sree chitra staff nurse previous questions and answers

Sctimst staff nurse question papers and answers

1.Fertilization of ovum takes place at
A.Isthmus
B.Infundibulam
C.Ampulla
D.Fimbriae
Ans:C

2.The most frequent causes of material death during child birth
A.Toxemia
B.Hemorrhage
C.Sepsis
D.Obstructed labour
Ans:B

3.The Station of foetal head is estimated in labour in relation to
A.Ischeal spime
B.Iliac spine
C.Ischeal tuberosity
D.None of above
Ans:A


4.LMP was on 01.09.2009,then EDD is on
A.07.04.2009
B.08.05.2009
C.08.05.2009
D.08.06.2010
Ans:D

5.Endomatrium after conception is known as
A.Myometrium
B.Decidua
C.Peritoneum
D.Perimetrium
Ans:B

6.Structure of uterus are the following except
A.Pubo cerivical
B.Endometrium
C.Myometrium
D.Perimetrium
Ans:A

7.The reagent used for testing urine sugar is
A.Iodine
B.Methyl orange
C.Phenolphthalein
D.Benedict’s reagent
Ans:D

8.Fertilized ovum up to 3-8 weeks is called
A.Feetus
B.Zygot
C.Embryo
D.Morula
Ans:C

9.Severe vomiting in pregnancy  is
A.Hyperemesis gravidarum
B.Morning sickness
C.Vomiting
D.None of above
Ans:A

10.The hereditary determinats of humans are received from
A.Cells
B.Tissues
C.Muscles
D.Genes
Ans:D

11.Human placenta develops at…….months of pregnancy
A.2
B.5
C.3
D.6
Ans:C

12.Fusing of sperm and ovum is called:
A.Ovulation
B.Fertilization
C.Menstruation
D.None of above
Ans:B

13.Injection TT is given to pregnant women to prevent
A.Jaundice
B.Bleeding
C.Conjunctivitis
D.Neonatal tetanus
Ans:D

14.How many pairs of chromosomes in man
A.46
B.22
C.23
D.24
Ans:C

15.Average births weight of an Indian baby is……….kg
A.2
B.3
C.4
D.4.5
Ans:B

16.Hypertensive disorders of pregnancy is
A.Eclampsia
B.Placenta praevia
C.Vesicular mole
D.None of above
Ans:A

17.An infant sits alone momentarily by about…….month of age
A.8
B.3
C.6
D.4
Ans:C

18.Care of mother during delivery is
A.Antenatal
B.Intranatal
C.Postnatal
D.Prenatal
Ans:B

19.The ideal pelvis for child bearing is ……….pevis
A.Gynaecoid
B.Platypelloid
C.Android
D.Anthropoid
Ans:A

20.Abortion is the termination of pregnancy before……weeks of pregnancy
A.38
B.18
C.32
D.28
Ans:D

21.HCG can be detected in blood after conception as early as……….days
A.6
B.9
C.12
D.15
Ans:B

22.Posiive signs of pregnancy is:
A.Foetal movement
B.Ameorrhoea
C.Morning sickness
D.None of above
Ans:A

23.The causes of physiological anaemia in pregnancy is:
A.Blood loss
B.Decreased iron
C.Decreased vitamin
D.Haemodilution
Ans:D

24.Normal volume of amniotic fluid at terms is……..ml
A.250
B.500
C.1000
D.750
Ans:C

25.Increased accumulation of celebro spinal fluid in brain is
A.Hydrocephalys
B.Anencephalys
C.Microcephalys
D.None of above

Ans:A

Post a Comment