University assistant expected questions and answers 2016

Kerala PSC University assistant expected GK questions and answers 2016



1) Copenhagen is the capital of
(A) Bermuda
(B) Denmark
(C) Sweden
(D) Netherlands

 Ans. (B) Denmark

2) In which of the following year the Gandhi-Irwin Pact was signed?
(a) 1932
(b) 1935
(c) 1931
(d) 1929

Ans. (c) 1931


3) The directive principles of state policy of the Indian Constitution is an idea borrowed from the Constitution of
(a) America
(b) Australia
(c) Russia
(d) Ireland

Ans. (d) Ireland

4) Who among the following was the Prime Minister of England when India was given independence?
(a) Mountbatten
(b) Churchill
(c) Attlee
(d) Wavell

Ans. (c) Attlee

5) In the absence of the president and Vice-President, who discharges the functions of the President?
(a) Advocate General
(b) Comptroller and Auditor General
(c) Chief Justice of India
(d) Attorney General

Ans. (c) Chief Justice of India

6) Kalaripayattu is the martial art form in which state
(A) Uttarakhand
(B) Punjab
(C) Kerala
(D) Sikkim

 Ans. (C) Kerala

7) The concept of Liberty, Equality and Fraternity enshrined in the India Constitution is inspired from
(a) US Constitution
(b) Irish Constitution
(c) French Constitution
(d) UK Constitution

Ans.(c) French Constitution

8) The Rath temples at Mahabalipuram were built by
(a) Pallavas
(b) Cholas
(c) Chedis
(d) Chalukyas

Ans. (a) Pallavas

9) In Indian architecture ‘Surkhi’ was introduced by
(a) Mughals
(b) Kushans
(c) Guptas
(d) Sultanate Sultans

Ans. (d) Sultanate Sultans

10) When was the state of Nagaland formed?
(a) 1961
(b) 1963
(c) 1965
(d) 1967

Ans. (b) 1963


11. The coin Rupia was introduced by
(A) Sher Shah
(B) Akbar
(C) Allauddin Khilji
(D) Jahangir
 Ans. (A) Sher Shah

12. The conducting material coated inside the screen of CRT is
(A) Aquadag
(B) Germanium
(C) Silicon
(D) Phosphorus

 Ans. (A) Aquadag

13. The book “Globalization, Democratization and Distributive Justice” has been authored by
(a) Mool Chand Sharma
(b) Karan Bajaj
(c) Salman Rushdie
(d) Anita Nair

 Ans. (a) Mool Chand Sharma

14. Losar, the festival which marks the beginning of new year for Buddhists began at
(A) Uttarakhand
(B) Jammu Kashmir
(C) Uttar Pradesh
(D) West Bengal

 Ans. (B) Jammu Kashmir

15. How many pairs of chromosomes are present in human beings
(A) 46
(B) 44
(C) 23
(D) 22

Ans. (C) 23


16. A O Hume is known as
(A) Father of Indian Ornithology
(B) Father of Journalism
(C) Father of Indian Budget
(D) Father of Indian Anthropolgy

Ans. (A) Father of Indian Ornithology

17. Xyology is the study of?
(A) Wood
(B) Nose
(C) Deetary Science
(D) Poison

 Ans. (A) Wood

18. How many times did Babur invade India before 1526 A.D.?
(a) None of these
(b) Four times
(c) Five times
(d) Two times

Ans. (c) Five times

19. In which year second battle of Panipat was fought
(A) 1526
(B) 1556
(C) 1751
(D) 1555

 Ans. (B) 1556

20. Which of the following Vitamin is known as sunshine vitamin
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D

 Ans. (D) Vitamin D

Post a Comment