KSRTC reserve conductor exam 2008 part 2


16.   Baking powder is :
      (a) sodium bicarbonate                    (b) sodium carbonate
      (c) potassium bicarbonate                (d) potassium carbonate

17.   First woman to lead delegation to the U.N :
      (a) Kasturba Gandhi                        (b) Fathima Meer
      (c) Vijaya Laxmi Pandit                   (d) Kamala Nehru

18.   Number of vertebrae in human skeleton :
      (a) 35                                              (b) 32
      (c) 33                                              (d) 30

19.   Harijan Asram founded by Gandhiji at :
      (a) Varanasi                                     (b)Amritsar
      (c) Aurangabad                               (d) Sabarmati

20.   World Heart Day is on :
      (a) Second Sunday of August           (b) Second Sunday of September
      (c) Last Sunday of August                (d) Last Sunday of September

21.   The second host of tapeworm :
      (a) cat                                             (b) culex mosquito
      (c) cow                                           (d) pig

22.   Coolie is written by :
      (a) Mulk RajAnand                          (b) K.M. Panikkar
      (c) Laxmi Sehgal                              (d) I.K. Gujral

23.   Galapagos islands are linked with :
      (a) classification of animals               (b) studies on evolution
      (c) geographical specialities              (d) presence of ice burgs

24.   Subject deals with life and death of human beings :
      (a) vital statistics                              (b)   sensus
      (c) population                                  (d) survey

25.   First Woman Cosmonaut from India :
      (a) Anna Malhotra                           (b) Kalpana Chawla
      (c) Kiran Bedi                                 (d) Kadambini Ganguli

26.   Indian Institute of Science is in :
      (a) Bombay                                     (b) Bangalore
      (c) Calcutta                                     (d) Chennai

27.   S.P.C.A stands for :
      (a) South Asian Preferential (b) Society for Peace of the Adivasi
           Trade Agreement                           Community
      (c) Sardar Sarovar Project               (d) Society for prevention of Cruelty
                                                                   to Animals
28.   Founder of Brahma Samaj :
      (a) Dayananda Saraswathi               (b) Ramakrishna Paramahamsan
      (c) Raja Ram Mohan Roy                (d) Swami Vivekananda

29.   “Woods are lovely dark and deep
      But I have promises to keep
      And miles to go before I sleep
      And miles to go before I sleep”
     These lines are belongs to :
     (a) T.S. Eliot                                     (b) John Milton
     (c) Mark Twain                                (d) Robert Frost

30.   ‘Bird Man of India’:
     (a) MuhammedAli                             (b) SalimAli
     (c) M.S. Swaminathan                      (d) Dr. Kurien

31.  The vitamin that helps in blood clotting :
     (a) B                                                (b) K
     (c) C                                                (d) A

32.  Largest Producer of Thorium in the World :
     (a) Kerala                                         (b) Kashmir
     (c) Assam                                         (d) Bihar

33.  The acid present in tea :
     (a) Acetic acid                                  (b) Tartaric acid
     (c) Lactic acid                                  (d) Tanic acid

34.  Cotton belongs to the family of :
     (a) Malvaceae                                  (b) Cruciferae
     (c) Compositae                                 (d) Umbiliferae

35.  Biogas contains :
     (a) Methane                                      (b) ethane
     (c) Hydrogen sulphide                       (d) Ammonia

36.  The scientist who worked on genetics :
     (a) Lamarek                                     (b) Mendel
     (c) Hugo De Vries                            (d) Charles Darwin

37.  National award given to best actress :
     (a) Swarna mayooram                      (b) Latha award
     (c) Swarna kamal                             (d) Urvasi award

38.  A cube has numerically equal volume and surface area. The volume of such a cube is
     (a) 3000 units                                   (b) 1000 units
     (c) 216 units                                     (d) 210 units

39.  The element present in all organic compounds
     (a) Sulphur                                       (b) Nitrogen
     (c) Potassium                                    (d) Carbon

40.  The author of ‘Hindu View of Life:
     (a) Dr. S. Radhakrishnan                  (b) Swami Saswathananda
     (c) Bhagavan Das                             (d) Morarji Desai

41.  The importance of ozone layer is :
     (a) It helps the growth of plants         (b) It acts as a protective layer from
                                                                   U.V. rays
     (c) It maintains the rate of rain           (d) It helps the growth of
                                                                  decomposers
42.  Mosaic disease of pulses is caused by :
     (a) Virus                                           (b) Fungus
     (c) Bacteria                                      (d) Flies

43.  Hyperglycaemia is due to :
     (a) excess of water in blood              (b) excess of sugar in blood
     (c) excess of alcohol in blood            (d) excess of carbondioxide in blood

44.  Bones present in a human adult:
     (a) 216                                             (b) 200
     (c) 206                                             (d) 180

45.  Mobile part of an atom
      (a) Neutron                                     (b) proton
      (c) Electron                                     (d) Nucleus

 46.  Cuttack is on which river bank :
      (a) Yamuna                                     (b) Ganges
      (c) Hugli                                          (d) Mahanadi

 47.  Vandemataram is composed by :
      (a) Rabindranath Tagore     (b) Bankimchandra Chatterjee
      (c) Mahatma Gandhi                        (d) Tagore

 48.  Pigment gives red colour to blood :
      (a) Haemoglobin                              (b) RBC
      (c) Plasma                                       (d) Bile

 49.  The mixture of nitric acid and hydrochloric acid
      (a) Plaster of Paris                           (b) Bleaching powder
      (c) Carbondisulphide                       (d) Aquaregia

50.  In colour blindness with which colour red is confused ?
      (a) Blue                                           (b) Green
      (c)Violet                                          (d) Maroon


Answer key
16.(a)  17.(c) 18.(c)  19.(d) 20.(d)   21.(d)  22. (a) 23. (b) 24. (b)  25.  (b)  26. (b)  27. (d) 28. (c)  29. (d)  30.  (b) 31. (b)  32.  (a) 33.  (d)  34.(a)  35. (a)  36. (b) 37.(d)  38. (c)  39.(d)  40.(a)  41.  (b)  42. (a) 43.  (b)  44.  (c)  45. (c)  46. (d) 47.(b) 48. (a)  49.(d)  50.(b) 

Post a Comment