Tuesday, October 6, 2015

Kerala psc pharmacist Grade 2 health services solved Paper Part 4

Kerala psc pharmacist Grade 2 solved Papers Part 4

 Paper Code: 4/2015/OL
Category Code: 605/2013
Exam: Pharmacist Grade 2 Health Services


75:-2 Acetoxy benzoic acid is:
 A:-Paraben
 B:-Aspirin
 C:-PABA
 D:-Benzocaine

Correct Answer:- Option-B

76:-An agent used to delay the renal excretion of penicillins
 A:-Protamine sulphate
 B:-Procaine
 C:-Propylene glycol
 D:-Probenecid

 Correct Answer:- Option-D

77:-An antidote for warfarin toxicity/overdose
 A:-Protamine
 B:-Dimercaprol
 C:-Penicillamine
 D:-Vitamin K

 Correct Answer:- Option-D

78:-An ingredient of anticoagulant solution used for storage of whole blood
 A:-Anhydrous citric acid
 B:-Anhydrous benzoic acid
 C:-Anhydrous Tartaric acid
 D:-Ascorbic acid

 Correct Answer:- Option-A

79:-Valproic acid is used as an
 A:-Analgesic
 B:-Antiepileptic
 C:-Anti-inflammatory
 D:-Diuretic

 Correct Answer:- Option-B

RRB pharmacist Grade 2 Expected questions and aswers

80:-All the following General anaesthetics are administered intravenously except:
 A:-Ketamine
 B:-Propofol
 C:-Halothane
 D:-Thiopentone Sodium

 Correct Answer:- Option-C

81:-Clavulanic acid is given along with amoxycillin to
 A:-decrease excretion
 B:-avoid first pass metabolism
 C:-prevent drug resistance
 D:-enhance oral absorption

Correct Answer:- Option-C

82:-Carbidopa is used for the treatment of parkinsonism because it
 A:-crosses blood brain barrier
 B:-decrease monoamine oxidase
 C:-inhibits L aminoacid decarboxylase
 D:-a COMT inhibitor

 Correct Answer:- Option-C

83:-Aldosterone antagonist
 A:-Spironolactone
 B:-Amiloride
 C:-Mannitol
 D:-Acetazolamide

Correct Answer:- Option-A

84:-Antimalarial drug used in Rheumatoid arrthritis
 A:-Mepacrine
 B:-Chloroquine
 C:-Artemisine
 D:-Pamaquine

 Correct Answer:- Option-B

85:-Selenium Sulfide is used as
 A:-Antimalarial
 B:-Antileprotic
 C:-Antifungal
 D:-Antidandruff

 Correct Answer:- Option-D

86:-The process of loosing water of crystallisation from a substance is
 A:-Exudation
 B:-Efflorescence
 C:-Delequescence
 D:-Diaphoretic

 Correct Answer:- Option-B

87:-Plantago ovata is used as
 A:-Expectorant
 B:-Sweetening agent
 C:-Analgesic
 D:-Laxative

 Correct Answer:- Option-D

88:-Sucrose is a
 A:-Hexose
 B:-Monosaccharides
C:-Disaccharides
 D:-Polysaccharides

Correct Answer:- Option-C

89:-An antidiabetic plant drug:
 A:-Withania somnifera
 B:-Saraca indica
 C:-Urginea maritima
 D:-Gymnema sylvestre

 Correct Answer:- Option-D

rrb pharmacist previous question papers and answers

90:-A tropane alkaloid:
 A:-Atropine
 B:-Reserpine
 C:-Ergometrine
 D:-Diosgenin

 Correct Answer:- Option-A

91:-Which one of the following is referred to as Good Cholesterol:
 A:-Triglycerides
 B:-High density Lipoproteins
 C:-Low density Lipoproteins
 D:-Chylomicrons

 Correct Answer:- Option-B

92:-Which part of the plant "Opium poppy" is used for obtaining the active principles:
 A:-dried latex from stem
 B:-dried latex from capsules
 C:-dried latex from root
 D:-dried latex from shoots

 Correct Answer:- Option-B

93:-Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer
 A:-Rabeprazole
 B:-Ranitidine
 C:-Misoprostol
 D:-Sucralfate

 Correct Answer:- Option-A

94:-An example for a drug that induces cytochrome P450:
 A:-Phenytoin
 B:-Omeprazole
 C:-Allopurinol
 D:-Chloramphenicol

 Correct Answer:- Option-A

95:-Physostigmine is an example for
 A:-Adrenergic durg
 B:-Anticholinergic drug
 C:-Adrenergic blocking drug
 D:-Anticholinesterase

 Correct Answer:- Option-D

96:-A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid:
 A:-Mephenemic acid
 B:-Ibuprofen
 C:-Indomethacin
 D:-Diclofenac Sodium

Correct Answer:- Option-A

97:-A hormone secreted by the anterior lobe of pituitary gland:
 A:-Mineralocorticoids
 B:-Gonadotropin releasing hormone
 C:-Growth hormone
 D:-Thyrotropin releasing hormone

 Correct Answer:- Option-C

98:-An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive
 A:-Tamoxifen
 B:-Norethindrone
 C:-Levonorgestrel
 D:-Gossypol

 Correct Answer:- Option-D

99:-An Angiotensin antagonist:
 A:-Captopril
 B:-Losartan
 C:-Verapamil
 D:-Nicorandil

 Correct Answer:- Option-B

100:-Lovastatin is
 A:-Antifibrinolytic agent
 B:-H2 receptor antagonist
 C:-HMG Co-A reductase inhibitor
 D:-Lipoprotein lipase activator

 Correct Answer:- Option-C

0 comments

Post a Comment