Kerala PSC staff nurse previous question paper

Question Paper Code: 9/2017/OL
Category Code: 243/2016
Exam: Staff Nurse Grade II
Medium of Question: English
Date of Test 27-02-2017


1:-Which country shares longest border with India?
A:-China
B:-Bangladesh
C:-Pakistan
D:-Nepal
Answer:- B

2:-Siachen Glacier located in which mountain range
A:-Satpura
B:-Aravalli
C:-Eastern karakoram
D:-Vindhya
Answer:- C
3:-In which Indian state, the tropic of cancer does not passes?
A:-Maharashtra
B:-Gujarat
C:-Rajasthan
D:-Tripura
Answer:- A

4:-Which is the period of 12th  five year plan of India?
A:-2012-2016
B:-2013-2018
C:-2011-2016
D:-2012-2017
Answer:- D

5:-The Indian state having the least poverty rate as per the annual report of RBI published on 2013
A:-Arunachal Pradesh
B:-Gujarat
C:-Goa
D:-Assam
Answer:- C

6:-In which year RIN Revolt occurred?
A:-1946
B:-1945
C:-1947
D:-1930
Answer:- A

7:-'Jallian Wala Bagh' is situated in which state
A:-Orissa
B:-Punjab
C:-Bengal
D:-Bihar
Answer:- B

8:-Which among the following rivers in Kerala flows towards west?
A:-Kabani
B:-Bhavani
C:-Pambar
D:-Periyar
Answer:- D

9:-Neolithic cave site of Edakkal is situated in which district of Kerala
A:-Wayanad
B:-Kannur
C:-Kollam
D:-Idukki
Answer:- A

10:-Which is the lowest mountain pass in the western ghats?
A:-Nathula pass
B:-Khyber pass
C:-Palakkad pass
D:-Thamarassery pass
Answer:- C
11:-''Jeevitham thanne santhesham'' is the biography of which social reformer
A:-Sree Narayana Guru
B:-Poikayil Yohannan
C:-Thycaud Ayya
D:-Chavara Kuriakose Elias
Answer:- D

12:-Which among the following not related to Ayyankali?
A:-Sadhu Jana Paripalana Yogam
B:-SNDP
C:-Villuvandi Agitation
D:-Member of Sree Mulam Praja Sabha
Answer:- B

13:-Who published the Arabic-Malayalam monthly called Al Islam?
A:-Abdur Rahiman
B:-Ali Musaliyar
C:-Abdul Khadir Moulavi
D:-Sithi Koya Thangal
Answer:- C

14:-Which among the following is not the work of Pandit Karuppan?
A:-Jathi Kummi
B:-Veena Poovu
C:-Balakalesam
D:-Cithralekha
Answer:- B

15:-Who gave the leadership for Ezhava Memorial in 1896?
A:-Ramakrishna Pillai
B:-Mannathu Padmanabhan
C:-Kumara Guru
D:-Dr. Palpu
Answer:- D

16:-Which country will be hosting the 8th BRICS Summit in 2016?
A:-India
B:-China
C:-Brazil
D:-Russia
Answer:- A

17:-India's 1st Earthquake warning system installed in which state?
A:-Bihar
B:-Uttarakhand
C:-Orissa
D:-Madhya Pradesh
Answer:- B

18:-Who won sixth Wimbledon women's single title 2015?
A:-Serena Williams
B:-Garbine Muguruza
C:-Sania Mirza
D:-Martina Hingis
Answer:- A
19:-Who won Vayalar Award 2014?
A:-Prabha Varma
B:-K.P. Ramanunni
C:-Thomas Mathew
D:-K.R. Meera
Answer:- D

20:-''Noolppalam'' is the last film of the actor who died on January 2015
A:-Jose Prakash
B:-Augustine
C:-Mala Aravindan
D:-N.L. Balakrishnan
Answer:- C

21:-Of the two bulbs in a house, one glow brighter than the other. Which of two has the higher resistance?
A:-The bright bulb
B:-The dim bulb
C:-Both have same resistance
D:-Brightness does not depends upon the resistance
Answer:- B

22:-In nuclear reactor, cadmium rods are used to control the reaction. Because
A:-it slow down reaction
B:-it absorbs neutrons
C:-it emits neutrons
D:-it neutralizes the reactor materials
Answer:- B

23:-The color of thin film is due to
A:-interference
B:-diffraction of light
C:-reflection of light
D:-refraction of light
Answer:- A

24:-The geo stationery satellite are moving from
A:-east to west
B:-north to south
C:-west to east
D:-south to north
Answer:- C

25:-When a wave travels from one medium to another medium, which of the following quantity remains the same?
A:-Frequency
B:-Wavelength
C:-Velocity
D:-Intensity
Answer:- D

Post a Comment