PSC KSRTC reserve conductor model questions and answers


1: What is called as the “Roof of the World”?
  1. Indira Point
  2. Kanchenjunga
  3. Pamir Knot
  4. Indira Col
Answer: 3.  Pamir knot
2: The illustrious names of Aryabhatta and Varahamihir are associated with the age of the
  1. Guptas
  2. Kushanas
  3. Mauryas
  4. Palas
Answer: 1.  Guptas
3: Who generally acknowledged as the pioneer of local self government in modern India?
  1. Ripon
  2. Mayo
  3. Lytton
  4. Curzon
Answer:  1.  Ripon
4: Which Article of the Constitution of India abolishes untouchability and forbids its practice in any form?
  1. Article 16
  2. Article 17
  3. Article 18
  4. Article 15
Answer: 2.  Article 17
5: The idea of Pakistan was first conceived by
  1. Muhammad Iqbal
  2. M. A. Jinnah
  3. Shaukat Ali
  4. Aga Khan
Answer: 1.  Muhammad Iqbal
6: Which of the following countries has introduced “Direct Democracy”?
  1. Russia
  2. India
  3. France
  4. Switzerland
Answer: 4.  Switzerland
7: Inflation occurs when aggregate supply is
  1. More that aggregate demand
  2. Less than aggregate demand
  3. Equal to aggregate demand
  4. None of the above
Answer: 2.  More that aggregate demand
8: Which State has the lowest per capita income in India?
  1. Bihar
  2. Orissa
  3. Rajasthan
  4. Gujrat
Answer: 2.  Orissa
9: In the budget figures of the Government of India, fiscal deficit is
  1. Total expenditure – total receipts
  2. Revenue expenditure – revenue receipts
  3. Capital expenditure – capital receipts + market borrowings
  4. Sum of budget deficit and Government’s market borrowings and liabilities
Answer: 1.  Total expenditure – total receipts
10: The eighth Joint Economic Group dialogue between China and India was held in January 2010 in Beijing, China after a gap of
  1. two years
  2. three years
  3. four years
  4. five years
Answer: 3.  four years
11: According to the recently released World Bank Report, the Chinese economy grew by the close of fourth quarter of 2009 at the rate of
  1. 9.7 percent
  2. 10.7 percent
  3. 10.8 percent
  4. 11 percent
Answer: 2.  10.7 percent
12: As per the quality of life Index 2010, which was released worldwide in January 2010, the united States occupies the
  1. Second Place
  2. Third Place
  3. Fifth Place
  4. Seventh Place
Answer: 4. Seventh Place
13: The India-France deal for civil nuclear corporation, which came into force in January 2010, had been signed between the two countries in
  1. September 2008
  2. October 2008
  3. November 2008
  4. December 2008
Answer: 1. September 2008
14: Wodeyars were the ruler of
  1. Princely State of Mysore
  2. Princely State of Travancore
  3. Vijayanagaram
  4. None of these
Answer: 1. Princely State of Mysore
15: “Black Pagoda” is in
  1. Egypt
  2. Srilanka
  3. Madurai
  4. Konark
Answer: 4. Konark
16: The meeting of the Rajya Sabha are presided over by the
  1. President
  2. Vice President
  3. Prime Minister
  4. Speaker
Answer: 2. Vice President
17: Lunar eclipse occurs on
  1. A new moon day
  2. A full moon day
  3. A half moon day
  4. both 1 and 2
Answer: 2. A full moon day
18: Which of the following crops helps in nitrogen fixation?
  1. Rice
  2. Wheat
  3. Beans
  4. Maize
Answer: 3. Beans
19: Detroit in the U. S. A. is known as the city of
  1. Motor Car
  2. Lights
  3. Aeroplanes
  4. Rockets
Answer: 1. Motor Car
20: The term “Fourth Estate” refers to
  1. Backward States
  2. Judiciary
  3. Press
  4. Tea Estate
Answer: 3. Press
21: SAIL’s plant in Karnataka is situated at
  1. Bangalore
  2. Bhadravati
  3. Belgaum
  4. Hubli
Answer: 2. Bhadravati
22: At which of the following place Rajiv Gandhi died of human bomb explosion?
  1. New Delhi
  2. Chennai
  3. Sriperumbudur
  4. Colombo
Answer: 3. Sriperumbudur
23: Who is not the Speaker of the Lok Sabha ever?
  1. Somnath Chatterjee
  2. P. A. Sangma
  3. Meira Kumar
  4. Sushma Swaraj
Answer: 4. Sushma Swaraj
24: The Governor general associated with the abolition of slavery was
  1. Cornwallis
  2. Bentinck
  3. Dalhousie
  4. Rippon
Answer: 2. Bentinck
25: The name of India’s first carrier is
  1. INS Vikrant
  2. INS Nilgiri
  3. INS Kukri
  4. INS Himgiri
Answer: 1. INS Vikrant
26: The general direct flow of summer monsoon in India is -
  1. From South to North
  2. From South West to South East
  3. From South East to South West
  4. From South West to North East
Answer: 2 From South West to South East
27: World No-Tobacco Day is observed on -
  1. May 25
  2. May 31
  3. May28
  4. May 24
Answer: 2. May 31
28: Which one of the following ecosystems covers the largest area of the earth’s surface?
  1. Desert Ecosystem
  2. Grassland Ecosystem
  3. Mountain Ecosystem
  4. Marine Ecosystem
Answer: 4. Marine Ecosystem
29: With which game is the Double Fault associated?
  1. Lawn Tennis
  2. Football
  3. Cricket
  4. Hockey
Answer: 2. Football
30: Where is the oldest oil refinery in India located?
  1. Digboi
  2. Cochin
  3. Mathura
  4. Guwahati
Answer: 1. Digboi

Post a Comment