secretariat assistant previous questions


1.      Second Kerala Chief Minister is
a)      Pattom Thanu Pillai
b)      E.M.S
c)      C.Achuthamenon
d)      R.Sankar

Ans: Pattom Thanu Pillai

2.      The slogan Inquilab Zindabad was first used by
a)      Bhagad Singh
b)      V.I.Lenin
c)      Subhash Chandrabose
d)      Ajay Ghosh

Ans: Bhagad Singh

3.      Sadhu Jana Paripalana Sangam is founded by
a)      A.K.Gopalan
b)      Ayyankali
c)      Sree Narayana Guru
d)      Vakkom Maulavi

Ans: Ayyankali

4.      First Internal affairs minister of independent India
a)      Jawaharlal Nehru
b)      Lal Bahadur Shastri
c)      Sardar Vallabhai Patel
d)      V.Krishna Menon

Ans: Sardar Vallabhai Patel

5.      Capital of Kenya
a)      Aman
b)      Nairobi
c)      Cairo
d)      Beirut

Ans: Nairobi

6.   Capital of Egypt
a)      Aman
b)      Nairobi
c)      Cairo
d)      Beirut

Ans: Cairo

7.      First Computer virus
a)      Gappi
b)      Meleesa
c)      Norton
d)      Apple

Ans: Apple

  1. Who declared that Swaraj is my birth right and I must have it
a)      Bhagat Singh
b)      Balagangadhar Tilak
c)      Gandhiji
d)      Subhash Chandrabose

Ans: Balagangadhar Tilak

9.      Dilli Chalo and Jai Hind were coined by
a)      Bhagat Singh
b)      Balagangadhar Tilak
c)      Gandhiji
d)      Subhash Chandra bose

Ans: Subhash Chandra bose

10.  Which event is related to General Dyer
a)      Jalianwala Bagh massacre
b)      wagon Tragedy
c)      Chittagong Riot
d)      Punnapra Vayalar struggle

Ans: Jalianwala Bagh massacre

11.  First battle of Panipat was between
a)      Hemu and Akbar
b)      Babur and Ibrahim Lodi
c)      Marathas and East India Company
d)      East India Company and Portuguese

Ans: Babur and Ibrahim Lodi

12.  Where did Gandhiji launched his first struggle
a)      Navaghaly
b)      Dandi
c)      Kappad
d)      Champaran

Ans: Champaran

13.  Who presided the first session of All India Trade Union Congress
a)      Subhash Chandra Bose
b)      C.R.Das
c)      Lala Lajpat Rai
d)      Jawaharlal Nehru

Ans: C.R.Das


14.  All India Trade Union Congress was formed in
a)      1937
b)      1917
c)      1920
d)      1924

Ans: 1920

15.  Volunteer captain of Guruvayoor Temple Sathyagraha
a)      A.K.Gopalan
b)      K.Kelappan
c)      Pattom Thanupillai
d)      Ayyankali

Ans: A.K.Gopalan

16.  Who was the leader of Guruvayoor Satyagraha in 1931
a)      A.K.Gopalan
b)      K.Kelappan
c)      Pattom Thanupillai
d)      Ayyankali

Ans: K.Kelappan

17.  The East India Company established its first Factory at
a)      Surat
b)      Pune
c)      Calcutta
d)      Bombay

Ans: Surat

18.  Dutch East India Company was established in
a)      1592
b)      1567
c)      1587
d)      1657

Ans: 1592

19.  Formation of the INA was the result of the great efforts made by
a)      Captain Lakshmi Bai
b)      Rash Behari Bose
c)      Subhash Chandrabose
d)      Aurobindo Ghowsh

Ans: Rash Behari Bose

20.  In which conference did Subhash Chandrabose was elected as the president of Indian National Congress
a)      Avadi
b)      Pune
c)      Tripuri
d)      Bombay

Ans: Tripuri

Post a Comment