Deputy Collector Questions and Answers April 2011


51.Either the Prime Minister or his ministers ………. blamed for the 2010 Commonwealth Games Scam. (to be)

A. is B. are C. has been D. have been

ans:B. are

52. Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is the oldest man to scale Mt. Everest.(Comparative degree)
A. Nobody is older than Min Bahadur Sherchan to scale Mt. Everest
B. No climber is as old as Min Bahadur Sherchan to scale Mt. Everest.
C. The Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is older than any other climber to scale Mt. Everest
D. Mt.Everest is as old as Min Bahadur Sherchan who climbed it

ans:C. The Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is older than any other climber to scale Mt. Everest


53. I am the messenger of India’s ancient thoughts world over, …………? (Question tag)
A. Aren’t I? B. amn’t I? C.isn’t I ? D. am I?

ans:A. Aren’t I?

54 . India will be the largest economy ……… 2050 ……….. china and the U. S. (Preposition)
A.by, after B. after, with C. in, after D. from, with

ans: A.by, after

55.By age four, Varsha won ………. brown belt, …………… first degree in Karate.(articles)
A.the, the B. a, the C. an, the D. the, a

ans:A.the, the

56. The minister sought to introduce an amendment to the Bill. (Passive)
A.The Bill sought to introduce an amendment by the minister
B. An amendment to the Bill was sought to be introduced by the minister
C. The minister introduced an amendment to the Bill
D. An amendment to the Bill is being introduced by the minister

ans:B. An amendment to the Bill was sought to be introduced by the minister

57. Anamika said, “God spared our lives because he wants us to do something meaningful’.(Reported Speech)
A. Anamika said that God had spared their lives because he wanted them to do something meaningful
B.Anamika said that God spares their lives because he wants them to do something meaning ful
C. Anamika said that God spared their lives because he had wanted them to do something meaningful
D. Anamika said that God spares our lives because he wants us to do something meaningful

ans:C. Anamika said that God spared their lives because he had wanted them to do something meaningful

58.My aunt gave the baby a beautiful rattle. (Mark the D.O. and Indir. O)
A. baby, rattle B. rattle, baby C. aunt, baby D. baby, beautiful

ans:A. baby, rattle

59. If I had won the lottery, ………. a millionaire. (Conditional)
A. I will become B. I had become C. I would have become D. I would become

ans:C. I would have become

60.I was happy ………. the appointment. (infinitive of ‘accept’)
A. to accept B. to be accepting C. to have accepted D. accepting

ans:A. to accept

61. I met J.K. Rowling ………… they say is the richest person in the world. (relative clause)
A. who B. whose C. whom D.which

ans: deleted qn.

62. The student leader expalined why he had to leave the panel discussion forum. (adverbial of ‘anger’)
A.The student leader explained why he had to leave angrily the panel discussion forum
B.The student leader explained why he had to leave the panel discussion forum angrily
C. The student leader explained angrily why he had to leave the panel discussion forum
D. The student leader explained why he had angrily to leave the panel discussion forum

ans:A.The student leader explained why he had to leave angrily the panel discussion forum

63. She _____________ tomorrow to attend the wedding.(modal verb)
A. will come B. comes C. seems to come D. just comes

ans:A. will come

64. I have never met Osama bin Laden___________ do I wan to.(neg. conjunction)
A. nor B. neither C. or D. either

ans: Nor

65. It was not difficult to park the car infront of the theatre.(gerund)
A. There was no difficulty in parking the car in front of the theatre
B. It was not difficult to do the parking in front of the theatre
C. To park the car in front of the theatre was not difficult
D. Parking in front of the theatre the car was not difficult

ans:deleted qn.

66. Give the Plural form: Sheep
A. Sheeps B. Sheepes C. sheep D. sheepz

ans:C. Sheep

67. Change the Gender: Goose
A. geese B. geeses C. gander D. gossen

ans:C. gander

68. Use of Prefix and Suffix: Forget
A. unforgettable B. unforgetting C. disforgetting D. misforgettable

ans:A. unforgettable

69. Give the Synonym: Predict
A. premonition B. foretell C. aver D. pronounce

ans:B. foretell

70. Give the Antonym: Hereditary
A. acquired B. ancestral C. bequeathed D. possessed

ans: A. acquired

71. Meaning of two confusable words : Premier/Premiere
A. Prime Minister /1st performance
B. Minister/ Reality show
C. Diplomat/Cricket
D. Male/Female

ans:A. Prime Minister /1st performance

72.Use of Collective noun : Fish
A. school of fishes B. Flock of fishes C. herd of fishes D. pool of fishes

ans:A. school of fishes

73. Use of Homonyms: Bald
A. bawled B. bold C. balled D. bohld

ans:C. balled

74. Phrasal Verb : To shrung one’s shoulders
A. to show disapproval B. to approve C. to wash one’s hands D. to deny

ans:A. to show disapproval

75. Meaning of these foreign words :
Modulus operandi
A.operation B. treatment C. way to doing things D. means and end

ans:C. way to doing things

76. In a family, Reshma is elder sister of Ragini. Soni is Reshma’s daughter and Saloni is Soni’s cousin. Ragini’s mother is Rajini. Ramani is the sister in law of Reshma. who is soni’s grand mother?
A. Ramani B. Rajini C. Reshma D. Saloni

ans:B. Rajini

77.Find the odd one out in the sequence of numbers 2,5,10,17,26,37,50,64
A.50 B.26 C.37 D. 64

ans:D. 64

78. If ‘+’ is denoted as ‘x’,'-’ as ‘/’, ‘x’ as ‘-’ and ‘/’ as ‘+’. What is the value of 10+5-3/1×7=
A.12 B. -6 C. 13 D. zero

ans: deleted question

79. Find the next letter in the sequence A,D,I, P……
A. H B. Y C.W D.X

ans:B. Y

80. If A=2, M=26 and Z=52, then BET=
A. 44 B. 54 C. 64 D. 72

ans:B. 54

81. Find the value of the following x(x-a)(x-b)(x-c)…..(x-z)
A.xn -(a+b+…..+z)
B.x2+ax3+bx4+…..
C.zero
D. cannot be determined

ans:C.zero

82. Poles are arranged in straight line with 1 metre gap between them. How many poles will be there in a straight line of 30 metres?
A.31 B.30 C.32 D.29

ans:A.31

83.A man walks 30 metres towards South. Then, turning to his right, he walks 30 metres. Then turning to his left, he walks 20 metres, again he turns to his left and walks 30 metres. How far is he from his initial position?
A. 20 metres B. 30 metres C. 60 metres D. none of these

ans:D. none of these(50 meters)

84. Find the odd one out in the sequence of numbers 25,27.30,35,42,53,65
A.30 B. 42 C. 53 D.65

ans:D.65

85. Fill up the next letter in the particular series B,C,E,G,K,M,……
A.V B.W C.Q D.R

ans:C.Q

86. ELFA,GLHA,ILJA,……..,MLNA
A)OLPA B)KLMA C)LLMA D)KLLA

ans:D)KLLA

87.There are 3 friends, A, B, and C. Each of them is wearing another person’s hat and riding cycle of the third person. (i.e.None of them is using their own hat and cycle) If A is wearing B’s hat and riding C’s cycle, who is riding A’s cycle?
A. A B. B C. C D. can’t be determined

ans:B. B

88. A 1 km long train passes through a tunnel of 1 km length at a speed of 1 km per minute. How much time will it take to pass through it completely?
A. 1 min B. 2 min C. 5 min D. 0.5 min

ans:B. 2 min

89. In a particular language GREET is coded as FQDDS, how is FORD coded in that language?
A. FQSD B. ENQC C. ENRC D. FNRC

ans:B. 2 min

90. P,Q,R and S are playing a game of carom. P,R and S,Q are partners. S is to the right of R. If R is facing west, then Q is facing?

A. North B. South C. East D. West

ans:A. North

91. What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock at half past two
A. 105 degree B. 103 degree C. 110 degree D. 90 degree

ans:A. 105 degree

92. A is two years older than B, who is twiceas old as C. If total ages of A, B and C be 27, how old is B.
A. 5 B. 8 C. 10 D. 12

ans:C. 10

93. A vendor bought 3 chocolates for 1 rupee. For how much chocolate should he sell, to gain a profitof 50%?
A. 50 ps B. 75 ps C1 Re D. 1.50 Rs

ans:A. 50 ps

94. If a/3=b/4=c/7, then (a+b+c)/c=:
A. 7 B. 2. C. 1/2 D. 1/7

ans:B. 2

95. A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3. What is the percentage error?
A. 45% B. 86% C. 36% D. 64%

ans:D. 64%

96. A number of marble slabs of size 20 cm x 20 cm required to pave the floor of a square room of side 3 meter is:
A. 100 B. 150 C. 225 D. 250

ans:C. 225

97. 75% of a number is addedto 75, then the result is the number itself. What is the number?
A. 50 B. 60 C. 300 D. 400

ans:C. 300

98. A and B can do a work in 12 days. B and C together can do it in 15 days and C and A together in 20 days. If A,B,C work together, they will complete the work in:
A. 5 days B.10 days C. 12 days D.47/3days

ans:B.10 days

99. The prices of scooter and TV are in a ration 7:5 . If scooter costs Rs.8,000 more than TV set, then price of TV set is :
A.20,000 B.24,000 C.28,000 D.32,000

ans:A.20,000

100. At what rate percent of simple interest will a sum of money double itself in 12 years?
A. 3/4 % B.25/3 % C. 17/2 % D.19/2 %

ans:B.25/3 %

Post a Comment