Kerala psc pharmacist Grade 2 health services previous solved Paper Part 3

Kerala psc pharmacist Grade 2 solved Paper Part 3

 Paper Code: 4/2015/OL
Category Code: 605/2013
Exam: Pharmacist Grade 2 Health Services

51:-An antidote which can be used in cyanide poisoning:
 A:-Sodium bicarbonate
 B:-Sodium nitrite
 C:-Dimercaprol
 D:-Sodium bi sulphite

 Correct Answer:- Option-B

52:-Colloidal dispersion of liquids or solids in gases are:
 A:-Aerosols
 B:-Emulsion
 C:-Creams
 D:-Suspensions

 Correct Answer:- Option-A

53:-An example for a drug with anti-hypertensive action
 A:-Rhubarb
 B:-Vasaka
 C:-Liquorice
 D:-Rauwolfia

Correct Answer:- Option-D

54:-Restricted licenses in Forms 20-A and 21-A are issued for:
 A:-Narcotic and Psychotropic substances
 B:-Pethidine and related drugs
 C:-wholesale dealing of drugs which does not require the supervision of a registered pharmacist
 D:-drugs specified in Schedule X

 Correct Answer:- Option-C

55:-The Schedule in Drugs and Cosmetics Act which specifies that drugs shall not be sold by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner:
 A:-Schedule K
 B:-Schedule G
 C:-Schedule J
 D:-Schedule H

Correct Answer:- Option-D

56:-As per Drugs and Cosmetics Act 1945, the term "Drugstore" refers to
 A:-Licenses where the service of registered pharmacist is employed but do not maintain a pharmacy
 B:-Licenses who employ the service of registered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
 C:-Licenses where drugs are temporarily stored
 D:-Licenses where service of a qualified person is not required

 Correct Answer:- Option-D

57:-Which among the following is a prodrug:
 A:-Levodopa
 B:-Indomethacin
 C:-Paracetamol
 D:-Diphenhydramine

Correct Answer:- Option-A

58:-Leucovorin rescue is given to reduce the toxic effects of
 A:-Methotrexate
 B:-Cyclophosphamide
 C:-Melphalan
 D:-Chlorambucil

 Correct Answer:- Option-A

59:-The antibiotic that acts by inhibiting bacterial protein synthesis by binding to the 30s ribosomal subunits:
 A:-Chloramphenicol
 B:-Doxycyclin
 C:-Azithromycin
 D:-Vancomycin

 Correct Answer:- Option-B

60:-Diethyl carbamazine is the drug of choice in the treatment of:
 A:-Epilepsy
 B:-Filarial infection
 C:-Hookworm infestation
 D:-Malaria

Correct Answer:- Option-B

61:-Organophosphorous poisoning is treated with
 A:-Acetylcholine
 B:-Atropine
 C:-Pentazocine
 D:-Methacholine

 Correct Answer:- Option-B

62:-Benzodiazepine receptor antagonist:
 A:-Flumazenil
 B:-Atropine
 C:-Pentazocine
 D:-Phentolamine

 Correct Answer:- Option-A

63:-Diabetes insipidus is due to deficiency of :
 A:-Oxytocin
 B:-Insulin
 C:-Vasopressin
 D:-Aldosterone

 Correct Answer:- Option-C

64:-Epsom Salt is
 A:-Copper Sulphate
 B:-Magnesium Sulphate
 C:-Ferrous Sulphate
 D:-Calcium Sulphate

 Correct Answer:- Option-B

65:-In combination antacids, Magnesium salts are added:
 A:-for immediate onset of action
 B:-to decrease the production of acid in GIT
 C:-to enhance taste and appearance
 D:-for laxative action

 Correct Answer:- Option-D

66:-Directly observed treatment, Short course (DOTS) refers to:
 A:-AIDS control strategy of Govt of India
 B:-Strategic action plan for Malarial control in India
 C:-Tuberculosis control strategy, recommended by WHO
 D:-part of National Filaria control program

 Correct Answer:- Option-C

67:-An Adverse effect of Clozapine
 A:-Agranulocytosis
 B:-Nephrotoxicity
 C:-Hepatotoxicity
 D:-Respiratory depression

 Correct Answer:- Option-A

68:-Antixerophthalmic vitamin is
 A:-Vitamin E
 B:-Vitamin D
 C:-Vitamin B
 D:-Vitamin A

 Correct Answer:- Option-D

69:-Lanolin is
 A:-Beeswax
 B:-Woolfat
 C:-Paraffin wax
 D:-Borax

 Correct Answer:- Option-B

70:-Ratio of oil:water:gum for preparing an emulsion using volatile oil:
 A:-2:2:1
 B:-4:2:1
 C:-3:2:1
 D:-1:1:2

Correct Answer:- Option-A

71:-Pyridoxine is
 A:-Vitamin B 1
 B:-Vitamin B 2
 C:-Vitamin B 6
 D:-Folic acid

 Correct Answer:- Option-C

72:-The latin term "Oris" denotes
 A:-to mouth
 B:-Ever hour
 C:-when necessary
 D:-at bed time

Correct Answer:- Option-A

73:-Carbonic anhydrase inhibitor
 A:-Ethacrynic acid
 B:-Chlorothiazide
 C:-Acetazolamide
 D:-Chlorothiazide

Correct Answer:- Option-C

74:-Which one among the following has a phenanthrene nucleus:
 A:-Pentazocine
 B:-Trifluperazine
 C:-Promethazine
 D:-Morphine

 Correct Answer:- Option-D

75:-2 Acetoxy benzoic acid is:
 A:-Paraben
 B:-Aspirin
 C:-PABA
 D:-Benzocaine

Correct Answer:- Option-B

Post a Comment