University assistant kerala psc previous solved paper

University assistant kerala psc previous question paper and answers 

1. B.R. Ambedkar was elected to the Constitutent Assembly from:
(a) West Bengal
 (b) The then Bombay Presidency
(c) The then Madhya Bharat
(d) Punjab
Ans: (a) West Bengal

2. Gupta dynasty was famous for:
(a) Art and Architecture
(b) Imperalism
(c) Patronage of literary work
(d) Revenue and land reforms
Ans: (c) Patronage of literary work

3. The main religious practice of the Vedic Age was:
(a) Cow worship
(b) Temple construction
(c) Performance of yagna
(d) Pilgrimage
Ans: (c) Performance of yagna

4. The Directive Principles of the Indian constitution aim at:
(a)Ensuring strengthening of the country’s independence.
(b)Ensuring individual liberty.
(c)Providing a social and economic base for genuine democracy in the country.
(d)The achievement of all these objectives.
Ans: (c)Providing a social and economic base for genuine democracy in the country.


5. Which of the following is a mixed fertiliser?
(a) CAM
(b) Ammonium Sulphate
(c) Urea
(d) NPK
Ans: (d) NPK

6.World Environment Day is observed on:
(a) 5, June
(b) 5, May
(c) 5, July
(d) 10, June
Ans: (a) 5, June

7. Name the computer worm that hit the world computers on May 1, 2004.
(a) Sesser
(b) Repot
(c) Alissa
(d) Waling
Ans: (a) Sesser

8. In which William Wordsworth’s poem does the much quoted phrase, ‘‘The child is the father of the man’’ appear?
(a) The Daffodils
(b) The Rainbow
(c) The Skylark
(d) The Solitary Reaper
Ans: (b) The Rainbow


9. Name the world’s first dedicated education satellite launched by India.
(a) Eduinsat
(b) Eduvsinsat
(c) Edusat
(d) EduSAC
Ans: (c) Edusat

10. Name the country which will host the World Football Championship in 2010.
(a) Australia
(b) South Africa
(c) Brazil
(d) New Zealand
Ans: (b) South Africa

11. According to the NRS - 2005, only business paper in the list of 10 highest read English Newspapers is:
(a) Hindu Business Line
(b) The Economic Times
(c) Financial Express
(d) Business Standard
Ans: (b) The Economic Times

12. ATM stands for:
(a) Automatic Teller Machine
(b) Any Time Machine
(c) Automated Teller Machine
(d) None of the above
Ans: (c) Automated Teller Machine

13. Name of the Indian Brand which has been declared the Best Brand of Telecommunication in World Communication Award 2004.
(a) VSNL
(b) Airtel
(c) Hutch
(d) Idea
Ans: (b) Airtel

14. In which year the speed post was launched?
(a) 1985
(b) 1986
(c) 1976
(d) 1975
Ans: (b) 1986

15. How many services presently come under the ambit of service tax?
(a) 75
(b) 74
(c) 71
(d) 72
Ans:  80

16. ‘Rozgar Badhao’ is the slogan launched by which Prime Minister?
(a) Manmohan Singh
(b) Rajiv Gandhi
(c) Indira Gandhi
(d) Atal Behari Vajpayee
Ans: (a) Manmohan Singh


17.  Name the author of the book ‘‘Governance and the Scelerosis that has set in’’.
(a) Sharad Pawar
(b) Gopal K. Gandhi
(c) Kapil Sibal
(d) Arun Shourie
Ans: (d) Arun Shourie

18. What is the eighth term of the sequence 1, 4, 9, 16, 25, ...........?
(a) 8
(b) 64
(c) 128
(d) 200
Ans: (b) 64

19. If x is a positive number, which of the following fractions has the greatest value?
(a) x/x
(b) (x+1)/ x
(c) x /(x+1)
(d) (x+2) / (x+3)
Ans: (b) (x+1)/ x


20. Naval Academy is located at:
(a) Cochin
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Kolkata

Ans:  GOA

Post a Comment