Kerala PSC Junior assistant in MILMA solved paper 2017

Junior assistant in milma solved questions 2017
Exam date: 01/02/2017


1. Sales - Variable cost = --------
(a) Fixed cost
(b) Contribution
(c) Marginal cost
(d) Capital

2. Sale of fixed assets is:
(a) Sources of fund
(b) Uses of fund
(c) Neither source or use of fund
(d) Both sources and uses of fund

3. When fixed costs are Rs. 4,000 and P/V ratio is 25% then break even point will be:
(a) 40,000
(b) 20,000
(c) 16,000
(d) 10,000

4. Funds from operations means:
(a) Net profit from the business
(b) Gross profit from the business
(c) Operating profit from business
(d) None of these

5. Cost of sales is the difference between sales and:
(a) Fixed cost
(b) Variable cost
(c) Profit
(d) Overhead

6. The total of indirect costs is known as:
(a) Prime cost
(b) Factory cost
(c) Overheads
(d) Direct cost

7. The method of material issue pricing suitable under a period of falling prices is:
(a) FIFO
(b) LIFO
(c) Simple average
(d) Weighted average

8. Under ABC analysis materials are classified on the basis of:
(a) Durability
(b) Importance to production
(c) Value of materials
(d) Size of materials



9. In contract costing retention money is the difference between work certified and :
(a) Work uncertified
(b) Contract price
(c) Cash received
(d) None of these

10. Who has developed the concept of marketing mix?
(a) Philip Kotler
(b) N.H. Borden
(c) Mc Cathy
(d) Peter F. Drucker

11. Which of the following is not a function of retailer?
(a) Storing
(b) Financing
(c) Risk taking
(d) Producing

12. The marketing which refers to serving a small market not served by competitors:
(a) Social marketing
(b) Rural marketing
(c) Niche marketing
(d) Relationship marketing

13. Which of the following is not
an internet security tool?
(a) Firewall
(b) Encryption
(c) Hacking
(d) Digital signature

14. Which of the following is not a medium of e-payment?
(a) Credit card
(b) Debit card
(c) Smart card
(d) Cheque

15. Income Tax Act was passed in the year:
(a) 1961
(b) 1962
(c) 1965
(d) 1985

16. The following income is not included in salary income:
(a) Pension
(b) Commuted pension
(c) Family pension
(d) Gratuity



17. The following is not an example of perquisite:
(a) Car
(b) House
(c) L.T.C.
(d) Bonus

18. Employer's contribution to a recognised provident fund is taxable in excess of:
(a) 12%
(b) 10%
(c) 8%
(d) 9.5%

19. The annual value of self occupied house is:
(a) Municipal value
(b) Standard rent
(c) Fair rent
(d) Nil

20. Education less for the assessment year 2014-15 is:
(a) 3%
(b) 5%
(c) 2%
(d) 6%

21. -------is prepared to check the arithmetical accuracy of books of accounts.
(a) Balance sheet
(b) Trial balance
(c) Cash book
(d) Profit and loss a/c

22. Buy back of shares should not exceed ______ percent of paid up capital and free reserves of the company.
(a) 50%
(b) 10%
(c) 5%
(d) 25%

23. Premium on issue of debenture is a:
(a) Capital loss
(b) Capital profit
(c) Revenue loss
(d) Revenue profit

24. Preliminary expenses is a:
(a) Current asset
(b) Fixed asset
(c) Fictitious asset
(d) Liquid asset

25. Accounting for amalgamation is given in:
(a) AS 15
(b) AS 16
(c) AS 14
(d) AS 6


Answers: 1. (b), 2. (a), 3. (c), 4. (d), 5. (c), 6. (c), 7. (a), 8. (c), 9. (c), 10. (b), 11. (d),
12. (c), 13. (c), 14. (d), 15. (a), 16. (c), 17. (d), 18. (a), 19. (d), 20. (a), 21. (b),
22. (d), 23. (b), 24. (c), 25. (c)

Junior assistant Milma solved paper part 2 : Questions 26-50

Post a Comment