Kerala PSC Drug inspector questions and answers 2017

Kerala PSC Drug inspector solved papers 2017 Part 3
Date of exam: 01-03-2017


51. An absorbable suture is:
(a) Silk
(b) Nylon
(c) Catgut
(d) Linen

52. Hypolipidaemic agent:
(a) Simvastatin
(b) Metformin
(c) Methimazole
(d) Olanzapine

53. Molisch test is used for the estimation of:
(a) Carbohydrates
(b) Sugar
(c) Glycosides
(d) Protein

54. Selenium sulphide is used as :
(a) Antacid
(b) Antidandruff
(c) Emetic
(d) None of these

55. The joint that help for the movement of knee:
(a) Pivot joint
(b) Synovial joint
(c) Hinge joint
(d) Gliding joint

56. Strongest bone, that bears the weight of our body:
(a) Femur
(b) Clavicle
(c) Vertebral column
(d) Hip girdle

57. Dry heat sterilization is usually carried out in :
(a) Autoclave
(b) Hot air oven
(c) Membrane filters
(d) Centrifuge

58. Eugenol is found in:
(a) Myrrh
(b) Clove
(c) Asafoetida
(d) Bael

59. Vinca is:
(a) Anti malarial
(b) Expectorant
(c) Antineoplastic
(d) Antiemetic

60. Brunners glands are found in:
(a) Pancreas
(b) Stomach
(c) Liver
(d) Small intestine

61. Water soluble ointment base:
(a) Hard paraffin
(b) Macrogol
(c) Soft paraffin
(d) Wool fat

62. Pyrogen test is carried out in:
(a) Guinea pig
(b) Rabbit
(c) Rat
(d) Chicken

63. Proton pump inhibitor:
(a) Cimetidine
(b) Misoprostol
(c) Omeprazole
(d) Benzhexol

64. A prokinetic drug :
(a) Ramiipril
(b) Triamterene
(c) Metoclopromide
(d) Ondansetron

65. Cotrimoxazole is a combination of:
(a) Clotrimazole and ketoconazole
(b) Trimethoprim and Pyrimethamine
(c) Clotrimazole and Sulphadiazine
(d) Trimethoprim and Sulphamethoxazole

66. B lactam antibiotic :
(a) Erythromycin
(b) Cephalosporins
(c) Tetracycline
(d) Ciprofloxacin

67. The main adverse effect of chloramphenicol:
(a) Diarrhoea
(b) Cardiac failure
(c) Dry cough
(d) Bone marrow depression

68. Streptomycin is:
(a) Quinolone
(b) Macrollide
(c) Aminoglycoside
(d) Tetracycline

69. Artemisinen is:
(a) Antineoplastic
(b) Antimalarial
(c) Antifungal
(d) Diuretic

70. The causative agent of Chickenpox is :
(a) Rubeola
(b) Arbora virus
(c) Varicella zoster
(d) Yersinia pestis

71. An example of arthropod borne infection :
(a) Tuberculosis
(b) Amoebiasis
(c) Leprosy
(d) Plague

72. Scurvy is caused by the deficiency of:
(a) Vitamin A
(b) Vitamin B
(c) Vitamin C
(d) Vitamin D

73. Broad spectrum anthelmintic:
(a) Piperazine citrate
(b) Albendazole
(c) Mebendazole
(d) Fluconazole

74. Orally effective broad spectrum antifungal drug:
(a) Miconazole
(b) Econazole
(c) Clotrimazole
(d) Ketoconazole

75. Metronidazole is used in:
(a) Amoebiasis
(b) Giardiasis
(c) Trichomoniasis
(d) All above

Answers: 51.c, 52.a, 53.a, 54.b, 55.c, 56.a, 57.b, 58.b, 59.c, 60.d, 61.b, 62.b, 63.c, 64.c, 65.d, 66.b, 67.d, 68.c, 69.b, 70.c, 71.d, 72.c, 73.b, c, (Both answers are correct) 74.d, 75.d


Post a Comment