Ayurvedha Pharmacist solved paper 2017 part 3

Kerala PSC Ayurveda Pharmacist previous solved questions and answers 2017
Exam date: 13-02-2017



51. Natamandanaka is the synonym of?
(a) Manashila
(b) Gomeda
(c) Navasadara
(d) Haratala

52. Drug used for Dhanurvata is?
(a) Agnijara
(b) Mrdarasringa
(c) Girisindura
(d) Gairika

53. Vasopressin which elevates blood preassure is from?
(a) Adrenal cortex
(b) Posterior pituitary
(c) Parathyroid
(d) Pancreas

54. Ingredient absent in Phalavarti?
(a) Madana
(b) Vidanga
(c) Kushta
(d) Kshara

55. Branch of medical science which deals with doses?
(a) Mycology
(b) Pathology
(c) Posology
(d) Physiology

56. Study of what the body does to the drug?
(a) Pharmacy
(b) Pharmacognosy
(c) Pharmacokinetics
(d) Pharmacodynamics

57. Bhavana dravya of Tribhuvana kirtirasa?
(a) Tulasi swarasa
(b) Ardraka swarasa
(c) Dhattura swarasa
(d) All the above

58. Seed powder used for parkinsonism which contains Ldopa?
(a) Embelia ribes
(b) Mucuna pruriens
(c) Thevesia peruviana
(d) Raulfia serpentina

59. State drug licensing Authorities issue license for manufacture of Ayurveda Unani, Sidha drugs in?
(a) form25D
(b) Form 26
(c) form 28D
(d) Form 27 D



60. Indication of Hinguleswara rasa ?
(a) Amlapitta
(b) Chardi
(c) Garbhinirogas
(d) Vata jwara

61. The part which deals with A. S.U Drugs in Drugs and Cosmetic Act ?
(a) chapter III
(b) Chapter V
(c) Chapter IV A
(d) chapter III A

62. Part used of Commiphora mukul ?
(a) Gum
(b) Root
(c) Leaf
(d) Heartwood

63. Ksharasutra is used for treating ?
(a) Arsa
(b) Bagandharam
(c) Paittikavikaras
(d) Both A and B

64. Kasturi is obtained from ?
(a) Cervus elephus
(b) Moschus moschiferus
(c) Vivera civetta
(d) Turbinella rapa

65. Vilva phala preferably selected should be ?
(a) Ripe
(b) Unripe and Sushka
(c) Over ripe
(d) None

66. The Central Council For Research in Ayurvedic Science (CCRAS) established in ?
(a) 1978
(b) 1970
(c) 1990
(d) 2001

67. Normal percentage of Lymphocytes in Hematological examination ?
(a) 60-70%
(b) 1-6%
(c) 20-40%
(d) 2-8%



68. Situation in which death of large population spread over small locality,apart of world,a country as whole is included in Ayurveda under ?
(a) Roga
(b) Janapadodhvamsa
(c) vyadhi
(d) Nanatmajavikaras

69. Saviryata avadhi of gutika ?
(a) 2 months
(b) 16 months
(c) 12 months
(d) 14months

70. Botanical name of Vatsanabhi?
(a) Strychnosnuxvomica
(b) Croton tiglium
(c) Papaversomniferum
(d) Aconitumferox

71. One karsha equals ?
(a) 125mg
(b) 120mg
(c) 12g
(d) 24g

72. Antidote of jayapala?
(a) Tobacco
(b) Tankana
(c) Nagavalliswarasa
(d) Ushnajala and gritha

73. which among following is not
having 2 pala dose?
(a) Putapakaswarasa
(b) Phanta
(c) Hima
(d) Kwatha

74. Family of Sankupushpi ?
(a) Flacourtiaceae
(b) Guttifera
(c) Convolvulaceae
(d) Tiliaceae

75. Drug of choice in Asrugdhara ?
(a) Manibhadraguda
(b) Haridra khandam
(c) Sarjarasamalahara
(d) Asokarishtam


Answers : 51. D, 52. A, 53. B, 54. B, 55. C, 56. C, 57. D, 58. B, 59. A, 60. D, 61. C, 62. A, 63. D, 64. B, 65. B, 66.A, 67. C, 68. B, 69. C, 70. D, 71. C, 72. D, 73. A, 74. C, 75. D

Next >>> Part 1 (01-20) ||  Part 2 (21-50) || Part 3 (51-75) || Part 4 (76-100)



Post a Comment