Tuesday, January 31, 2017

Kerala Psc pharmacist solved question papers 2016

Kerala PSC pharmacist old question papers Part 4


Name of Post:PHARMACIST GR II 
Department: HEALTH SERVICES 
Medium of Question:-ENGLISH    
Category Code: 143/2013
Paper Code:-24/2015/OL   
Date of Test :29.10.2015



76:-Which among the following is used to prepare Anti-Rust tablet
A:-Sodium chloride
B:-Sodium sulphate
C:-Sodium nitrite
D:-Sodium metabisulphate
Correct Answer:- Option-C

77:-Method for mixing potent drug powder with large volume of diluent is
A:-Tumbling
B:-Geometric dilution
C:-Swifting
D:-Levigation
Correct Answer:- Option-B

78:-Modified Brontagers test are used to identify which type of Anthraquinone glycosides
A:-O-glycosides
B:-N-glycosides
C:-C-glycosides
D:-S-glycosides
Correct Answer:- Option-C

79:-Cinnamon is marketed in the form of
A:-Compound quills
B:-Double quills
C:-Simple quills
D:-Channelled
Correct Answer:- Option-A

80:-Heavy and light Magnesium oxides differ in their
A:-Water of hydration
B:-Solubility
C:-Molecular weight
D:-Bulk density
Correct Answer:- Option-D

81:-An inherited metabolic disorder Alkaptonuria is due to the lack of enzyme
A:-Phenylalanine hydroxylase
B:-Tyrosine hydroxylase
C:-Homogentisate oxidase
D:-Hydroxy phenylpyruvate hydroxylase
Correct Answer:- Option-C

82:-Synthetic analogue of Vitamin K
A:-Menadione
B:-Coumarins
C:-Warfarin sodium
D:-Heparin
Correct Answer:- Option-A

83:-"Caution it is dangerous to take this preparation except under medical supervision" should be included in the
label of
A:-Schedule G drugs
B:-Schedule H drugs
C:-Schedule X drugs
D:-Schedule C drugs
Correct Answer:- Option-A

84:-Plant steroid used as a precursor for the synthesis of cortico steroid
A:-Solanine
B:-Diosgenin
C:-Solanidine
D:-Veratridine
Correct Answer:- Option-B


85:-The drug which cause Oto toxicity
A:-Azithromycin
B:-Doxycycline
C:-Neomycin
D:-Erythromycin
Correct Answer:- Option-C

86:-Which among the following Vitamin have a Naphthaquinone ring
A:-Vitamin E
B:-Vitamin K
C:-Vitamin D
D:-Vitamin B12
Correct Answer:- Option-B

87:-Alcohol present in the Spingolipid
A:-Sphingosine
B:-Sphinganine
C:-Sphingomyleine
D:-Ceramide
Correct Answer:- Option-A

88:-Which agency advises government and DTAB on issues related to uniform operation of D&C Act throughout the Country
A:-Drug Consultative Committee
B:-Central Drugs Laboratory
C:-Drugs Control Department
D:-Central Drugs Research Institute
Correct Answer:- Option-A

89:-Devil’s dung is the synonym of
A:-Myrrh
B:-Asafoeitida
C:-Digitalis
D:-Ginseng
Correct Answer:- Option-B

90:-Disease characterized by increase in the number of platelets in blood
A:-Lymphocytic leukemia
B:-Megaloblastic anemia
C:-Thrombocytopenia
D:-Thrombocythemia
Correct Answer:- Option-D

91:-Major chemical constituent present in the clove oil
A:-Fenchone
B:-Citral
C:-AnetholC
D:-Eugenol
Correct Answer:- Option-D

92:-Vitali-Morin test is used to identify
A:-Indole alkaloids
B:-Isoquinoline alkaloids
C:-Tropane alkaloids
D:-Purine Alkaloids
Correct Answer:- Option-C

93:-Synonym of Chlorinated lime
A:-Sodium hypochlorite
B:-Calcium chloride
C:-Chlorhexinol
D:-Bleaching powder
Correct Answer:- Option-D

94:-Agar is obtained from the
A:-Green algae
B:-Blue algae
C:-Red algae
D:-Blue green algae
Correct Answer:- Option-C

95:-Locally applied protein precipitants are called
A:-Astringents
B:-Antiseptics
C:-Disinfectants
D:-Protectives
Correct Answer:- Option-A

96:-Chemically Paraldehyde is
A:-Sodium-2,2,2-trichloroethyl hydrogen orthophosphate
B:-2,4,6 Trimethyl-1,3,5 trioxane
C:-3,3-Diethyl-5-methyl pipridine-2,4-dione
D:-3-Ethyl-3-phenyl piperidine-2,6 dione
Correct Answer:- Option-B

97:-Clofibrate is used as aA:-Lipid lowering agent
B:-Antiarrhythmic drug
C:-Antiinflammtory drug
D:-Antianginal drug
Correct Answer:- Option-A

98:-Biotin acts as a coenzyme in which type of reactions
A:-Carboxylation
B:-Acetylation
C:-Dehydrogenation
D:-Transamination
Correct Answer:- Option-A

99:-Diphenhydramine is a derivative of
A:-Ethylene diamine
B:-Phenothiazines
C:-Aminoalkyl ethers
D:-Alkyl amines
Correct Answer:- Option-C

Question100:-Heterocyclic ring present in Indomethacin
A:-Imidazole
B:-Indole
C:-Indoline
D:-Quinoline
Correct Answer:- Option-B


0 comments

Post a Comment