Last grade servant company corporation expected questions and answers


1: Hydrogen is used instead of Helium to fill balloons for meteorology because
  1. of its low density
  2. It is not very reactive under normal conditions
  3. It is almost insoluble in water
  4. It can be prepared easily
Answer: 1.  of its low density
2: The most abundant element in the earth’s crust is
  1. Silicon
  2. Aluminium
  3. Nitrogen
  4. Oxygen
Answer: 4.  Oxygen
3: Stainless steel is an example of
  1. A metallic compound
  2. A homogeneous mixture
  3. A heterogeneous mixture
  4. An inorganic compound
Answer: 1.  A metallic compound
4: The Non-Cooperation Movement was ultimately withdrawn by Mahatma Gandhi
  1. On the directions of the Party
  2. On account of amicable settlement with the British
  3. On account of violent incidents at Chauri-Chaura
  4. On account of excessive repression by the Government
Answer: 3.  On account of violent incidents at Chauri-Chaura
5: The Preamble of the Constitution after 42nd amendment declares India
  1. Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
  2. Sovereign Democratic Republic
  3. Federal Democratic Republic
  4. Federal Socialist Democratic Republic
Answer: 1.  Sovereign Socialist Secular Democratic Republic
6: The International Date Line is the
  1. Equator
  2. 0° Longitude
  3. 88° East Longitude
  4. 180° Longitude
Answer: 4.  180° Longitude
7: The real executive power under a Parliamentary Government rests with
  1. The Parliament
  2. The King
  3. The Council of Ministers
  4. The Civil Servants
Answer: 3.  The Council of Ministers
8: Who among the following was the first Maratha Ruler to get legal recognition from the Mughals?
  1. Sahuji
  2. Shivaji
  3. Balaji Baji Rao
  4. Sambhaji
Answer: 1.  Sahuji
9: The average solar day is approximately
  1. 24 hrs
  2. 24 hrs 15 minutes
  3. 24 hrs 52 minutes
  4. 24 hrs 15 Second
Answer: 1.  24 hrs
10: The constellation Sapta-Rishi is known to westerns as the
  1. Seven Monks
  2. Alpha Centauri
  3. Big Dipper
  4. Small Bear
Answer: 3.  Big Dipper
11: One kilobyte is equal to
  1. 1000 bytes
  2. 1024 bytes
  3. 100 bytes
  4. 1023 bytes
Answer: 2.  1024 bytes
12: Which of the following is a cellulose fiber?
  1. Cotton
  2. Wool
  3. Rayon
  4. Polyester
Answer: 1.  Cotton
13: Which of the following is not an example of Operating System?
  1. Windows 98
  2. BSD Unix
  3. Microsoft Office XP
  4. Red Hat Linux
Answer: 3. Microsoft Office XP
14: Which of the following vitamins helps in the absorption of calcium?
  1. Vitamin A
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. Vitamin D
Answer: 4.  Vitamin D
15: Dengue fever is spread by
  1. Aedes aegypti mosquito
  2. Common House flies
  3. Anophilies mosquito
  4. Rodent like rats and squirrels
Answer: 1.  Aedes aegypti mosquito
16: Which of the following is not a fundamental right of the Indian citizens?
  1. Right to property
  2. Right to freedom of expression
  3. Right to vote
  4. Right to remain silence
Answer: 1.  Right to property
17: Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?
  1. Param
  2. Super 301
  3. Compaq Presario
  4. CRAY YMP
Answer: 1.  Param
18: Genome is the key to tomorrow’s medical practices because
  1. It unleashes an information revolution
  2. It provides a new outlook into medicine
  3. It is a new way of making drugs
  4. It can enable customized medicines.
Answer: 2.  it provides a new outlook into medicine
19: Which of the following is not a missile tested in Indian Missile Programme?
  1. Agni
  2. Trishul
  3. Prithvi
  4. Arjun
Answer: 4.  Arjun
20: Mahatma Gandhi started his struggle against apartheid in
  1. Natal
  2. Transvaal
  3. Johannesberg
  4. Champaran
Answer: 1.  Natal

Post a Comment