Monday, January 25, 2016

Kerala PSC Assistant Dental Surgeon Previous question paper


KPSC Assistant Dental Surgeon Health Services previous solved paper 



(26) The accelerator solution for Zinc oxide eugenol impression paste contains,
A) Silica
B) Borax
C) Potassium sulphate
D) Calcium chloride

Answer: D

(27) The fluid resin technique is for;
A) Fabrication of denture bases
B) Pouring of casts
C) Manipulation of alginate
D) Manipulation of addition silicone

Answer: A

(28) The most popular implant material is
A) Stainless Steel
B) Nickel Chromium alloy
C) Cobalt Chromium alloy
D) Titanium

Answer: D

(29) The retarder present in alginate is
A) Sodium phosphate
B) Calcium sulphate
C) Potassium titanium fluoride
D) Zinc oxide

Answer: A

(30) The component in inlay wax which improve its smoothness in molding and make it more resistant to cracking and flaking is

A) Paraffin wax
B) Gum dammar
C) Carnauba wax
D) Candelilla wax

Answer: B

(31) Lipschutz bodies are a common pathological feature of
A) Sarcoidosis
B) Primary Herpetic Stomatitis
C) Syphilis
D) Recurrent Aphthous Stomatitis

Answer: B

(32) A sharp bend in the crown or root of a tooth results in
A) Dilaceration
B) Gemination
C) Turner’s hypoplasia
D) Concrescence

Answer: A



(33) Antoni Type A tissue and Antoni Type B tissue are characteristic features of

A) Osteosarcoma
B) Neurofibroma
C) Schwannoma
D) Neurofibrosarcoma

Answer: C

(34) . Characteristic lesions of Erythema multiforme are called
A) Tzanck cells
B) Nikolsky’s sign
C) Wickham’s striae
D) Bull’s eye

Answer: D

(35) . Liesegang’s rings and driven snow appearance are characteristic features of

A) Calcifying epithelial odontogenic tumor
B) Squamous odontogenic tumor
C) Odontome
D) Ameloblastoma

Answer: A

(36) . Most common malignancy of the oral cavity is
A) Adenocarcinoma
B) Basal cell carcinoma
C) Malignant melanoma
D) Squamous cell carcinoma

Answer: D

(37) Eburnation of Dentin is seen in
A) Radiation caries
B) Rampant caries
C) Arrested caries
D) Pit and fissure caries

Answer: C

(38) . Mucocele commonly occurs on the

A) Upper lip
B) Lower lip
C) Bucccal mucosa
D) Palate

Answer: B

(39) Most common malignant salivary gland tumor in children
A) Acinic cell carcinoma
B) Polymorphous low grade adenocarcinoma
C) Adenoid cystic carcinoma
D) Mucoepidermoid carcinoma

Answer: D



(40) The virus group that is associated with Squamous Papilloma is
A) Human Papova virus
B) Human Immunodeficiency virus
C) Herpes simplex virus
D) Paramyxovirus

Answer: A

(41) Disclosing agent is used to detect

A) Dental caries
B) Plaque
C) Malocclusion
D) Tooth vitality

Answer: B

(42) Most commonly used mouth wash

A) Hydrogen peroxide
B) Saline
C) Chlorhexidine
D) Sodium fluoride

Answer: C

(43) Safely tolerated dose of Fluoride is
A) 8-16mg/kg body wt
B) 16-32 mg/kg body wt
C) 32-64mg/kg body wt
D) 1-8mg/kg body wt

Answer: A

(44) 'Trench mouth' is the alternative name for
A) Plaque induced gingivitis
B) Herpetic gingivitis
C) Acute necritizing ulcerative gingivitis
D) Eruption gingivitis

Answer: C

(45) First deciduous tooth to erupt into oral cavity
A) Mandibular first molar
B) Maxillary canine
C) Maxillary central incisor
D) Mandibular central incisor

Answer: D

(46) All are permanent restorative materials EXCEPT

A) Glass ionomer
B) Composite
C) Amalgam
D) Zinc oxide eugenol

Answer: D

(47) Brushing technique used in children

A) Fones method
B) Stillmanns metod
C) Charters method
D) Wilsons method

Answer: A



(48) Advantages of Glass ionomer cement are all EXCEPT

A) Fluoride release
B) Aesthetics
C) Chemical bond
D) Mechanical bond

Answer: D

(49) Normal Eruption sequence of deciduous teeth
A) ABCDE
B) ABDEC
C) ABDCE
D) EABCD

Answer: C

(50) Brudevold technique is used with

A) Stannous fluoride
B) APF
C) Sodium Fluoride
D) Fluoride varnish

Answer: B

0 comments

Post a Comment