Kerala psc pharmacist Grade 2 previous question and answers

Kerala psc pharmacist Grade 2 solved Paper Part 2

 Paper Code: 4/2015/OL
Category Code: 605/2013
Exam: Pharmacist Grade 2 Health Services

Date of Test 31-01-2015

21:-In tablet manufacturing, TALC is used as
 A:-Diluent
 B:-Granulating agent
 C:-Glidant
 D:-Disintegrating agent

Answer:- Option-C

22:-SCHICK TEST is done to
 A:-Detect the degree of immunity against Diphtheria.
 B:-Detect the degree of immunity against Tuberculosis
 C:-Detect the degree of immunity against Typhoid
 D:-identify the presence of Ketone bodies in urine

Answer:- Option-A

23:-Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
 A:-Preservatives
 B:-Plasticizer
 C:-Polishing agent
 D:-Sweetening agent

Answer:- Option-B

24:-Principle of Size Reduction in Ball Mill is
 A:-Compression
 B:-Impact
 C:-Attrition
 D:-Combination of Impact and Attrition

 Correct Answer:- Option-D

25:-Eugenia caryophyllus is the botanical name of
 A:-Clove
 B:-Eucalyptus
 C:-Coriander
 D:-Cardamom

Answer:- Option-A

26:-Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
 A:-Director General, Health Services
 B:-Drugs Controller of India
 C:-Director, Central Drugs Laboratory
 D:-Health Secretary, Govt. of India

Answer:- Option-D

27:-The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
 A:-Barium Sulphate reagent
 B:-Diphenyl thiocarbazone
 C:-Thioglycollic acid
 D:-Mercuric Chloride

Answer:- Option-C

28:-In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
 A:-Cracking
 B:-Creaming
 C:-Mottling
 D:-Phase inversion

Answer:- Option-B

29:-Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
A:-Pharmacy Act 1948
B:-Drugs and Cosmetics Act 1945
C:-Drugs Inspector Act 1940
D:-Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985

Answer:- Option-B

30:-Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
 A:-Nux-vomica
 B:-Digitalis
 C:-Datura
 D:-Cinchona

 Answer:- Option-A

31:-An example for an anthracene glycoside
 A:-Purpurea glycoside
 B:-Diosgenin
 C:-Cantharidin
 D:-Sennoside

Answer:- Option-D

32:-Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
 A:-100% w/v of Hydrogen peroxide
 B:-25% w/v of Hydrogen Peroxide
 C:-6% w/v of Hydrogen Peroxide
 D:-27% w/v of Hydrogen Peroxide

Answer:- Option-C

33:-The agent used as a radio-opaque contrast medium:
 A:-Radioactive Sodium Iodide
 B:-Colloidal Gold Injection
 C:-Barium Sulphate
 D:-Sodium Iodo hippurate

Answer:- Option-C

34:-When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes
 A:-Haemolysis
 B:-Shrinkage of blood cells
 C:-Sclerosis of veins
 D:-No characteristic change

Answer:- Option-A

35:-Sodium lauryl Sulphate is
 A:-Cationic surface active agents
 B:-Ampholytic surface active agents
 C:-Nonionic surface active agents
 D:-Anionic surface active agents

Answer:- Option-D

36:-A toxoid vaccine is:
 A:-Killed bacterial suspension
 B:-Live bacterial suspension
 C:-Live viral Vaccine
 D:-Toxins that have been incubated with formalin

 Answer:- Option-D

37:-0.1gms contains:
 A:-1000 mg
 B:-100 mg
 C:-10 mg
 D:-1 mg

Answer:- Option-B

38:-Volume of 95% alcohol required to prepare 500 mL  of 20% alcohol is:
 A:-80 ml
 B:-50 ml
 C:-105 ml
 D:-150 mL

 Correct Answer:- Option-C

39:-Which among the following is a blood coagulation factor:
 A:-Sodium
 B:-Calcium
 C:-Potassium
 D:-Manganese

 Correct Answer:- Option-B

40:-An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism:
 A:-Testosterone
 B:-Phenobarbitone
 C:-Tolbutamide
 D:-Theophylline

 Correct Answer:- Option-A

41:-Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
 A:-Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis
 B:-Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
 C:-Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhi
 D:-Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae

 Correct Answer:- Option-A

42:-The toxic protein present in castor oil is
 A:-Ricinoleic acid
 B:-Ricin
 C:-Isoricinoleic acid
 D:-Linoleic acid

 Correct Answer:- Option-B

43:-Calamine IP is
 A:-Aluminium silicate with ferric oxide
 B:-Magnesium silicate with ferric oxide
 C:-Calcium oxide with ferric oxide
 D:-Zinc oxide with ferric oxide

 Correct Answer:- Option-D

44:-Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
 A:-Contains 0.9% w/v sterile solution of Sodium Chloride
 B:-pH of the solution is between 4.5 & 7.0
 C:-Contains added antimicrobial agents or preservatives
 D:-Contains approximately 150 mmol of Sodium ions

Correct Answer:- Option-C

45:-Which one of the following is used as an antimicrobial preservative:
 A:-Propylene glycol
 B:-Procaine hydrochloride
 C:-Propyl hydroxy benzoate
 D:-Sodium hydrogen carbonate
 Correct Answer:- Option-C

46:-Cotrimoxazole tablet contains:
 A:-5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprim
 B:-5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
 C:-5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprim
 D:-5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim

 Correct Answer:- Option-B

47:-Which among the following is used as a diuretic:
 A:-Tribulus terrestris
 B:-Claviceps purpurea
 C:-Cyamopsis tetragonolobus
 D:-Commiphora molmol

 Correct Answer:- Option-A

48:-Potassium permanganate is an example for:
 A:-acidifying agent
 B:-alkalising agent
 C:-reducing agent
 D:-oxidising agent

Correct Answer:- Option-D

49:-Lugols Solution is:
 A:-2.5%w/v of Iodine and 2.5% w/v of potassium iodide in water
 B:-10.0%w/v of Iodine and 6.0% w/v pf potassium iodide in water
 C:-5.0%w/v of Iodine and 10.0% w/v of potassium iodide in water
 D:-2.0% w/v of Iodine and 2.4 % w/v of Sodium iodide in water

 Correct Answer:- Option-C

50:-Ammonium Chloride is used as:
 A:-Alkalising agent
 B:-Astringent
 C:-Expectorant
 D:-All the above

 Correct Answer:- Option-C


Post a Comment