Kerala PSC Ayurveda pharmacist Solved Paper Part 4

Kerala PSC Ayurveda Pharmacist previous solved question paper 2017
Exam date: 13-02-2017



76. Part used of Langali ?
(a) Flower
(b) Fruit
(c) Stem
(d) Rhizome

77. Number of bones in upper limbs ?
(a) 68
(b) 62
(c) 64
(d) 66

78. Which preparation can be manufactured by pounding and mixing the ingredients?
(a) Vasaavaleha
(b) Chyavanaprasha
(c) Vilvadileha
(d) Manibhadraguda

79. Anupana for diseases of kapha and of the eye ?
(a) Meat soup
(b) sugar water
(c) water boiled with triphala and mixed with honey
(d) mastu

80. Major ingredient of vaisvanara choornam ?
(a) Terminalia chebula
(b) Terminalia bellerica
(c) Terminalia arjuna
(d) Emblicaofficinalis

81. Heimlich maneuver is mainly used for ?
(a) Fainting
(b) Heat injuries
(c) Choking
(d) Fractures

82. Rasas which causes vatakopana ?
(a) Madhura,Amla,Lavana
(b) Katu,Tikta,Kashaya
(c) Katu,Amla,Lavana
(d) kashaya

83. Ocusert type of drug delivery is by ?
(a) Placing directly under tounge
(b) Placing directly under eye lid
(c) Placing directly inside uterus
(d) directly in nasal mucosa

84. As per National Immunization Schedule for infants DPT is given in?
(a) 6,10,14 weeks intra muscular
(b) 6,10,14 weeks subcutaneous
(c) At birth orally
(d) None


85. Rakta BharaSamaka among the following ?
(a) Coffee
(b) Sarpagandha
(c) Hrtpatri
(d) Kupilu

86. Part used of Woodfordia fruticosa?
(a) Flower
(b) Root
(c) Leaf
(d) Fruit

87. List of poisonous substance of A. S.U medicines placed in ?
(a) Schedule M(I)
(b) Schedule N
(c) Schedule E (I)
(d) Schedule M (II)

88. Sodhana of Gairika?
(a) Washing in hot water
(b) washing in cold water
(c) Washing in Boiling water
(d) Bhavana with Ksheera

89. According to Sargadhara one karsha is the dose for?
(a) Arishta
(b) Churna
(c) Kwatha
(d) Avaleha

90. G.M.P means?
(a) Gross Manufacturing Process
(b) Gross Manufacturing Period
(c) Good Manufacturing Practices
(d) Great Manufacturing Process

91. How much part Lavanga present in Avipattikara churna?
(a) 1 part
(b) 44 parts
(c) 11 parts
(d) 66 parts

92. According to Charaka plant Parts can be collected in Saradrtu except
(a) Latex
(b) Root
(c) Bark
(d) Rhizome



93. Best Anupana?
(a) Taila
(b) Vasa
(c) Mahendrajala
(d) Ushnodaka

94. Symbol for Family planning Health and Contraception Services in India?
(a) Inverted Red Triangle
(b) Red Triangle
(c) Blue Triangle
(d) Inverted Blue triangle

95. Purification procedure of vatsanabhi?
(a) Kept in cows urine for 3 days
(b) Equal part tankana is tied in cloth, Swedana done in cows milk for 6 hrs and washed in hot water
(c) Swedana in Goats milk for 6 hrs
(d) All the above

96. Official code containing a selected list of established drugs and medicinal preparations with descriptions of their physical properties and tests for identity, purity, and potency?
(a) medicinea India
(b) Indian pharm directory
(c) Indian Pharmacopoeia
(d) I P D

97. The ratio of Drug, Milk and water to prepare Ksheerapaka?
(a) 1:8:64
(b) 1:8:32
(c) 1:4:16
(d) 1:8:16

98. Dose of swarasa kalpana?
(a) 1 pala
(b) 1/2 pala
(c) 4 pala
(d) 3 pala

99. Phala vartis are used for?
(a) jwara
(b) kasa
(c) swasa
(d) Purisanissaranartha

100. Shelf life of choorna is?
(a) 4 months
(b) 6months
(c) 1 months
(d) 2 months


Answers :76. D, 77. C, 78. D, 79. C, 80. A, 81. C, 82. B, 83. B, 84. A, 85. B, 86. A, 87. C, 88. D, 89. B, 90. C, 91. C, 92. B, 93. C, 94. A, 95. D, 96. C, 97. B, 98. B, 99. D, 100. D.

Next >>> Part 1 (01-20) ||  Part 2 (21-50) || Part 3 (51-75) || Part 4 (76-100)



Post a Comment