Secretariat assistant spreliminary exam 2004 previous question papers Englsih and mental ability


1. To surprise somebody greatly:
(A)Appraise
(B)Antonyms
(C) Astonish
(D)Reveal

Ans: Astonish

2. To make something more important that it really :
(A)Excess
(B)Elaborate
(C)Stress upon
(D) Exaggerate

Ans: Exaggerate

3. Express one's opinion without evidence or full knowledge:
(A)Specify
(B)Speculate
(C)Concede
(D)Sensing

Ans: Speculate

4. An event that will happen soon :
(A)imminent
(B)Damnsure
(C)Immense
(D)Immutable

Ans: imminent

5. To lead somebody to do something:
(A)Persuade
(B)Placate
(C)Persecute
(D)Perpend

Ans: Persuade

6. One word does not belong to the group. Find it out
(A)Violet
(B)Blue
(C)Magenda
(D)Green
Ans: Magenda

7.One word does not belong to the group. Find it out.

(A)Cucumber
(B) Carrot
(C)Brinjal
(D)Ladies finger

Ans: Carrot

8.One word does not belong to the group. Find it out.
(A)Yaswanth Sinha
(B)Jaswant Singha
(C)Shatrugnan Sinha
(D)Manmohan Singh

Ans: Shatrugnan Sinha

9.One word does not belong to the group. Find it out.
(A)Cancel
(B)Nullify
(C)Void
(D)Confirm

Ans: Confirm

10.One word does not belong to the group. Find it out'
(A)G. Sankarakuruppu
(B)O.N.V. Kuruppu
(C)S.K.Pottekkadu
(D)Takazhi Sivasankara Pillai

Ans: O.N.V. Kuruppu

11 Pather Panjali: Sathyajith Ray; Athithi:
(A)K.. P. Kumaran
(B)M.T. Vasudevan Nair
(C)T.V. Chandran
(D)P.A Backer

Ans: K.. P. Kumaran

12.       Pareekkutty: Madhu; Chemban Kunju:
(A)P.J.Antony
(B)Jose Prakash
(C)Govindankutty
(D)Kottarakara Sreedharan Nair

Ans: Kottarakara Sreedharan Nair

13. Bangladesh: Dhaka; Austria:
(A)Canberra
(B)Lapaz
(C)Santiago
(D)Vienna

Ans: Vienna

14.A, E, J, O, __, __
(A)M,Q
(B)S,X
(C)T,Y
(D)U,Z

Ans: T,Y

15.ADH, BEI, CFJ, __
(A)DGL
(B)DHK
(C) EHL
(D)FIJ

Ans: EHL (DGK)

16.Veluthampi Dalawa ---- a brave fight against British Army.
(A)Put up
(B)Put off
(C)Put in
(D)Put down

Ans: Put up

17.The train was coming, the supervisor --- the workers to stop working on rail.
(A) Called off
(B)Called in
(C)Called away
(D)Called out

Ans: Called out

18.It ---rain this evening.
(A)Can
(B)May
(C)Could
(D)Is

Ans: May

19. ________ the suspected cause for earthquakes is the construction of dams.
(A)Most of
(B)Only
(C)One of
(D)None of these

Ans: One of

20. There were ________ telephone booths around, so that the old one is closed.
(A)Few
(B)A little
(C)A few
(D)Little

Ans: A few

Post a Comment