University assistant previous question paper part 3 (Information Technology)

University assistant Information Technology previous questions and answers

81. What is the abbreviation of CPU in a computer? 
(a) Central Project Unit
(b) Communication Project Unit
(c) Central Processing Unit
(d)Communication Processing Unit

Ans: (a) Central Processing Unit.

82. What keyboard command is used to copy and paste a word?

(a) Ctrl + C & Ctrl + P
(b) Ctrl + C & Ctrl + V
(c) Ctrl + X & Ctrl + V
(d) Ctrl + V & Ctrl +C

Ans: (b) Ctrl + C & Ctrl + V

83. How do we create a new document in MS-Word from the menu bar?
(a) File + New
(b) File + Open
(c) File + Save
(d) None

Ans: (a) File + New

84.What is the total capacity of a floppy drive?
(a) 1.41 MB
(b) 1.42 MB
(c) 1.43 MB
(d) 1.44 MB

Ans: (d) 1.44 MB

85. What is the purpose of the e-mail?
(a) Sending and receiving messages
(b) Searching for letter
(c) Viewing letters
(d) None

Ans: (a) Sending and receiving messages

86. FTP is for:
(a) Deleting a file
(b) Renaming a file
(c) Viewing a file
(d) Transferring files from one system to another system

Ans: (d) Transferring files from one system to another system

87. What command is used to save a file from the menu bar?
(a) File + Print
(b) File + Close
(c) File + Save
(d) File + Exit

Ans: (c) File + Save

88. What is the command to create a directory in DOS?

(a) cd directory name
(b) md directory name
(c) crdir directory name
(d) makedir directory name

Ans: (b) md directory name 



89. What is the address given to a computer connected to a network called?
(a) System Address
(b) Process ID
(c) SYSID
(d) IP Address

Ans: (d) IP Address

90. Cursor is a :
(a) Thin blinking line
(b) Pixel
(c) Pointing device
(d) None

Ans: (a) Thin blinking line

91. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
(a) Keyboard
(b) Mouse
(c) Joystick
(d) Track ball

Ans: (b) Mouse

92. Which of the following devices have a limitation that we can only information to it but cannot erase or modify it?
(a) CDROM
(b) Hard Disk
(c) Tape Drive
(d) Floppy Disk

Ans: (a) CDROM

93. Which technology is used in compact disks?
(a) Mechanical
(b) Laser
(c) Electrical
(d) Electro Magnetic

Ans: (b) Laser

94. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
(a) Floppy Disk
(b) Hard Disk
(c) Compact Disk
(d) Magnetic Disk

Ans: (b) Hard Disk

95. Excel files have a default extension of:
(a) XLS
(b) DOS
(c) DOC
(d) PPT

Ans: (a) XLS

Post a Comment