SUB INSPECTOR OF POLICE KERALA SOLVED PAPER -2010 Part 2


26. The "Navaretnas" Lived during the period of :
(A)Mauryas
(B)Gupthas
(C)Kushanas
(D)Pallavas

 ans:(B)Gupthas

27.The Ashtadiggajas belonged to ---------- dyanasty:
(A)Chalukyas
(B)Pallavas
(C)Vijayanagara
(D)Bahmani

 ans:(C)Vijayanagara

28.Kandalur Salai is an ancient university of :
(A)Cholas
(B)Pandyas
(C)Cheras
(D)Hoysalas

ans: (C)Cheras

29.The Chinese traveller Hiuen Tsang visited the pilgrim center of ---------- in South India
(A)Guruvayoor
(B)Tiruppati
(C)Kalady
(D)Kanchi

 ans:(D)Kanchi

30.Din- Ilahi is a religion founded by :
(A)Baber
(B)Akbar
(C)Humayun
(D)Jehangir

ans:(B)Akbar

31.Name the only Malayalee President of the All India Congress Committee :
(A)K. Karunakaran
(B)A.K. Antony
(C)Sir C. Sankaran Nair
(D)George Joseph

 ans:(C)Sir C. Sankaran Nair

32.The revolt of 1721 at ------------ is the first attempt against foreign domination from the south.
(A)Attingal
(B)Kozhencheery
(C)Kulachal
(D)Varkala

 ans:(A)Attingal

33.The -------- company was the last to leave India after Independence.
(A)English
(B)Dutch
(C)French
(D)Portuguese

 ans:(D)Portuguese(?)

34.Who is known as Gandhi of Kerala ?
(A)E.M.S. Namboodiripad
(B)K.Kelappan
(C)K.P. Kesava Menon
(D)Moidu Maulavi

ans:(B)K.Kelappan

35.Name the malayalee editor of Gandhiji's "Young India"
(A)Barrister G.P.Pillai
(B)C.Kesavan
(C)George Joseph
(D)Swadesabhimani Ramakrishna Pillai

 ans:(C)George Joseph

36.One of the following is NOT a member of the Cabinet Mission to India :
(A)Sir Stafford Cripps
(B)Lord Alexander
(C)Lord Pethick Lawrence
(D)Clement Atlee

ans:(D)Clement Atlee


37.The right to work or the right to a living wage had been included among the fundamental rights, based on the 1931 Resolution of the congress which met in :
(A)Calcutta
(B)Karachi
(C)Bombay
(D)Chennai

ans:(B)Karachi

38.---------- had outlined a strategy of non- cooperation in his manifesto, HIND SWARAJ as early as 1909.
(A)Gandhiji
(B)Jawaharlal Nehru
(C)Gokhale
(D)Balagangadhar Tilak

ans:(A)Gandhiji

39.Name the Grand old man of indian Nationalisam:
(A)W.C . Bannerji
(B)Dadabhai Naoroji
(C)Surendranath Bannerji
(D)Aurobindo Ghose

 ans:(B)Dadabhai Naoroji

40.The state with the smallest population in India is
(A)Mizoram
(B)Arunachal Pradesh
(C)Goa
(D)Sikkim

ans:(D)Sikkim

41.The Non- Brahmin Movement begun by Dr.T.M.Nair become a Mass movement under :
(A)K.Kamraj Nadar
(B)E.V.Ramaswamy Naicker
(C)C.N. Annadurai
(D)M.G.Ramachandran

 ans:(B)E.V.Ramaswamy Naicker

42.As part of the Vaikam Satyagraha, a Savarna Jatha was organized under the leadership of :
(A)T.K. Madhavan
(B)K.P. Kesava Menon
(C)Mannath Padmanabhan
(D)Dr. P. Palpu

 ans:(C)Mannath Padmanabhan

43.The temple entry proclamation was issued by :
(A)Chithirai Tirunal
(B)Uthradam Tirunal
(C)Moolam Tirunal
(D)Visakham Tirunal

ans:(A)Chithirai Tirunal (1936)

44.The malayalam lullaby, "Omanathingal Kidavo" was written by :
(A)Swathi Tirunal
(B)Dharma Raja
(C)Irayimman Tampi
(D)Kumaran Asan

 ans:(C)Irayimman Tampi

45.The painting "Mysore Khedda" was drawn by :
(A)Raja Ravi Varma
(B)K.C.S. Panikker
(C)Tagore
(D)Piccasso

 ans:(A)Raja Ravi Varma

46.Robert Bristow is the architect of the port at:
(A)Mumbai
(B)Tuticorin
(C)Cochin
(D)Visakhapatnam

 ans:(C)Cochin

47.Dr. Hermann Gundert who enriched Malayalam language is a :
(A)Civil Servant
(B)Military Officer
(C)Missionary
(D)Merchant

 ans:(C)Missionary

48.The increase in agricultural production in 1971 resulted in a wheat revolution. it is referred to as the Green Revolution .Who was the Prime Minister at that time ?
(A)Lal Bahadur Shastri
(B)G,L. Nanda
(C)Indira Gandhi
(D)Morarji Desai

 ans:(C)Indira Gandhi

49.Who was the first non-congress Prime Minister of India ?
(A)A.B. Vajpayee
(B)Morarji Desai
(C)Charan Singh
(D)Jagjivan Ram

 ans:(B)Morarji Desai

50.In 1974 India surprised the world by exploding a " nuclear device" in an underground test in ---------- state
(A)Kashmir
(B)Haryana
(C)Panjab
(D)Rajasthan

 ans:(D)Rajasthan

Post a Comment