SSC multitasking Previous Solved paper GK

SSC multitasking Previous Solved paper GK



1. Which of the following countries is a land locked country in South America
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia

Ans : d

2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal

Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune

Ans : c


 4. Which of the following planets rotates clock wise
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury

Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km

Ans : b

6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti

Ans : c 

7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times

Ans : a 

8. The term socialist was added in the Preamble by the_____ amendment
a. 40
b. 42
c. 44
d. 49

 Ans : b 

9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim

Ans : d 

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross

Ans : d 
11. The Finance Commission is appointed for every ____ year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth
a. first  plan
b. second plan
c. third  plan
d. fourth plan

Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad

Ans: c 

14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam

Ans : a 

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji

Ans : d 

16. The 2004 Olympics were held in
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki

Ans : c 

17. Who headed the committee appointed on Kargil War 
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth

Ans : c 

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess

Ans : a 
19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris

Ans : a 

20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi

Ans : d 

21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years

Ans : a 

22. The Common Wealth Games 2002  held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra

Ans : b 

23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947

Ans : b 

24. The "Killer Instinct" is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain

Ans : c 

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank

Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting

Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of ____ republics
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13

Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour

Ans : a
29. Who invented Radar
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy

Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in ____
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests

Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is:
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands

Ans : d

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana

Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these

Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans

Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930

Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975

Ans : d
 37. Who is the founder of Mahabalipuram
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola

Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru

Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932

Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway

Ans : c

41. OVL implies:
(1) Oil discovery organ of ONGC
(2) A new species of virus
(3) A term used in One Day Cricket
(4) A new banking company

Ans :  (1) 

42. Which of the following involves chemical change
(1) Rusting of iron
(2) Burning of wood
(3) Reduction of wood
(4) All the three

Ans : d

43. Which of the following cave paintings is the oldest
(1) Bhimbetka
(2) Ellora
(3) Ajanta
(4) Chittnnavasal

Ans : c

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(1) There was no case of leprosy in 2005
(2) World Health Organization (WHO) has declared so
(3) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(4) All the patients have been identified for treatment

Ans : c

45. The major producer of cardamom in India is
(1) Kerala
(2) Tamil Nadu
(3) Karnataka
(4)Assam

Ans : a

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy
(1) INS Virat
(2) INS Sindhurakshk
(3) INS Rajali
(4) INS Vikrãnt

Ans : b
47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin
(1) Manipuri
(2) Kathkali
(3) Odissi
(4) Kuchipudi

Ans :

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight
(1)JRDTata
(2) Ratan Tata
(3) Vijay pat Singhania
(4) Steve Fosset

Ans : c

49. Which of the following countries is not a member of G8
(1) Russia
(2) Britain
(3) Spain
(4) Canada

Ans : c

50. Who was the first woman Prime Minister in the world
(1) Indira Gandhi
(2) Sirimavo Bhandarnaike
(3) Margaret Thatcher
(4) Benzlr Bhutto


Ans : b

Post a Comment