SUB INSPECTOR OF POLICE KERALA SOLVED PAPER -2010


1.Bottles of fruit juice, squash, soup are certified by ----------- to testify the purity an quality of food
(A)FPO
(B)Agmark
(C)BIS
(D)ISI

ans:(A)FPO

2.Bow mans capsule is a part of:
(A)Neuron
(B)Liver cells
(C)Nephron
(D)Muscles

ans:(C)Nephron

3.If D = 8, BAT = 46, then CAT will be equal to
(A)42
(B)40
(C)46
(D)48

ans:(D)48

4. Choose the correct alternative that will continue the series . 35,57,79,---------
(A)99
(B)90
(C)911
(D)913

ans:(C)911

5.Choose the missing term out of the given alternatives : YEB, WFD, UHG, SKI, -----------
(A)QOL
(B)TOL
(C)QGL
(D)QNL

ans:(A)QOL

6. Choose the group of letters which is different from others :
(A)CFIL
(B)ORUX
(C)JMPS
(D)PSVX

ans:D)PSVX

7. If South - east is called East, North-west is called West, South-west is called South and what will North be called :
(A)East
(B)North - east
(C)North - west
(D)South

ans:(B)North - east

8. Pointing to a photograph, Bhagavat said she is the only daughter of my grandfathers only son. How is Bhagavat related to the person in the photograph ?
(A)Sister
(B)Mother
(C)Niece
(D)Brother

ans:(D)Brother

9. How many 4s are there in the following series of numbers which are preceded by 6 but not immediately followed by 5 ? 3 4 2 6 4 5 6 4 7 8 9 6 4 5 9 5 6 4 8 7 8 4 6 4 3
(A)One
(B)Two
(C)Three
(D)Four

ans:(C)Three

10.In a certain code language, 749 means fruit is sweet, 248 means very sweet voice, 637 means eat fruit daily. Which digit stands for is in that code ?
(A)7
(B)9
(C)4
(D)None of these

ans:(B)9

11.If A means +, B means - , C means x and D means /, then the value of 18C14A6B16D4 is :
(A)63
(B)254
(C)288
(D)1208

ans:(B)254

12.Tongue is related to Taste in the same way as Ear is related to :
(A)Hear
(B)Deaf
(C)Dump
(D)Speak

ans:(A)Hear

13.Rorschach Inkblot Test is used to access:
(A)H1N1
(B)AIDS
(C)Personality
(D)Blood cancer

ans:(C)Personality

14.Laxmi is very bright ten year old with a mental age of fourteen . Her IQ may be estimated to be :
(A)100
(B)160
(C)120
(D)140

ans:(D)140

15.Who is considered as the Father of Modern Psychology ?
(A)Sigmund Freud
(B)Frank Parson
(C)Hollingworth
(D)Truman Kelley

ans:(A)Sigmund Freud

16.Who is the author of "Man the Maker of his own Destiny" ?
(A)Rabindranath Tagore
(B)Mahatma Gandhi
(C)Swami Vivekananda
(D)Nehru

ans:(C)Swami Vivekananda

17.The technique adopted to find out the level of acceptability of an individual by the members of a group is :
(A)Sociometry
(B)Psychometry
(C)Personality testing
(D)Projective technique

ans:(A)Sociometry

18. Parsec is a unit of :
(A)Density
(B)Distance
(C)Momentum
(D)Time

ans:(B)Distance (in astronomy

19. Detergents are sodium or potassium salts of
(A)Carboxylic acids
(B)Adipic acid
(C)Sulphonic acids
(D)None of these

ans:(C)Sulphonic acids

20.The ultimate source of energy is :
(A)Sun
(B)Food
(C)ATP
(D)Glucose

ans:(A)Sun

21.Non -metals are generally bad conductors of electricity . However graphite is a good conductor of electricity because it :
(A)Is an allotrope of carbon
(B)has loosely bound electrons
(C)is brittle
(D)forms basic oxide

ans:(B)has loosely bound electrons

22.Thiokol is a :
(A)Vulcanised rubber
(B)Raw rubber
(C)Natural rubber
(D)Synthetic rubber

ans:(D)Synthetic rubber

23.Length, breadth, height of a box are 4cm, 12cm and 1m, if density of air is 1.2 kg/m3. The mass of air present in the box is :
(A)57.6 kg
(B)5.76 kg
(C)57.6 g
(D)5.76 g

ans:(D)5.76 g

24.A solution of washing soda is :
(A)Acidic
(B)Basic
(C)Neutral
(D)None of these

ans:(B)Basic

25.Anaemia is caused by the deficiency of all of these except :
(A)Iron
(B)Vitamin B 12
(C)Zinc
(D)Folic acid

ans:(C)Zinc

Post a Comment