Kerala PSC ayurveda Pharmacist previous question papers 2017

Kerala PSC ayurveda Pharmacist previous question papers 2017




21. Anupana for Saptasara Kashaya?
(a) Jaggery
(b) Pippali
(c) milk
(d) Both A and B

22. Agnivardhaka property of gritha is because of ?
(a) Guna
(b) Prabhava
(c) Rasa
(d) Vipaka

23. Panchakola along with Saindhava Lavana and Gritha is used to prepare?
(a) Ksheerashadpala Gritham
(b) Jatyadi Gritham
(c) Brahmi Gritham
(d) Phalatrika Gritham

24. Nisakatakady Kashayam is indicated in?
(a) Amavata
(b) Sandigatavata
(c) Siroroga
(d) Prameha

25. Which type of ahara become desa virudha in Jangaladesa?
(a) Snigdha Dravyas
(b) Ruksha, Tikshna Dravyas
(c) Both A and B
(d) None

26. Latin name of Aswagandha?
(a) Apium graveolens
(b) Abutilan indicum
(c) Withania somnifera
(d) Aconitum heterophyllum

27. Urine used to prepare Viwadi Gulika?
(a) Horse
(b) Cow
(c) Buffalo
(d) Goat

28. Wet drugs when compared with dry drug should be taken as?
(a) Double quantity
(b) Equal quantity
(c) Half quantity
(d) Triple quantity



29. Due to weakness of Digestive fire rasa is inadequately digested and known as?
(a) Hima
(b) Ava
(c) Aama
(d) Asa

30. Sargadhara explained how many times of drug administration?
(a) 10
(b) 5
(c) 11
(d) 13

31. Drug should be taken in urdhvajatrugata rogas at?
(a) Bedtime
(b) Morning
(c) Afternoon
(d) Without food

32. Indication of Dhavala lepa?
(a) Skin disease
(b) cosmetic
(c) Eye disease
(d) Headache

33. Sargadhara has preferred to collect ushna veerya drugs from?
(a) Vindhya parvata
(b) Himalaya
(c) Any place
(d) Samudra

34. A B C in basic life support stands for?
(a) Arrest Bleeding Cautiously
(b) Air Bone Circulation
(c) Airway Breathing Circulation
(d) Arrest Bleeding by Compression

35. Which swarasa is used to prepare Kottamchukkadi tailam?
(a) Satavar
(b) Kumari
(c) Vasa
(d) Chincha

36. Drug used for evacuating bowels?
(a) Tribhuvanakirtirasa
(b) Hinguleswararasa
(c) sidhamakaradwajam
(d) Icchabhedirasa



37. Universal Antidote?
(a) Charcoal, MgO, Tannicacid in ratio 2:1:1
(b) Poly valent antivenom
(c) B A L
(d) E DT

38. Types of Ojus?
(a) 2
(b) 5
(c) 4
(d) 3

39. Amount of swarna in Sidhamakaradwaja?
(a) 2 parts
(b) 8 parts
(c) 16 parts
(d) 4 parts

40. A drug considerd adulterated?
(a) If it consists in whole or in part of any filthy putrid or decomposed substance
(b) If it is imported under a name which belong to another drug
(c) If it is not labelled in prescribed manner
(d) Design which make false claim

41. Sunti, jeeraka, Gajapippali posses property?
(a) Grahi
(b) Deepana and Pachana
(c) Both A and B
(d) None

42. If grahyamsa (useful part) not specified in a formulation then?
(a) Whole plant is taken
(b) Root is taken
(c) Stem used
(d) Leaf used

43. Useful part of Sankupushpi?
(a) Whole plant
(b) Root
(c) Stem
(d) Fruit

44. Typhoid fever is spread by?
(a) Aedes aegypti
(b) Faecal oral route
(c) Variola
(d) Sandfly



45. Guduchi Satwa is?
(a) Starch
(b) Protein
(c) Plant steroid
(d) Fat

46. Agnisamipastha vata?
(a) Prana
(b) Vyana
(c) Samana
(d) Udana

47. All dhatus are nourished simultaneously in?
(a) Ekakaladhatu poshana sidhanta
(b) Khalekapotanyaya
(c) Kedarakulyanyaya
(d) None

48. Ingredients of Vasaavaleha?
(a) Vasa, Sita, Pippali, Gritha, Madhu
(b) Vasa, Sita, Maricha, Gritha, Madhu
(c) Vasa, Sita, Sunti, Gritha, Madhu
(d) Vasa, Sita, Maricha, Madhu

49. National Pharmacovigilance Resource Centre for Ayurveda by department of Ayush is situated in?
(a) Delhi
(b) Jamnagar
(c) Lucknow
(d) Bangalore

50. Ability of drugs to induce malformations in foetus?
(a) Auto toxicity
(b) Teratogenicity
(c) Intolerence
(d) Hypersensitivity

Ans: 25. B, 26. C, 27. D, 28. A, 29. C, 30. B, 31. A, 32. D, 33. A, 34. C, 35. D, 36. D, 37. A, 38. A, 39. D, 40. A, 41. C, 42. B, 43. A, 44. B, 45. A, 46. C, 47. A, 48. A, 49. B, 50. B

Next >>> Part 1 (01-20) ||  Part 2 (21-50) || Part 3 (51-75) || Part 4 (76-100)





Post a Comment