Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017

Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017 Part 1
Date of exam: 01-03-2017




1. Foxglove is:
(a) Squill
(b) Digitalis
(c) Thevetia
(d) Strophanthus

2. Liquorice belong to the family:
(a) Leguminosae
(b) Malvaceae
(c) Rosaceae
(d) Verbenaceae


3. Selective Beta blocker:
(a) Yohimbine
(b) Atenelol
(c) Prazocin
(d) Salbutamol

4. Cinnarizine is used in:
(a) Vertigo
 (b) Pain
(c) Cough
(d) Peptic Ulcer

5. Fennel consists of the dried ripe fruits of:
(a) Cinnamomum laurus
(b) Cassia aromaticum
(c) Cymbopogon nardus
(d) Foeniculum vulgare

6. Selective COX - II inhibitor:
(a) Ketotifen
(b) Aceclofenac
(c) Nimuselide
(d) Celecoxib

7. A drug has antithrombotic effect:
(a) Ibuprofen
(b) Indomethacin
(c) Aspirin
(d) Diclofenac

8. Non purine Xanthine Oxidase Inhibitor:
(a) Febuxostat
(b) Allopurinol
(c) 6-Mercaptopurine
(d) Rasburicase

9. Ocimum sanctum is called:
(a) Myristica
(b) Sacred basil
(c) Stringy bark tree
(d) Jesuits Bark

10. Asafoetida is:
(a) Gum
(b) Volatile oil
(c) Terpenoid
(d) An oleogum resin

11. Leukotriene antagonist:
(a) Monteleukast
(b) Sodium chromoglycate
(c) Cetrizine
(d) Loratidine

12. Propylthiouracil is used as:
(a) Antihypertensive
(b) Antiarrhythmic
(c) Hypolidaemic
(d) Antithyroid


13. Sildenafil act by inhibiting the enzyme:
(a) Phosphodiesterase - 5
(b) Phosphodiesterase - 4
(c) Adenyl cyclase
(d) 5 – α reductase

14. A selective estrogen receptor modulator:
(a) Clomifene citrate
(b) Tamoxifen citrate
(c) Tibolone
(d) Letrozole

15. Mifepristone is a:
(a) Antipsychotic
(b) Anabolic steroid
(c) Antiprogestin
(d) Hypoglycaemic

16. An example of Dipeptidylpeptidase - 4 inhibitor:
(a) Pioglitazone
(b) Metformin
(c) Staglyptin
(d) Acarbose

17. Pungency of ginger is due to:
(a) Bisabolene
(b) Gingerol
(c) Farnesene
(d) Sitosterol

18. Peripheral Dopa Decarboxylase inhibitor:
(a) Ropinirole
(b) L-Dopa
(c) Carbidopa
(d) Methyl Dopasyndrome



19. Turmeric is the dried rhizome of:
(a) Curcuma longa
(b) Zingiber officinale
(c) Ipomoea orizabensis
(d) Commiphora mukul

20. Baudoin test is used to detect:
(a) Hydnocarpic acid
(b) Sessamol
(c) Palmitic acid
(d) Linoleic acid

21. An Atypical antipsychotic:
(a) Haloperidol
(b) Chlorpromazine
(c) Aripiprazole
(d) Loxapine

22. Fluoxetine is a:
(a) MAO inhibitor
(b) Selective serotonin reuptake inhibitor
(c) Aromatase inhibitor
(d) Adenyl cyclase activator

23. Orally effective pure opiod antagonist:
(a) Nalorphine
(b) Pentazocine
(c) Naltrexone
(d) Nalmefene

24. Angiotensin antagonist:
(a) Propranalol
(b) Enalapril
(c) Acebutalol
(d) Losartan

25. Dissociative anaesthesia is caused by:
(a) Etomidate
(b) Ketamine
(c) Fentanyl
(d) Lorazepam



Answers: 1.b, 2.a, 3.c, 4.a, 5.d, 6.d, 7.c, 8.a, 9.b, 10.d, 11.a, 12.d, 13.a, 14.b, 15.c, 16.c, 17.b, 18.c, 19.a, 20.b, 21.c, 22.b, 23.c, d, (Both answers are correct) 24.d, 25.b.

Next  >>> Part 1 (01-25) ||  Part 2 (25-50) || Part 3 (51-75) || Part 4 (76-100) 

Post a Comment