
(D) Agriculture

48. The term "China man" is used in which game:
(A) Squash
(B) Tennis
(C) Boxing
(D) Cricket(p)

49. Name the first state in India banned black magic, witchcraft and other superstitious practices:
(A) Maharashtra  (p)
(B) West. Bengal
(C) Kerala
(D) Himachal Pradesh

50. Which one of the following books was not written by Brahmananda Swami Sivayogi?
(A) Anandasuthram
(B) Anandakkummi
(C) Anandaganam
(D) Anandalahari(p)



NEXT >>> Part 1 || Part 2 || Part 3 || Part 4 ||