Kerala Psc fireman trainee solved General knowledge questions 2015

Kerala Psc latest general knowledge questions 2015
CATEGORY No. 173/2015
Exam date 10/10/2015

1. Maria Elina South, the driest place of Earth is situated in the desert of?
Answer :- Attakkama

2. The study of soil is known as
Answer :- Pedology

3. The first athlete who won the gold medal in Asian Athletic Championship?
Answer :- Tintu Luka

4. Which social reformer is known as the 'Madan Mohan Malaviya of Kerala'?
Answer :- Mannath Padmanabhan

5. Which colour has the largest wavelength
Answer :- Red

6. Lalgudi Jayaraman is a maestro of which musical instrument?
Answer :- Violin

7. Ozone Day is on?
Answer :- September 16

8. Who is considered as the father of Indian Planning Commission?
Answer :- M.Visweswarayya

9. Which of the following is known as rolling plant or lying plant?
Answer :- Uranas

10. The term 'Genetics was firstly used by?
Answer :- W. Bateson

11. ONE STRAW REVOLUTION is a book written by?
Answer :- Mazanoby Fukuwoka

12. 'Macondo' is an imaginary place in a novel written by Garbriel Garcia Marquez. What is the name of that novel?
Answer :- One hundred Years of Solitude

13. Chenthuruni Wildlife Sanctuary is situated in the district of ?
Answer :- Kollam

14. Who was the founder of Lodhi Dynasty?
Answer :- Bhulul Lodhi

15. ETNA Volcano situated in?
Answer :- Italy

16. 'Enmakanje' is the great work related with Endosulfan victims in Kasaragod. Who is the author of this book?
Answer :- Ambikasuthan Mangad

17. Who won the Swathi Sangeetha Puraskar 2014?
Answer :- Amjath Ali Khan

18. India had a plan holiday between?
Answer :- 1966-1969

19. Proposed Capital of Andhra Pradesh?
Answer :- Amravati

20. Odd One Out :- Chalakkudipuzha, Kunthippuzha, Pumpa, Pambar
Answer :- Pampar

21. The real name of Dr.Palpu, the social reformer of Kerala?
Answer :- Pathmanabhan

22. Who was the founder and publisher of the newspaper 'Swdeshabhimani'?
Answer :- Vakkom Abdulkhadar Moulavi

23. The river Bhavani is orginated and flows from which plateau of Kerala?
Answer :- Palakkad Plateau

24. The Vice Chairman of Rajya Sabha?
Answer :- P.J.Kuryan

25. Who is the first women President of WHO (World Health Organisation)?
Answer :- Groharlen Brundland

26. The 'Nehru Report' of 1928 is related with?
Answer :- Mothilal Nehru

27. The beginning of 1857 revolt is on?
Answer :- 10th May 1857

28. The Vice Chancellor of Thunchath Ezhuthachan Malayalam University is?
Answer :- K. Jayakumar

29. In which year Silent Valley declared as a National Park?
Answer :- 1984

30. The poem 'Prarodhanam' is written by?
Answer :- Kumaran Asan

Post a Comment