Kerala PSC Staff Nurse Grade 2 Model question papers Part 1

Kerala PSC Staff Nurse Grade 2 model questions Part 1



1. Body temperature is maintained by
(a) Hypothalamus
(b) Lungs
(c) Heart
(d) Kidney

2. Water-seal chest drainage is useful in
(a) pleural effusion
(b) thoracic surgery
(c) open heart surgery
(d) all of the above



3. Which among the following is not one of the key steps in grief process
(a) Anger
(b) Rejection
(c) Bargaining
(d) Denial

4. Which of the following reflex is not found at birth
(a) Moro
(b) Babinski
(c)Symetric tonic neck reflex
(d)Palmar

5. Hopelessness, worthlessness and helplessness are the main features of
(a) Depression
(b) Mania
(c) Schizophrenia
(d) Hyperkinetic disorder

6. Which of the following is the most common type of Lung Cancer
(a) Large cell
(b) Squamous cell
(c) Oat cell
(d) Adenocarcinoma

7. Which among the following is found highest concentration in urine
(a) Urea
(b) Uric acid
(c) Glucose
(d) Creatinine

8. The most common complication following fracture of long bones
(a) fat embolism
(b) deep vein thrombosis
(c) constipation
(d) haemorrhage

9.Thick filaments of skeletal muscles are composed of
(a) Actin
(b)Troponin
(c)Tropmysin
(d) Myosin

10. The effect of Adrenaline in the Heart includes
(a) Increased heart rate
(b) Increased systolic time
(c) Increased diastolic time
(d) Increased relaxation period



11.The inner ear is also known as
(a) Chain
(b) Maze
(c) Labyrinth
(d) Convulusion

12. How many chromosomes are there altogether in a normal human cell
(a) 44
(b) 46
(c) 22
(d) 23

13. Respiratory rate of newborn per minute
(a) 16-24 breaths
(b) 10-20 breaths
(c) 30-60 breaths
(d) 60-80 breaths

14. Cellulose is major component of cell wall of
(a) Pythium
(b) Xanthomonas
(c) Pseudomonas
(d) Sacharomyces

15. Team nursing
(a) has been phased out
(b) is a substandard approach
(c) lacks evidence base
(d) practiced by teams of variously educated health care workers

16. An S3 heart sound is often associated with
(a) C.H.F
(b) C.O.P.D
(c) Atrial fib
(d) Ventricular fib



17. Which of the following is the location where fertilization occurs
(a) Ovaries
(b) Vagina
(c) Uterus
(d) Fallopian tubes

18. Chicken pox is caused by
(a) Varicella zoster
(b) Brodtellapertusis
(c) Influenza
(d) Paramyxovirus

19. Which of the following is the best method to diagnose ectopic pregnancy
(a) U.S.G and HCG evaluation
(b) X-ray
(c) C.T
(d) MRI

20. The confirmative test for diagnosing Gestational Diabetes Mellitus
(a) R.B.S
(b) P.P.B.S
(c) Gloucose load test
(d) O.G.T.T



Answers: 1. a, 2. d, 3. b, 4. c, 5. a, 6. d, 7. a, 8. d, 9. d, 10. a, 11. c , 12. b, 13. c , 14. a , 15. d , 16. a  , 17. d , 18. a , 19. a , 20. d

Next  Question Sets>>> Part 1 (01-20) ||  Part 2 (21-40) || Part 3 (41-60) || Part 4 (61-80) || Part 5 (81-100) ||

Post a Comment