Monday, November 6, 2017

Kerala PSC HSST Physics previous question paper Part4

Kerala PSC Higher secondary school teacher Physics solved Paper
Category Code: 033/2016
Exam: HSST Physics SR for SC/ST
Date of Test 03-10-2016
Alphacode A
Chemistry solved Paper: Click Here

76:-Among the following, the fullerene also known as "bucky ball" is
A:-C_(70)
B:-C_(60)
C:-C_(76)
D:-C_(78)
Answer:- Option-B

77:-Which among the following is a quantum dot?
A:-`CdSe`
B:-Ti`O_(2)`
C:-Sn`O_(2)`
D:-Y`Co_(2)`
Answer:- Option-A

78:-The temperature of cosmic background radiation is
A:-6K
B:-9.7K
C:-7.3K
D:-2.7K
Answer:- Option-D

79:-Name the person who won Nobel prize in physics in 2011 for predicting the accelerating expansion of universe?
A:-R Feynmann
B:-Eric Drexler
C:-Paul Steinhardt
D:-S Perlmutter
Answer:- Option-D

80:-The interaction which changes the flavor of a quark is?
A:-Strong interaction
B:-Electromagnetic interaction
C:-Weak interaction
D:-Gravitational interaction
Answer:- Option-C

81:-The SE of the sample mean
A:-decreases in direct proportion to the sample
B:-decreases in inverse proportion to the sample
C:-increases in direct proportion to the sample
D:-does not depend on sample size
Answer:- Option-B

82:-In an experimental research, a particular group is subjected to an innovative intervention and studied by way of its effects. Which of the following design will you consider suit the study?
A:-After-only experimental design
B:-Pre-post experimental design
C:-Ex-post facto design
D:-Panel study design
Answer:- Option-B

83:-Operational definition of a variable means defining it in a way that
A:-identifies specific behaviour in which it is reflected
B:-makes it possible to understand the variable
C:-makes research methodology clearer to the reader
D:-differentiates it from the other similar variables
Answer:- Option-C

84:-Systematic sampling is a type of
A:-purposive sampling
B:-quota sampling
C:-non probability sampling
D:-random sampling
Answer:- Option-D

85:-A publication which has significant reproduction of content from a previously published article without proper reference or acknowledgement is
A:-a redundant publication
B:-an original publication
C:-an authentic publication
D:-a manuscript of a publication
Answer:- Option-A

86:-Teaching in higher education is mainly for
A:-preparing students fit for seeking job
B:-lecturing on the information as per syllabus requirements
C:-helping students in learning 'how to learn'
D:-helping students to prepare for and pass the examination for securing a degree
Answer:- Option-C
87:-The activities related to a topic done in the form of 'reflective practicum' will help students
A:-get experiential learning
B:-acquire problem solving skill
C:-develop divergent thinking
D:-all of the above
Answer:- Option-D

88:-The most suitable method for learning disabled children is
A:-behaviour guidance method
B:-remedial teaching
C:-brain storming
D:-none of the above
Answer:- Option-A

89:-Professional and humane teachers' has been put forth as its prime objective by
A:-NCF-2007
B:-NCFTE-2010
C:-NKC-Blue print -2007
D:-UGC VI pay Commission
Answer:- Option-B

90:-The propounder of 'meaningful reception learning' is
A:-Bruner
B:-Bloom
C:-Ausubel
D:-Skinner
Answer:- Option-C

91:-Which one of the following type of justice is not mentioned in the Preamble of the Indian Constitution?
A:-Political Justice
B:-Social Justice
C:-Economic Justice
D:-None of the above
Answer:- Option-D

92:-Which is the Fundamental Right omitted from Article 19 of the Constitution by The Constitution (44th Amendment) Act,1978?
A:-Right to acquire, hold and dispose of property.
B:-Right to freedom of speech and expression.
C:-Right to practice any profession or to carry on any occupation, trade or business.
D:-Right to form associations or unions.
 Answer:- Option-A

93:-What is the quorum to constitute a meeting of either house of the Parliament?
A:-1/5th of the total number of members of the House.
B:-1/10th of the total number of members of the House.
C:-1/3rd of the total number of members of the House.
D:-None of the above
Answer:- Option-B

94:-What is the ground for declaration of emergency in a State under Article 356 of the Constitution?
A:-War.
B:-External aggression.C:-Failure of constitutional machinery.
D:-Armed rebellion.
Answer:- Option-C

95:-The President of India shall be elected by the members of an electoral college consisting of ...........................
A:-Elected members of Lok Sabha.
B:-Elected members of both Houses of Parliament.
C:-Elected members of the Legislative Assemblies of the States.
D:-Elected members of both Houses of Parliament and elected members of the Legislative Assemblies of the States.
Answer:- Option-D

96:-Which is the Court with jurisdiction to decide cases under Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005?
A:-Assistant Sessions Judge
B:-Chief Judicial Magistrate
C:-District/Sessions Judge
D:-Judicial First Class Magistrate
Answer:- Option-D

97:-Designation of the Presiding Judge in Juvenile Justice Board under Juvenile Justice (Care and Protection of Children) Act, 2006
A:-Judicial First Class Magistrate
B:-Principal Magistrate
C:-Chief Judicial Magistrate
D:-None of the above
Answer:- Option-B

98:-Denote the section enlisting the exemption from disclosure of information according to Right to Information Act, 2005
A:-Section 2
B:-Section 5
C:-Section 8
D:-Section 15
Answer:- Option-C

99:-Rule making power under Section 6 of Environment (Protection) Act, 1986 is entrusted with
A:-The Central Government
B:-The State Government
C:-The Pollution Control Board
D:-District Authorities
Answer:- Option-A

100:-Days of employment ensured by the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act as per the existing law?
A:-100
B:-120
C:-160
D:-180
Answer:- Option-A
Part 1 (1-25)|| Part 2 (26-50)|| Part 3 (51-75) || Part 4 (76-100)

0 comments

Post a Comment