Kerala PSC Drug inspector solved questions and answers 2017

Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017 Part 3
Date of exam: 01-03-2017


76. Dapsone act by
 (a) Inhibiting protein synthesis
(b) Inhibiting PABA synthesis
(c) Activate β lactamase
(d) None of above

77. An antioxidant vitamin:
(a) Vitamin K
(b) Vitamin D
(c) Vitamin E
(d) Vitamin B6

78. Drug used in bipolar disorder:
(a) Haloperidol
(b) Chlorpromazine
(c) Imipramine
(d) Sodium valproate

79. B.A.L. is used in:
(a) Arsenic poisoning
(b) Lead poisoning
(c) Mushroom poisoning
(d) OPP poisoning

80. Intravenous anaesthetic:
(a). Thiopentone sodium
(b) Procaine
(c) Nitrous oxide
(d) Ether

81. Which of the following is responsible for the variation in the colour of soils in different parts of India?
(a) Weathering
(b) Differences in rock formation
(c) Erosion
(d) Land use

82. The percentage of irrigated land in India is about:
(a) 35
(b) 50
(c) 29
(d) 40

83. The state having the largest area of forest cover in India is :
(a) Assam
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Gujarat

84. Which day is called as the Indian Census Day ?
(a) 9th November
(b) 9th December
(c) 9th March
(d) 9th February

85. Which is the northern most river in Kerala?
(a) Manjeswaram river
(b) Kabani
(c) Pambar
(d) Bhavani

86. Who said ‘‘I therefore want freedom immediately, this very night, before dawn, if it can be
had”?
(a) J. Nehru
(b) Rajendra Prasad
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Gandhiji

87. Who was the Viceroy of India at the time of Jallian Wala Bagh massacre?
(a) Lord Irwin
(b) Lord Chelmsford
(c) Lord Hardinge
(d) Lord Curzon

88. How many times did Gandhiji visited Kerala?
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 3

89. Himalaya covers an area of ______ sq.km.
(a) 2 lakh sq.km
(b) 3 lakh sq.km
(c) 6 lakh sq.km
(d) 5 lakh sq.km

90. Which among the following states is the most urbanized?
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Tamilnadu
(d) Karnataka

91. Who is the author of the book “Jathikummi?
(a) K.P. Karuppan
(b) Brahmananda Shivayogi
(c). V.T. Bhattathirippad
(d) Dr. Palpu

92. The date of Temple Entry Proclamation:?
(a) 12th December 1936
(b) 14th November 1936
(c) 14th December 1936
(d) 12th November 1936

93. Where was the First annual conference of SNDP Yogam held?
(a) Sivagiri
(b) Aruvipuram
(c) Aluva
(d) Neyyattinkara

94. Birth place of Blessed Kuriakkose Elias Chavara
(a) Kainakary
(b) Pallipuram
(c) Mannar
(d) Thiruvalla

95. Which social reformer is known as Madan Mohan Malavya of Kerala’?
(a) Vakkam abdul Khader Maulavi
(b) Ayyankali
(c)Mannathu Padmanabhan
(d) C. Kesavan

96. Which state has became the first Indian State to launch open government data portal
to promote transparency?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Nagaland
(d) Tamilnadu

97. Who will become the first Tennis player in the world to appear in the Olympics for the
7th time?
(a) Serena Williams
(b) Martina Navretilova
(c) Leander Paes
(d) Roger Federer

98. Which city of India hosted the international conference on Yoga?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Patna
(d) Chennai

99. India has successfully launched a record to 20 satellites from which launch vehicle, recently?
(a) PSLV C-32
(b) PSLV C-33
(c) PSLV C-37
(d) PSLV C-34

100. Which sports is Shiv Pal Singh is associated with?
(a) Table Tennis
(b) Javelin Throw
(c) Wrestling
(d) Hockey

Answers: 76.d,  77.c,  78.d,  79.a, 80.a, 81.b, 82.a, 83.c, 84.d, 85.a, 86.d, 87.b, 88.c, 89.d, 90.c, 91.a, 92.d, 93.b, 94.a, 95.c, 96.b, 97.c, 98.a, 99.d, 100.b.

Post a Comment