Tuesday, January 31, 2017

Kerala PSC pharmacist previous question papers 2016

Kerala PSC pharmacist previous question papers Part 3


Name of Post:PHARMACIST GR II 
Department: HEALTH SERVICES 
Medium of Question:-ENGLISH    
Category Code: 143/2013
Paper Code:-24/2015/OL   
Date of Test :29.10.2015



51:-Which among the following is NOT a first line drug for the treatment of Tuberculosis
A:-Rifampicin
B:-Ethionamide
C:-Isoniazide
D:-Ethambutol
Correct Answer:- Option-B

52:-Which among the following is a first generation Cephalosporin
A:-Cefepime
B:-Cefuroxime
C:-Cefixime
D:-Cephalexin
Correct Answer:- Option-D

53:-Which of the following is NOT the use of Propranolol
A:-Glaucoma
B:-Cataract
C:-Migraine
D:-Hypertension
Correct Answer:- Option-B

54:-Vitamin present in the shark liver oil
A:-Vitamin A
B:-Vitamin D
C:-Vitamin K
D:-Vitamin E
Correct Answer:- Option-A

55:-Who is the Secretary of Pharmacy and Therapeutic Committee
A:-Administrator
B:-Pharmacist
C:-Medical Director
D:-Chief Physician
Correct Answer:- Option-B

56:-Which among the following drug induce hepatic microsomal enzymes
A:-Isoniazid
B:-Phenylbutazone
C:-Cimetidine
D:-Phenytoin
Correct Answer:- Option-D

57:-Which among the following preparation is applied to body cavity
A:-Collodion
B:-Liniments
C:-Douches
D:-Paints
Correct Answer:- Option-C

Question58:-1mg is equivalent to
A:-1000μgB:-100μg
C:-10μg
D:-50μg
Correct Answer:- Option-A

Question59:-example for preservative added in whole human blood
A:-Phenyl mercuric acetate
B:-Phenyl mercuric nitrate
C:-Phenol
D:-No preservative
Correct Answer:- Option-D


60:-Meaning of latin term "primo mane"
A:-As directed
B:-Breakfast
C:-During night
D:-Early in the morning
Correct Answer:- Option-D

61:-A state of decreased responsiveness to the pharmacologic effect of a drug resulting from prior exposure to that drug or to a related drug is called
A:-Drug Tolerance
B:-Drug Habituation
C:-Drug Addiction
D:-Drug Dependence
Correct Answer:- Option-A

62:-Which one of the following compound is used for the treatment of cyanide poisoning
A:-Sodium nitrate
B:-Sodium Nitrite
C:-Sodium bisulphate
D:-Sodium metabisulphate
Correct Answer:- Option-B

63:-Siam benzoin differs from Sumatra variety due to the insufficient content of
A:-Benzoic acid
B:-Cinnamic acid
C:-Coniferyl alcohol
D:-Coniferyl benzoate
Correct Answer:- Option-B

64:-Glycoside present in the Cinchona bark
A:-Quinine
B:-Cinchonidine
C:-Cinchonin
D:-Quinovin
Correct Answer:- Option-D

65:-Which one of the following is an ingredient of Compound effervescent powder
A:-Bismuth subcarbonate
B:-Antimony potassium tartarate
C:-Sodium potassium tartarate
D:-Sodium antimony gluconate
Correct Answer:- Option-C

66:-Solution containing 6 %w/v of Hydrogen peroxide corresponding to
A:-5 times its volume of available Oxugen
B:-20 times its volume of available Oxugen
C:-10 times its volume of available Oxugen
D:-15 times its volume of available Oxugen
Correct Answer:- Option-B


67:-Green Vitriol is
A:-Ferrous sulphate
B:-Zinc sulphate
C:-Copper sulphate
D:-Magnesium sulphate
Correct Answer:- Option-A

68:-An agent used for gaseous sterilization
A:-Hydrogen sulphide
B:-Nitrous oxide
C:-Methane
D:-Ethylene oxide
Correct Answer:- Option-D

69:-Which among the following is a substitute of Cinchona
A:-Cinchona succirubra
B:-Cinchona calisaya
C:-Remijia pendunculata
D:-Cinchona officinalis
Correct Answer:- Option-C

70:-Oxytocic activity of the Ergot is due to the presence of
A:-Ergotamine
B:-Ergometrine
C:-Dihydroergotamine
D:-Lysergic acid diethylamide
Correct Answer:- Option-B

71:-Which of the following is not an instability problem of emulsion
A:-Creaming
B:-Phase inversion
C:-Cracking
D:-Flashing
Correct Answer:- Option-D

72:-Which among the following is used as a systemic acidifier
A:-Potassium iodide
B:-Potassium citrate
C:-Ammonium Chloride
D:-Sodium acetate
Correct Answer:- Option-C

73:-Radioisotope P-32 used for the treatment of` `
A:-Hyperthyroidism
B:-Carcinoma of bone
C:-Thyroid cancer
D:-Polycythemia vera
Correct Answer:- Option-D

74:-Which among the following is used as a filtering aid
A:-Calcium carbonate
B:-Hydroxy methyl cellulose
C:-Methyl cellulose
D:-Kaolin
Correct Answer:- Option-D

75:-Radiopaque contrast media used for the X-ray examination of Gastro intestinal tract
A:-Barium chloride
B:-Barium sulphite
C:-Barium sulphide
D:-Barium Sulphate
Correct Answer:- Option-D
Correct Answer:- Option-C



0 comments

Post a Comment