Kerala Sub inspector of police exam 2010 solved paper



1.Bottles of fruit juice, squash, soup are certified by ----------- to testify the purity an quality of food
(A)FPO
(B)Agmark
(C)BIS
(D)ISI

Ans: FPO

2.Bow mans capsule is a part of
(A)Neuron
(B)Liver cells
(C)Nephron
(D)Muscles

Ans: Nephron

3.Who is considered as the Father of Modern Psychology ?
(A)Sigmund Freud
(B)Frank Parson
(C)Hollingworth
(D)Truman Kelley

Ans: Sigmund Freud

4. Who is the author of Man-the-Maker of his own Destiny?
(A)Rabindranath Tagore
(B)Mahatma Gandhi
(C)Swami Vivekananda
(D)Nehru

Ans: Swami Vivekananda

5. The technique adopted to find out the level of acceptability of an individual by the members of a group is:
(A)Sociometry
(B)Psychometry
(C)Personality testing
(D)Projective technique

Ans: Sociometry

6. Par sec is unit of :
(A)Density
(B)Distance
(C)Momentum
(D)Time

Ans: Distance

7. Detergents are sodium or potassium salts of
(A)Carboxylic acids
(B)Adipic acid
(C)Sulphonic acids
(D)None of these

Ans: Sulphonic acids

8. The ultimate source of energy is :
(A)Sun
(B)Food
(C)ATP
(D)Glucose

Ans: Sun

9. Non-metals are generally bad conductors of electricity . However graphite is a good conductor of electricity because it:
(A)Is an allotrope of carbon
(B)has loosely bound electrons
(C)is brittle
(D)forms basic oxide

Ans: has loosely bound electrons

10. Thiokol is a :
(A)Vulcanised rubber
(B)Raw rubber
(C)Natural rubber
(D)Synthetic rubber

Ans: Synthetic rubber

11. A solution of washing soda is:
(A)Acidic
(B)Basic
(C)Neutral
(D)None of these

Ans: Basic

12. Anaemia is caused by the deficiency of all of these except :
(A)Iron
(B)Vitamin B 12
(C)Zinc
(D)Folic acid

Ans: Zinc

13.  The "Navaretnas" Lived during the period of :
(A)Mauryas
(B)Gupthas
(C)Kushanas
(D)Pallavas

Ans: Gupthas

14. The Ashtadiggajas belonged to ---------- dyanasty:
(A)Chalukyas
(B)Pallavas
(C)Vijayanagara
(D)Bahmani

Ans:Vijayanagara

15. Kandalur Salai is an ancient university of :
(A)Cholas
(B)Pandyas
(C)Cheras
(D)Hoysalas

Ans: Cheras

16. The Chinese traveller Hiuen Tsang visited the pilgrim center of -------- in South India
(A)Guruvayoor
(B)Tiruppati
(C)Kalady
(D)Kanchi

Ans: Kanchi

17. Din- Ilahi is a religion founded by :
(A)Baber
(B)Akbar
(C)Humayun
(D)Jehangir

Ans: Akbar

18. Name the only Malayalee President of the All India Congress Committee :
(A)K. Karunakaran
(B)A.K. Antony
(C)Sir C. Sankaran Nair
(D)George Joseph

Ans: Sir C. Sankaran Nair

19.       The revolt of 1721 at ------------ is the first attempt against foreign domination from the south.
(A)Attingal
(B)Kozhencheery
(C)Kulachal
(D)Varkala

Ans: Attingal

20. The -------- company was the last to leave India after Independence.
(A)English
(B)Dutch
(C)French
(D)Portuguese

Ans: French

Post a Comment