Kerala PSC pharmacist previous question papers 2016

Kerala PSC pharmacist previous question papers Part 2


Name of Post:PHARMACIST GR II 
Department: HEALTH SERVICES 
Medium of Question:-ENGLISH    
Category Code: 143/2013
Paper Code:-24/2015/OL   
Date of Test :29.10.2015



26:-Use of Potassium Iodide in Iodune solution
A:-Increase the solubility of Iodine
B:-Decrease the solubility of Iodine
C:-Reduce the toxicity of Iodine
D:-Improve the apearance of Iodine solution

Correct Answer:- Option-A

27:-How much of 7 Percentage solution will be required to prepare 250 ml of 1 in 100 Solution
A:-0.026 ml
B:-2.8 ml
C:-7 ml
D:-35.71 ml

Correct Answer:- Option-D

28:-Term used to describe Partial OR Complete separation of Top or Bottom of the tablet
A:-Lamination
B:-Capping
C:-Picking
D:-Chipping

Correct Answer:- Option-B

29:-Drug of choice for filariasis
A:-Carbamazepine
B:-Diethyl succimide
C:-Diethyl Carbamazine
D:-Carbimazole

Correct Answer:- Option-C

30:-Antibiotic which causes Gray Baby Syndrome
A:-Gentamicin
B:-Doxorubicin
C:-Chloramphenicol
D:-Amikacin

Correct Answer:- Option-C

31:-Acetazolamide inhibits the enzyme
A:-Alcohol dehydrogenase
B:-Aldehyde dehydrogenase
C:-Carbonic anhydrase
D:-pyruvate dehydrogenase

Correct Answer:- Option-C

32:-Viscosity of Agar solution is due to the presence of
A:-Agarose
B:-Cellulose
C:-Agaropectin
D:-cellobiose

Correct Answer:- Option-C

33:-Which among the following is not an anti thyroid drug
A:-Carbimazol
B:-Levothyroxine sodium
C:-Propylthiouracil
D:-Iodine

Correct Answer:- Option-B

34:-Anti estrogen used for the treatment of infertility
A:-Tamoxifen
B:-Ibuprofen
C:-Naproxen
D:-Clomifene

Correct Answer:- Option-D


35:-Drugs which contain Catechol nucleus
A:-Nor adrenalin
B:-Ephedrine
C:-Phenylephrine
D:-Pseudo ephedrin

Correct Answer:- Option-A

36:-Hydrous wool fat is known as
A:-Lanolin
B:-Macrogoal
C:-Cholestrol
D:-Lecithin

Correct Answer:- Option-A

37:-Repacking license are granted in drugs specified in following schedules except

A:-Schedule X
B:-Schedule C & C1
C:-Schedule H
D:-Schedule O

Correct Answer:- Option-B

38:-Antidot used for the treatment of organophosphorous poisoning

A:-Physostigmine
B:-Pyridostigmine
C:-Pralidoxime
D:-Pilocarpine
Correct Answer:- Option-C

39:-Toxic principle present in the castor seed
A:-resino tannic acid
B:-Recinoleic acid
C:-Isorecinoleic acid
D:-Ricin

Correct Answer:- Option-D

40:-Schedule M1 of Drugs and Cosmetics Act 1940 & Rules 1945 deals with
A:-Allopathic medicines
B:-Homeopathic medicines
C:-Medical devices
D:-Cosmetics

Correct Answer:- Option-B

41:-Total number of Axial bone in adult human body
A:-126
B:-80
C:-206
D:-202

Correct Answer:- Option-B

42:-Indian senna obtained from the plant
A:-Cassia angustifolia
B:-Cassia acutifolia
C:-Cassia obovata
D:-Cassia auriculata

Correct Answer:- Option-A

43:-What is the descriptive name of clotting factor X
A:-Fibrinogen
B:-Labile factor
C:-Prothrombin
D:-Stuart-Prower factor

Correct Answer:- Option-D

44:-Which among the following is a sterile preparation
A:-Nasal drops
B:-Effervescent granules
C:-Ophthalmic Preparations
D:-Otic Preparations

Correct Answer:- Option-C

45:-Which among the following drug formulation is required to be stored in refrigerator
A:-Emulsions
B:-Suspensions
C:-Vaccines
D:-Non of the above

Correct Answer:- Option-C

46:-Which among the following is a liquid alkaloid
A:-Nicotine
B:-Strychnine
C:-Quinine
D:-Colchicine

Correct Answer:- Option-A

47:-Schedule R of Drugs and Cosmetic Act deals with
A:-Disinfectants
B:-Antiseptics
C:-Mechanical Contraceptives
D:-Dyes,Colours & Pigments

Correct Answer:- Option-C

48:-Sterilization condition by Steam Sterilization of Injection as per IP
A:-121°C at 15psig for 30 minutes
B:-171°C at 15psig for 1 hour
C:-135°C at 15psig for 15 minutes
D:-134°C at 15psig for 15 minutes

Correct Answer:- Option-A

49:-One table spoon is equivalent to
A:-10ml
B:-15 ml
C:-20 ml
D:-5 ml

Correct Answer:- Option-B

50:-Iatrogenic disease means
A:-Drug induced disease
B:-Systemic infections
C:-Physician induced desease
D:-Contagious disease

Correct Answer:- Option-C



Post a Comment