Kerala PSC Junior instructor Survey GK Questions January 2017

Junior Instructor (Surveyor) Industrial Training Solved paper 2017
Category code: 015/16
Date of Exam: 24/01/2017



76. Centre of gravity of cone lies on its axis above base at a height of :
(a) H/2 
(b) H/3 
(c) H/4 
(d) 2H/3

77. Isogonic line is the line drawn through :
(a) Points of same declination
(b) Points of same dip
(c) Point of zero declination
(d) Points of zero dip

78. A passometer indicates :
(a) Rate of movement
(b) Length of a line
(c) Number of paces covered
(d) Velocity of a surveyor

79. Bending moment of simply supported beam having UDL 'w' throughout its length 'l' is:
(a) wl 
(b) wl/4 
(c) wl/8 
(d) wl2/8

80. Combined correction for curvature and refraction is:
(a) 0.0673D 
(b) 0.0673D2
(c) 0.0785D 
(d) 0.0785D2

81. The schedule of Indian Constitution which talks about the powers, authority and responsibility of Panchayats.
(a) 7th  schedule
(b) 8th schedule
(c) 9th schedule
(d) 11th schedule

82. By which amendment of Indian Constitution Goa, Daman and Diu were added to Indian Union?
(a) 11th amendment
(b) 12th amendment
(c) 13th amendment
(d) 15th amendment

83. In Indian Constitution which is known as 'Instrument of Instructions'?
(a) Directive Principles of State Policy
(b) Fundamental Duties
(c) Fundamental Rights
(d) Preamble


84. The article of Indian constitution which speaks about the creation of new states and alteration of boundaries of existing states
(a) Article 3 
(b) Article 5
(c) Article 4 
(d) Article 6

85. Who presides over the joint sitting of two houses of Parliament?
(a) Chairman of Rajya Sabha
(b) President
(c) Speaker of Lok Sabha
(d) Deputy Speaker

86. The Theme of International Women's Day 2016 is:
(a) Empowering Rural women, End Poverty and Hunger
(b) Planet 50 - 50 by 2030 - set it up for Gender Equality
(c) A promise is a promise: Time for action to End violence against women
(d) Empowering women, Empowering Humanity Picture it!

87. When was National Rural Employment Programme (NREP) launched?
(a) August 1980 
(b) October 1980
(c) August 1981 
(d) October 1981

88. Integral Child Development Service (ICDS) Project was launched in India on:
(a) 2nd October, 1975
(b) l0th December, 1975
(c) 2nd October, 1976
(d) 15th August, 1976

89. The Department of Women and Child Development was set up as part of Ministry of Human
Resources in:
(a) 1980 
(b) 1982 
(c) 1985 
(d) 1987

90. 'Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana' (PMAGY) was launched during:
(a) 8th Five Year Plan
(b) 9th Five Year Plan
(c) 10th Five Year Plan
(d) 11th Five Year Plan

91. Who conducted the Maha Buddha conference at Kozhikode in 1925?
(a) T.K. Madhavan
(b) C. Krishnan
(c) C. Kesavan
(d) T.R. Krishna Swamy

92. Who established the first English language newspaper in South India - 'The Madras Standard' ?
(a) Barrister G.P. Pillai
(b) Sahodaran Ayyappan
(c) Vakkom Abdul Khader Moulavi
(d) Pandit K.P. Karuppan


93. The leader who founded Kisan Mazdoor Praja Party and elected to parliament in 1952:
(a) K.P. Kesavamenon
(b) M.C. Joseph
(c) K. Kelappan
(d) T.R. Krishna Swamy Iyyer

94. Who was the founder of Cheramar Mahajana Sabha for dalits?
(a) Palakkunnath Abraham Malpan
(b) Velukkutty Arayan
(c) Dr. Ayyathan Gopalan
(d) Pampadi John Joseph

95. The social reformer who wrote the autobiography - 'Athmakathakoru Aamukham' :
(a) Lalithambika Antharjanam
(b) Arya Pallam
(c) Akkamma Cheriyan
(d) Kuttimalu Amma

96. When was the satellite Juno to explore Jupiter launched by NASA ?
(a) January 2011.
(b) August 2011
(c) December 2011
(d) January 2012

97. India launched 20 satellites at a time in PSLV C34 in June 2016. The satellites of which of
these foreign nations were launched along with it ? 
(a) Canada, Germany, USA and Indonesia
(b) Canada, Germany, Israel and Italy
(c) Canada, Italy, USA and France
(d) Canada, Germany, South Korea and Switzerland

98. India amalgamated in Missile Technology Control Regime recently. When was MTCR established?
(a) 1985 
(b) 1986 
(c) 1987 
(d) 1996

99. Swachhta Mission was implemented by :
(a) Union Ministry of Urban Development
(b) Union Ministry of Environment and Forests
(c) Union Ministry of Women and Child Development
(d) Union Ministry of Human Resources'

100. The first Indian footballer to play in the Union of European Football Association (UEFA) European League :
(a) Gurpreet Singh Sandhu
(b) Syed Rahim Nabi
(c) Sunil Chetri
(d) Baichung Bhutia


Answers: 76.C, 77.A, 78.C, 79.D, 80.B, 81.D, 82.B, 83.A, 84.A, 85.C, 86.B, 87.B, 88.A, 89.C, 90.D, 91.B, 92.A, 93.C, 94.D, 95.A, 96.B, 97.A, 98.C, 99.A, 100.C







Post a Comment