PSC KSRTC reserve conductor general knowledge questions and answers


1: Shankarlal Guru committee was associated With
  1. Agricultural Marketing
  2. Agricultural production
  3. Public Distribution System
  4. None of above
Answer: 1.  Agricultural Marketing
2: IMF is the result of
  1. Hawana Conference
  2. Rome Conference
  3. Brettonwood Conference
  4. Geneva Conference
Answer: 3.  Brettonwood Conference
3: The Difference between Gross Domestic product and Net Domestic product is
  1. Government Revenue
  2. Net Indirect Tax (Indirect Tax Subsidy)
  3. Consumption of fixed Capital
  4. Net Capital Formation
Answer: 4.  Net Capital Formation
4: First share market in India was established in
  1. Delhi
  2. Mumbai
  3. Kolkata
  4. chennai
Answer: 2.  Mumbai
5: The acronym STD written on Telephone booth stands for
  1. Straight Telephone Dial
  2. Switch Telephone Dial
  3. Subscriber Telephone Dialing
  4. Save Telephone Dialing
Answer: 3.  Subscriber Telephone Dialing
6: India has signed a landamrk deal for sale of Dhruv Advance Light Helicopters (ALHs) with
  1. Venezuela
  2. Peru
  3. Ecuador
  4. Chile
Answer: 3. Ecuador
7: Humidity is measured by which of the following instrument?
  1. Barometer
  2. Thermometer
  3. Hygrometer
  4. Hydrometer
Answer: 3.  Hygrometer
8: Rabindranath Tagore was awarded Noble Prize for his literary work named
  1. Geetanjali
  2. Rajtarangini
  3. Chokher Bali
  4. Kapal Kundala
Answer: 1. Geetanjali
9: Which of the following department of Indian Government takes care of education of children with physical disabilities?
  1. Ministry of Welfare
  2. Ministry of Sports
  3. Ministry of HRD
  4. Ministry of Rural Development
Answer: 1. Ministry of Welfare
10: Amrita Pritam’s work “A Revenue Stamp” is
  1. A book of stories
  2. A novel
  3. A biography
  4. An autobiography
Answer: 4.  An autobiography
11: “Nadi Ke Dweep” is the creation of
  1. Nirmala Verma
  2. Krishna Sobit
  3. Gajanan Madhav Muktibodh
  4. Sachidananda Heeranand Vatsyayan Agyeya
Answer: 4.  Sachidananda Heeranand Vatsyayan Agyeya
12: The poetic work “Rashmirathi” was written by
  1. Maithilisharan Gupt
  2. Mahadevi Verma
  3. Ramdhari Singh Dinkar
  4. Surya Kant Tripathi Nirala
Answer: 3.  Ramdhari Singh Dinkar
13: “Operation Black Board” refers to providing schools with
  1. Enough number of black boards
  2. New type of black boards
  3. Training for using new type of black boards
  4. All essential learning materials.
Answer: 4.  Training for using new type of black boards
14: Transistors used in electronic equipments are mostly made of
  1. Silver
  2. Copper
  3. Silicon
  4. Carbon
Answer: 3.  Silicon
15: The disease diphtheria affects
  1. Lungs
  2. Intestine
  3. Throat
  4. Body joints
Answer: 3.  Throat
16: Which of the following is the brightest planet as seen from the earth?
  1. Mercury
  2. Uranus
  3. Venus
  4. Mars
Answer: 3.  Venus
17: The Harry Potter series is written by
  1. K K Rowling
  2. K J Rowling
  3. J K Rowling
  4. A K Rowling
Answer: 3.  J K Rowling
18: The most common communicable disease is
  1. Influenza
  2. Typhoid
  3. Cholera
  4. Polio
Answer: 1.  Influenza
19: Among the following, the richest source of protein is
  1. Ground Nut
  2. Rice
  3. Potato
  4. Apple
Answer: 1.  Ground Nut
20: Taoism is a school of
  1. Chinese philosophy
  2. Japanese philosophy
  3. Buddhist philosophy
  4. Sri Lankan philosophy
Answer: 1.  Chinese Philosophy

Post a Comment