Assistant grade 2/Clerk/jr.clerk/cashier/LDC/jr.assistant solved paper 2008

ASSISTANT GRADE II/CLERK /JR.CLERK/CASHIER/LDC/JR.ASSISTANT EXAM 2008 SOLVED PAPER QUESTIONS AND ANSWERS


1.Mamankam, the great ancient regional festival was held at?
Answer: Thirunavaaya

2. Kollam Era began
Answer: A.D.825.

3. The longest River in Kerala:
Answer: Periyar

4.Sadhujanaparipalanayogam was started by
Answer: Ayyankaali

5.First Chief Minister of Travancore Popular Ministry?
Answer: Pattom A. Thanu Pillai

6. The temple entry proclamation was issued by?
Answer: Chithira Thirunal Balarama verma

7. Malayali Sabha was organized by
Answer: C.Krishna Pillai

8. Kochi State Prajamandal was formed in
Answer: 26th Jan 1941

9. A Thermo flask is polished well ?
Answer: To reflect all radiation from outside

10. Coefficient of Temperature depends on
Answer: Difference in Temperature

11. A Device used to detect heat radiation is known as
Answer: Thermopile

12. Which of the following is a compound?
(a)Milk (b) 22 carat Gold (c)Steam (d)Diamond.
Answer: Steam

13. Hardest naturally occurring substance?
Answer: Black Diamond

14. A form of carbon used in gas mask?
Answer: Activated Charcoal

15. The gas used in the refrigerator?
Answer: :Freon

16. Estimation of Halogen in organic compound is done by
Answer: Carius Method

17. The metal which doesn’t react with dilute Sulphuric Acid ?
Answer:  Led

18. In free state, hydrogen is present in
Answer: Natural Gas

19. The disease caused by the deficiency of Vitamin A:
Answer: Xerophthalmia

20. The insect which lays eggs in water is
Answer: Dragonfly

21. The mosquito that spreads malaria in man is named
Answer: Female Anopheles

22. Which is the function of white blood corpuscles?
Answer: to produce anti-toxin

23. Which of the following processes liberates energy?
Answer: Respiration.

24. During the solar eclipse, which of the following represents the relative position of the sun, moon an earth correctly?
Answer: The moon in between the sun and the earth

25. A degree of Longitude has about the same length as a degree of Latitude at
Answer: Equator

26. The supersonic aircraft find its most convenient to fly in the
Answer: Stratosphere

27. Seismograph is used to measure
Answer: Earthquake

28. Which one is known as “Pittsburg of India?”
Answer: Jamshedpur

29The first political leader who got Nobel prize for literature?
Answer: Winston Churchil.



30. The winner of Wimbledon Championship of 2007?
Answer: Veenus Williams

31. Present secretary general of United Nations
Answer: Banki-Moon

32. Jim Corbett National Park is in
Answer: Uttaranjal

33. The country used paper currency first in the world
Answer: China

34. Father of Cell Phone
Answer: Martin Cooper

35. The modern Quantity theory of money was developed by
Answer: Milton Friedman

36. Consumer Protection act was enacted in the year
Answer: 1986

37. National Flag of India was designed by:
Answer: Pingali Venkayya

38. Human Rights Day is observed all over the world every year on:
Answer: December 10

39. Gauthama Budha was born at
Answer: Lumbini

40. The Chera King known as “Red Chera”?
Answer: Senkuttuvan

41. Alexander the great defeated
Answer: Porus

42. Indica was written by?
Answer: Megesthenes

43. The Second Buddhist Council was held at
Answer: Vaisali

44.Who is popularly known as the Indian Napoleon ?
Answer: Samudra Gupthan

45. Last King of Kakatiya dynasty ?
Answer: Prataparudra II

46. The second Battle of Tarrain in 1192, Mohammed Gori defeated?
Answer: Prithviraj Chauhan

47. The king on the throne of Vijayanagar at the time of battle of Talikota ?
Answer: Ramaraya

48. Qutub –ud-din Aibek built the Quwaat-ul-Islammosque to commemorate his capture of
Answer: Delhi

49. The wisest fool of medieval India is ?
Answer: Mohammed bin Thuglaq

50. “Tarikh-i-Firoz Shahi” was written by?
Answer: Ziaudin Barani

51. Ibn Batuta, the famous Arab Scholar visited India during the reign of
Answer: Mohaummed Bin Thuglaq

52. Purana Qila in Delhi was built by
Answer: Shersha

53. ‘Ashta Pradhan’ was the council of Ministers of
Answer: Marathas

54. Zapti is the land revenue system introduced by
Answer: Akbar

55. Jahangir the Mughal ruler murdered the Sikh guru :
Answer: Guru Arjun singh

56. The Mughal gardens-Shalimar and Nishad in Srinagar built by ?
Answer: Jahangir

57. Ustad Isa was the Architect of
Answer: Taj Mahal

58. Harihara and Bukka laid the foundations of
Answer: Vijaya Nagar Empire

59. The author of “Prithvi Raj Raso “ was:
Answer: Chandra Vardai

60.The first Carnatic war came to an end with the
Answer: Treaty of Aix-la-Chapelle

61. Permanent land Revenue Settlement was introduced in Bengal By
Answer: Lord Cornwallis

62. Doctrine of Lapse” was applied by
Answer: Lord Dalhousie

63. Principles of panchasheel were framed in
Answer: Bandung

64. Local Self Government in India, for the first time was introduced by
Answer: Lord Rippon

65. The President of Pakistan who signed the Tashkent Agreement after the Indo-Pak War of 1965 was?
Answer: Ayub Khan

66. The war between India and China took place in?
Answer: 1962

67. Tashkent Pact was signed between
Answer: Lal Bahadur Sastri and Ayub Khan

68.Mixed Colony system was introduced by:
Answer: Albuquerque.

69.Electricity Agitation of Cochin was against the decision of the Diwan ?
Answer: Sir.R.K.Shanmukham Chetti

70 The Authour of "India Today"
Answer: R.P.Dutt

71.Would you mind ---------the door?
Answer: Shutting

72.I wish he-------settle the issue soon
Answer: would

73.The approximate meaning of 'run on the mill'
Answer: Ordinary

74.Midhun said"Do you enjoy cricket"(Change into Indirect Speech)"
Answer: Midhun asked me if I enjoyed cricket.

75.One must always be careful in -------dealing with others
Answer: One's

76.Rahul is very rich.He can buy a car (Combine using 'enough')
Answer: Rahul is rich enough to buy a car

77.Meaning of the phrase"Ad hoc"
Answer: formed for some special purpose

78.Everyone looked up to him. (change into Passive voice)
Answer: He was looked up to by everyone.

79.This juice is made -----fresh oranges.
Answer: from

80.Our Chief Minister is a person of long experience in politic. (Use one word for the words in bold)
Answer: Veteran

81. The mis-spelt word among the following:
Synonym, Synagogue, Symposiam, Symptom
Answer: Symposiam

82.When the police interrogated the thief, he made a clean breast of everything (Meaning of the idiom in bold)
Answer: Confessed

83.It is five years--------I retired
Answer: Since

84.The bundle is so heavy that I cannot lift it.(Use 'too' instead of 'So that')
Answer: The bundle is too heavy for me to lift

85.The word which is nearest in meaning of the word "profound"
Answer: Deep

86. The Government has decided to --------all unauthorized buildings
Answer: pull down

87.-------you apologize, he won't forgive you.
Answer: Unless

88.Themother as well as her three children----------taken to the hospital.
Answer: was

89.The old man was too weak to travel ------himself.
Answer: by

90.Roshan was so absorbed-----------his work that he didn't even raise his head.
Answer: in

91.It----------heavily when I woke up yesterday.
Answer: was raining

92.Mahathma Gandhi appealed to the people to ---------the cruelties of British authorities.
Answer: put up with

93.Opposite of the word "Rigid"
Answer: Flexible

94.Few students knew the answer,-----
Answer: did they

95.The word which is nearest in meaning of the word "economical"
Answer: Thrifty

96.If the driver--------the brake, the car would have hit the old man.
Answer: had not appled

97.There weren't any hotels nearby , ---------?
Answer: were there

98.It was with great difficulty he gained entry to the auditorium, but he made a sudden ---------
Answer: exit

99.The thieves not only robbed the travelers-----, beat them up.
Answer: but also

100.I--------him the truth, if i were you.
Answer: would tell

Post a Comment