Saturday, March 23, 2013

SSC multitasking exam solved paper


SSC multitasking exam solved paper

1. Which of the following countries is a land locked country in South America

a. Ecuador
b. Peru 
c. Uruguay 
d. Bolivia 

Ans : d 

2. Canary Islands belongs to 

a. Norway 
b. Spain 
c. New Zealand 
d. Portugal 

Ans : b 

3. Titan is the largest natural satellite of planet 
a. Mercury 
b. Venus 
c. Saturn 
d. Neptune 

Ans : c



 4. Which of the following planets rotates clock wise 
a. Pluto 
b. Jupiter 
c. Venus 
d. Mercury 

Ans : c

 
5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly 

a. 101 km 
b. 111 km 
c. 121 km 
d. 125 km 

Ans : b 

6. The earliest known Indian script is 
a. Mori 
b. Devanagari 
c. Brahmi 
d. Kharosti 

Ans : c  

7. How many times the preamble was amended 
a. once 
b. twice 
c. thrice 
d. four times 

Ans : a  

8. The term socialist was added in the Preamble by the_____ amendment

a. 40 
b. 42 
c. 44 
d. 49

 Ans : b  

9. The state with the lowest population in India is 
a. Goa 
b. Tripura 
c. Mizoram 
d. Sikkim 

Ans : d  

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three times so far 

a. Medame Curie 
b. Linus Pauling 
c. Alexender Flemming 
d. International Committee of the Redcross 

Ans : d  

11. The Finance Commission is appointed for every ____ year 
a. 3 
b. 4 
c. 5 
d. 6 

Ans : c 

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth 

a. first  plan
b. second plan 
c. third  plan 
d. fourth plan 

Ans : c 

13. Who is the founder of the Capital city of Agra 

a. Akbar 
b. Babar 
c. Sikinder Lodi 
d. Mubarak Shah Sayyad 

Ans: c  

14. The first tide generated electricity project was established at 
a. Vizhinjam, Kerala 
b. Mangalore, Karnataka 
c. Paradeep, Orissa 
d. Vishakapattanam 

Ans : a  

15. National Institute of Oceanography is located in : 
a. Calcutta 
b. Chennai 
c. Mangalore 
d. Panaji 

Ans : d  

16. The 2004 Olympics were held in 

a. Bangkok 
b. Rome 
c. Athens 
d. Nagasaki 

Ans : c  

17. Who headed the committee appointed on Kargil War  

a. Gen. V. P. Malik 
b. Gen. S. K. Sinha 
c. K. Subramanyam 
d. K. C. Panth 

Ans : c  

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of 
a. cricket 
b. Hockey 
c. Football 
d. Chess 

Ans : a  

19. New York is situated on the river 
a. Hudson 
b. Thames 
c. Danube 
d. Tigris 

Ans : a  

20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is 

a. Margaret Thacher 
b. Hillary Clinton 
c. Chandrika Kumaratunga 
d. Indira Gandhi 

Ans : d  

21. The General Assembly of United Nations meets 
a. Once a year 
b. twice a year 
c. thrice a year 
d. Once in five years 

Ans : a  

22. The Common Wealth Games 2002  held in 

a. Toranto 
b. Manchester 
c. Tokyo 
d. Canberra 

Ans : b  

23. All India Radio commenced operations in 
a. 1926 
b. 1936 
c. 1945 
d. 1947 

Ans : b  

24. The "Killer Instinct" is written by 

a. Sulakshan Mohan 
b. M.K.Santanam 
c. O.P.Sabharwal 
d. Subash Jain 

Ans : c  

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank

Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting

Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of ____ republics
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13

Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour

Ans : a

29. Who invented Radar
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy

Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in ____
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests

Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is:
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands

Ans : d

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana

Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these

Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans

Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in

a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930

Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975

Ans : d

 37. Who is the founder of Mahabalipuram
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola

Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru

Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932

Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway

Ans : c

41. OVL implies:

(1) Oil discovery organ of ONGC
(2) A new species of virus
(3) A term used in One Day Cricket
(4) A new banking company

Ans :  (1)  

42. Which of the following involves chemical change
(1) Rusting of iron
(2) Burning of wood
(3) Reduction of wood
(4) All the three

Ans : d

43. Which of the following cave paintings is the oldest
(1) Bhimbetka
(2) Ellora
(3) Ajanta
(4) Chittnnavasal

Ans : c

44. Leprosy has been eliminated from India, as:
(1) There was no case of leprosy in 2005
(2) World Health Organization (WHO) has declared so
(3) The current rate of Incidence has been reduced by 1 out of 10,000
(4) All the patients have been identified for treatment

Ans : c

45. The major producer of cardamom in India is
(1) Kerala
(2) Tamil Nadu
(3) Karnataka
(4)Assam

Ans : a

46. Which of the following is a submarine of the Indian Navy
(1) INS Virat
(2) INS Sindhurakshk
(3) INS Rajali
(4) INS Vikrãnt

Ans : b

47. Which of the following Indian classical dances derived its name from the name of place of its origin

(1) Manipuri
(2) Kathkali
(3) Odissi
(4) Kuchipudi

Ans :

48. Who among the following has been created record in aviation history for the longest uninterrupted flight

(1)JRDTata
(2) Ratan Tata
(3) Vijay pat Singhania
(4) Steve Fosset

Ans : c

49. Which of the following countries is not a member of G8
(1) Russia
(2) Britain
(3) Spain
(4) Canada

Ans : c

50. Who was the first woman Prime Minister in the world
(1) Indira Gandhi
(2) Sirimavo Bhandarnaike
(3) Margaret Thatcher
(4) Benzlr Bhutto

Ans : b

6 comments:

  1. Hello sir ....
    Please give the latest info about the SSC Multitasking Model Question Paper. please sir send me the updated info .....

    ReplyDelete
  2. It truly is nearly extremely difficult to encounter well-qualified users on this issue, then again you seem like you know what exactly you’re posting on! Thank YouSalesforce Training in Hyderabad

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Extraordinary post,Thanks for the impart to this rules we can set up our self for the conceivable inquiries and we are prepared to answer it certainly.
    MS Office Setup Key

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete