Secretariat assistant expected questions set 1.


1. In daylight the human eye is most sensitive to which color:
(a) Green
(b) Red
(c) Blue
(d) Orange

Ans: Green

2. A gas used as a disinfectant in drinking water is:
(a) Hydrogen
(b) Oxygen
(c) Fluorine
(d) Chlorine

Ans: Chlorine

3. A genetically engineered form of brinjal, known as the Bt-brinjal, has
been developed. The objective of this is:
(a) To make it pest-resistant
(b) To improve its taste and nutritive
qualities
(c) To make it drought-resistant
(d) To make its shelf-life longer

Ans: To make it pest-resistant

4. Chemically, bleaching powder is
(a) Calcium hypochlorite
(b) Calcium hydroxide
(c) Sodium hydroxide
(d) Calcium sulfate

Ans: Calcium hypochlorite

5. Who invented polio vaccine (oral)?
(a) Albert Sabin
(b) Burkholder
(c) Luise Pasture
(d) Jonas Salk

Ans: Albert Sabin

6. Which one of the following is known as Marsh gas?
(a)CO
(b)CH4
(c)CO2
(d)H2

Ans: CH4

7. The four blood groups were discovered by:
(a) Richard Feynman
(b) Karl Landsteiner
(c) Alfred Wegener
(d) Stephen Hawking

Ans: Karl Landsteiner

8. The density of milk is measured by:
(a) Monometer
(b) Hygrometer
(c) Lactometer
(d) Anemometer

Ans: Lactometer

9. The science of weights and measures is called:
(a)Metrology
(b) Meteorology
(c) Mineralogy
(d) Morphology

Ans: Metrology

10. In the context of Indian wild life, the flying fox is a ............
(a) Bat
(b) Kite
(c) Stork
(d) Vulture

Ans: Bat

11. Which country along with India has begun its first ever joint co-ordinate patrols in the Andaman Sea to check poaching, smuggling and drug trafficking in the region ?
(A) USA
(B) Sri Lanka
(C) Indonesia
(D) Korea

Ans: Indonesia

12. D-Day is the day when:
(A) Germany declared war on Britain
(B) US dropped the atom bomb on Hiroshima
(C) Allied troops landed in Normandy
(D) Germany surrendered to the allies

Ans: Allied troops landed in Normandy

13. The abbreviation TRAI stands for:
(A) Taxation Research and Analysis Institute
(B) 'Tourist Resorts ' Agents of India
(C) Telecom Regulatory Authority of India
(D) Trade Related Accounts and Indices

Ans: Telecom Regulatory Authority of India

14. Who amongst the following is the director of the popular Hindi film “Oye Lucky ! Lucky Oye” ?
(A) Mani Ratnam
(B) David Dhavan
(C) Dibakar Banerjee
(D) R. Balakrishnan

Ans: Dibakar Banerjee

15. The process of “Artificial Application of Water to the soil usually for assisting in growing crops”, is technically known as:
(A) Water harvesting
(B) Irrigation
(C) Water recharging
(D) Percolation

Ans: Irrigation

16. As per estimates given by the RBI the Economic Growth during the year 2010-11 will be at which of the following levels ?
(A) 6.5%
(B) 7%
(C) 7.5%
(D) 8%

Ans: 8%

17. With reference to the river Luni, which one of the following statements is correct?
(a) It flows into Gulf of Khambhat.
(b) It flows into Gulf of Kutch.
(c) It flows into Pakistan and merges with a tributary of Indus.
(d) It is lost in the marshy land of the Rann of Kutch.

Ans: It is lost in the marshy land of the Rann of Kutch.

Post a Comment