Monday, January 30, 2017

Kerala PSC Pharmacist Grade 2 Solved Paper 2016

Kerala PSC pharmacist previous question papers


Name of Post:PHARMACIST GR II 
Department: HEALTH SERVICES 
Medium of Question:-ENGLISH    
Category Code: 143/2013
Paper Code:-24/2015/OL   
Date of Test :29.10.2015



1:-In which city does the novel'Aarachar' by K R Meera take place?
A:-Pazhani
B:-Mumbai
C:-Pondichery
D:-Kolkata
Correct Answer:- Option-D

2:-Whose birth anniversary is observed as 'Rashtriya Ekta Diwas'?
A:-Indira Gandhi
B:-Syama Prasad Mukerji
C:-sardar Vallabhai patel
D:-Atal Bihari vajpayee
Correct Answer:- Option-C

3:-Who along with Sachin tendulkar is inducted recently in Bradman Hall of Fame?
A:-Ricky Ponting
B:-M S Dhoni
C:-Mahela Jayawardene
D:-Steve waugh
Correct Answer:- Option-D

4:-What is the numerical strength required for a political party in the Lok sabha to get a recognized Leader of opposition?
A:-15% of the total strength of the House.
B:-10% of the total strength of the House
C:-20% of the total strength of the House
D:-Political party with highest number of seats
Correct Answer:- Option-B

5:-Which of the following is a mismatch.
A:-Naalukettu
B:-Odakkuzhal
C:-Oru Desathinte Katha
D:-Kayar
Correct Answer:- Option-A

6:-Who among the following Presidents of India was the nominee of Janatha party?
A:-V V Giri
B:-Neelam Sanjiva Reddy
C:-Shankar Dayal Sharma
D:-Zakir Hussain
Correct Answer:- Option-B
7:-Who is the first Indian recipient of Jawaharlal Nehru Award for International Understanding?
A:-Dr.Rajendra Prasad
B:-Aruna Asafali
C:-Indira Gandhi
D:-Mother Teresa
Correct Answer:- Option-D
8:-What was the reason for the emergency declared by Indira gandhi?
A:-Indo Pak war
B:-India Chaina war
C:-Financial crisis in the country
D:-Internal disturbances
Correct Answer:- Option-D
9:-Who was the first president of Travancore Devaswam Board?A:-Mannath Padmanabhan
B:-K Kelappan
C:-Panampalli Govinda Menon
D:-Kumaranasan
Correct Answer:- Option-A


10:-'Oru Ozhivu Kaalathu' by P V Bharati Devi is a biography on:
A:-M V Raghavan
B:-P Govinda Pillai
C:-V R Krishna Iyer
D:-A K Gpoalan
Correct Answer:- Option-A
11:-Which is the largest Lok Sabha Constituency (area wise)
A:-Arunachal West
B:-Barmer
C:-Ladakh
D:-Kutch
Correct Answer:- Option-C

12:-Which social reformer of Kerala is fondly called as 'Nanu'?
A:-Ayyankali
B:-Chattampi Swami
C:-Sree Narayana Guru
D:-V T Bhattathirippad
Correct Answer:- Option-C
13:-Kunjan Nambiar is associated with which dance form of Kerala?
A:-Koodiyattam
B:-Koothu
C:-Thullal
D:-kathakali
Correct Answer:- Option-C
14:-Who is the longest serving M L A of Kerala?
A:-K R Gowri Amma
B:-K M Maani
C:-R.Balakrishna Pillai
D:-V S Achuthanandan
Correct Answer:- Option-B
15:-Which Indian state celebrates 'Bihu' festival?
A:-Bihar
B:-Assam
C:-Meghalaya
D:-Orissa
Correct Answer:- Option-B
16:-Which is the world's largest masonry dam?
A:-Hirakud Dam
B:-Bhakra Dam
C:-Srisailam dam
D:-Nagarjuna Sagar Dam
Correct Answer:- Option-D
17:-Who is the architect of Indian Panjayath Raj?
A:-Balwant Rai Mehta
B:-Dr.Jivraj mehta
C:-Hitendra K Desai
D:-Chimanbai J Patel
Correct Answer:- Option-A
18:-Who was the teacher of Sree Narayana Guru and Chattampi Swami?
A:-Pandit Karuppan
B:-Ayya Vaikumar
C:-Thycaud Ayya
D:-Kumara Guru
Correct Answer:- Option-C


19:-'Rajayasamacharam'-the first Malayalam news paper was published from:
A:-kottayam
B:-Mannanam
C:-Illikkunnu
D:-Kollam
Correct Answer:- Option-C
20:-Johann Ernst Hanxleden is popularly known in Kerala as:
A:-Francis Xavier
B:-Benjamin Baily
C:-Fr.Zucol
D:-Arnos Paathiri
Correct Answer:- Option-D
21:-Non sugar parts of the glycosides are called
A:-Aglycon
B:-Glycon
C:-Glycogen
D:-Glycol
Correct Answer:- Option-A
22:-All are Heterocyclic alkaloids except
A:-Nicotine
B:-Strychnine
C:-Ergotamine
D:-Ephedrine
Correct Answer:- Option-D
23:-Vitamin present in Coenzyme A
A:-Riboflavin
B:-Pyridoxine
C:-Biotin
D:-Pantothenic acid
Correct Answer:- Option-D
24:-Which among the following is a Non Reducing sugar
A:-Sucrose
B:-Glucose
C:-Maltose
D:-Lactose
Correct Answer:- Option-A
25:-Latest edition of Indian Pharmacopoeia was published in the year
A:-1996
B:-2014
C:-2010
D:-2007
Correct Answer:- Option-B




0 comments

Post a Comment