Sunday, February 24, 2013

Village extension officer previous question papers 2005

Village extension officer previous question papers 2005

click here for full pdf version

1. Bharathappuzha originates from:
(a) Anamala
(b)Nilgiri Hils
(c)Banasura Hills
(d)Brahmagiri

Ans: a) Anamala

2. Which is the largest district in Kerala State?
(a) Malappuram
(b)Thrissur
(c)Idukki
(d) Palakkad

Ans: (d) Palakkad

3. Who is the Vice-Chairman of State Planning Board?
(a) Oommen Chandy
(b)Vakom Purushothaman
(c) V.K. Ramachandran
(d) C.V. Padmarajan
(e) K. M. Chandrasekhar

Ans: K. M. Chandrasekhar (2013 updated)

4. Who was the first Chief Minister of Kerala?
(a) Pattam Thanupillai
(b) E.M. Sankaran Namboodiripad
 (c) R. Shankar
(d) C. Achutha Menon

Ans: (b) E.M. Sankaran Namboodiripad

5. Name the election commissioner of Kerala.
(a) N. Mohandas
(b) P.J. Thomas
(c) M.S. Joseph
(d) K. Mohandas
(e) Nalini Netto IAS

Ans: Nalini Netto IAS

6. Which is the largest shipyard in India?
(a) Mumbai
(b)Kochi
(c)Marmagoa
(d) Calcutta

Ans: (a) Mumbai

7. Anju George is famous in ....... athletic event.
(a) High jump
(b)Shot put
(c)Long Jump
(d)100 metres race

Ans: (c)Long Jump

8. Who is the Chairman of I.S.R.O.?
(a) Kasthuri Rangan
(b)G. Madhavan Nair
(c) Gangadharan Nair
(d)K. Radhakrishnan

Ans: (d)K. Radhakrishnan

9. The chemical name of bleaching powder is:
(a) Calcium oxide
(b)Sodium hydrogen carbonate
(c) Sodium bicarbonate
(d)Calcium oxychloride

Ans: (d)Calcium oxychloride

10. The twinkling of star is due to:
(a) reflection
(b)dispersion
(c) absorption
(d)refraction

Ans: (d)refraction

11. Global warming is caused by:
(a) Increased level of nitric oxide
(b) Decreasing oxygen
(c) Increased level of carbon dioxide
(d) Increased level of hydrogen sulphide

Ans: (c) Increased level of carbon dioxide

12. Dr. S. Chandra Sekhar received Nobel prize in:
(a) Chemistry
(b)Physics
(c)Mathematics
(d)Medicine

Ans: (b)Physics

13. .................mirror is used in motor vehicles are rear view mirror.
(a) Convex
(b)Concave
(c)Plane
(d) Plano Convex

Ans: (a) Convex

14. The human eye forms the image of an object at its:
(a) Cornea
(b)Iris
(c) Pupil
(d) Retina

Ans: (d) Retina

15. The law which gives a relation between electric potential difference and electric current is called:
(a) Faraday’s law
(b) Newton’s law
(c) Ohm’s law
(d)Oersted’s law

Ans: (c) Ohm’s law

16. A nuclear reactor works on the principle of nuclear:
(a) fusion
(b)explosion
(c)fission
(d)assimilation

Ans: (c)fission

17. The planet closest to the sun is:
(a) Saturn
(b)Jupiter
(c) Pluto
(d) Mercury

Ans: (d) Mercury

18. Which is the most abundant metal in the Earth’s crust?
(a) Aluminium
(b)Iron
(c) Magnesium
(d) Copper

Ans: (a) Aluminium

19. Which day is celebrated as the Earth day?
(a) April 22
(b)May 22
(c)April 21
(d) April 13

Ans: (a) April 22

20. Who invented Penicillin?
(a) Madam Curie
(b) Ian Fleming
(c) A.J. Cronin
(d) Alexander Fleming

Ans: (d) Alexander Fleming

Village extension officer previous question solved paper pdf  2005 click here

0 comments

Post a Comment