PSC KSRTC reserve conductor expected questions and answers


1: The Siwaliks stretch between -
  1. Indus and Sutlaj
  2. Potwar basin and Teesta
  3. Sutlaj and Kali
  4. None of these
Answer: 2. Potwar basin and Teesta
2: Thalassaemia is a hereditary disease affecting -
  1. Blood
  2. Lungs
  3. Heart
  4. Kidney
Answer: 1.  Blood
3: Polythene is industrially prepared by the polymerization of -
  1. Methane
  2. Styrene
  3. Acetylene
  4. Ethylene
Answer: 4. Ethylene
4: In cricket the length of pitch between the two wickets is -
  1. 24 yards
  2. 23 yards
  3. 22 yards
  4. 21 yards
Answer: 3.  22 yards
5: Which one of the following is not the official language of the United Nations Organisation?
  1. Arabic
  2. Chinese
  3. Portuguese
  4. Spanish
Answer: 3.  Portuguese
6: Which countries are separated by Mac Mohan Line?
  1. India and Pakistan
  2. China and Tibet
  3. India and China
  4. India and Bangladesh
Answer: 3.  India and China
7: Which one of the following is a water soluble vitamin?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin C
  3. Vitamin D
  4. Vitamin K
Answer: 2. Vitamin C
8: Among the following who was the Speaker in two Lok Sabhas?
  1. Rabi Ray
  2. Shivraj Patil
  3. P. A. Sangma
  4. G. M. C Balyogi
Answer: 4.  G. M. C Balyogi
9: ‘Lakshya’ which is part of Indian Defence System is
  1. Surface of air missile
  2. Missile Firing Submarine
  3. multi Barrel rocket System
  4. Pilot-less target aircraft
Answer: 4. Pilot-less target aircraft
10: Which one of the following states has only one representatives each in Lok Sabha?
  1. Manipur, Meghalaya
  2. Himachal Pradesh and Jammu Kashmir
  3. Arunachal Pradesh and Tripura
  4. Mizoram and Nagaland
Answer: 4.  Mizoram and Nagaland
11: Who among the following is known as the guardian of the Public Purse in India?
  1. The Comptroller and Auditor general of India
  2. The President
  3. The Minister of Finance
  4. The parliament
Answer: 1.  The Comptroller and Auditor  general  of India
12: Biological Oxygen demand (BOD) is used as a standard measure of
  1. Oxygen level in forest System
  2. Oxygen level in animals
  3. Oxygen level in water system
  4. Oxygen level in atmosphere
Answer: 3.  Oxygen level in water system
13: Which of the following Crops is of Kharif Season?
  1. Soyabean
  2. Linseed
  3. lentil
  4. Mustard
Answer: 1.  Soyabean
14: Fruit most suitable for making jelly is
  1. Papaya
  2. Karunda
  3. Mango
  4. Banana
Answer: 3.  Mango
15: Who was the first chief Justice of Supreme court of Calcutta?
  1. Hyde
  2. Elijah Impey
  3. Lemaistre
  4. Monson
Answer: 2.  Elijah Impey
16: By which of the following Acts were the Commercial Rights of East India Company Abolished?
  1. Regulating Act of 1773
  2. Charter Act of 1813
  3. Charter Act of 1833
  4. Charter Act of 1853
Answer: 3.  Charter Act of 1833
17: Who Was the founder of All India Muslim League?
  1. Sir Syed Ahmad Khan
  2. Nawab Saleem Ullah Khan
  3. Liyaqat Ali Khan
  4. Mohammad Ali Jinnah
Answer: 2.  Nawab Saleem Ullah Khan
18: Vishakhapatnam Steel Plant obtains its iron ore from the mines of
  1. Bababudan
  2. Bailadila
  3. Dalli-Rajhra
  4. Gurumahisaini
Answer: 1.  Bababudan
19: The First Finance Commission was constituted in the year
  1. 1956
  2. 1953
  3. 1952
  4. 1951
Answer: 4.  1951
20: Which one of the following Settlements comprised Zamindar as middleman to collect the land revenue?
  1. Mahalwari Settlement
  2. Ryotwari Settlement
  3. Permanent Settlement
  4. None of the above
Answer: 3.  Permanent Settlement
21: Which of the following was the court language during the reign of Akbar?
  1. Hindi
  2. Urdu
  3. Persian
  4. Arabic
Answer: 3.  Persian
22: What were the districts called in the Vijaynagar empire?
  1. Nadu
  2. Khurram
  3. Kottam
  4. Janpad
Answer: 3.  Kottam
23: Which was the first National News Agency of India?
  1. The Indian Review
  2. The Free Press of India
  3. The Associated Press of India
  4. None of the above
Answer: 3. The Associated Press of India
24: The depiction of the stones of the previous lives of Gautama Buddha was first done in the art of
  1. Sarnath Pillar of Asoka
  2. Bharhut Stupa
  3. Ajanta Caves
  4. Eilora Caves
Answer: 2.  Bharhut Stupa
25: The British Parliament can do everything except make a woman a man and a woman a man?To whom is this statement ascribed?
  1. Dicey
  2. Hegal
  3. De Lolme
  4. none of above
Answer: 3.  De Lolme
26: Which of the following states did not come into being in 1987?
  1. Mizoram
  2. Arunachal Pradesh
  3. Goa
  4. Manipur
Answer: 4.  Manipur
27: The number of Zonal Councils in India is
  1. Five
  2. Four
  3. Seven
  4. Eight
Answer: 1.  Five
28: National Commission for Back ward Classes was established in
  1. 1994
  2. 1993
  3. 1995
  4. 1999
Answer: 2. 1993
29: Indravati Hydroelectric Project is the multipurpose projet of
  1. Maharashtra state
  2. Gujarat state
  3. Orissa State
  4. Tamil Nadu state
Answer: 3.  Orissa State
30: Which sector contributes the maximum share in National income of India?
  1. Primary
  2. Secondary
  3. Tertiary
  4. All the above have equal share
Answer: 3.  Tertiary

Post a Comment