Deputy Collector Questions and Answers April 2011

Deputy Collector Questions & Answer

1. Name of the Egyptian President against whom people of Egypt revolted in 2011:

A. Hosni Mubarak
B. Pervez Musharraf
C. Omar Suleiman
D. Ahmed Shafeeque

ans: Hosni Mubarak

2. Name the person who commissioned theVallarpadam International Container Transshipment Terminal
A. Vayalar Ravi
B. Dr. Man Mohan Singh
C. A. K. Antony
D. G K Vasan

ans:B. Dr. Man Mohan Singh

3. The Malayalam literature who received Jnan pith Award in 2007 :
A. Sugatha Kumari
B. Vijayalakshmi
C. O.N.V Kurup
D. Balachandran Chullikkad

ans: C. O.N.V Kurup

4. In which of the following cities was the Indian Biodiversity Congress(2010) held?
A. Chennai
B. Chandigarh
C. Mumbai
D. Thiruvananthapuram

ans: D. Thiruvananthapuram

5. _____________ sector has established itself as the biggest contributor to the State’s GDP as per Kerala State’s Economic Review ( February 2011)
A. Secondary Sector
B. Primary Sector
C. Tertiary Sector
D. None of these

ans: C. Tertiary Sector

6. Name the most significant characteristic of National Integration:
A. Social homogeneity
B. Unity
C. Economic identity
D. National loyalty

ans: B. Unity

7. “The principle of respect for all life and the practice of non-injury to living thing’s is known in India as :
A. Ahimsa
B. Tolerance
C. Patience
D. None of These

ans:A. Ahimsa

8. NCW means :
A. National Commission For Women
B. National Commission For Workers
C. National Council For Workers
D. None of these

ans:A. National Commission For Women

9.The Servants of India Society (1905) was formed to train people to serve the country by :
A. Tilak
B. Gandhiji
C. Raja Ram Mohan Roy
D. Gopalakrishna Gokhale

ans: D. Gopalakrishna Gokhale

10. Who is popularly called “Vaikkom Hero” ?
A. R. K. Dhadabai
B. E V Ramaswami
C. C.N. Annadurai
D. Mannath Padmanabhan

ans: B. E V Ramaswami

11. Who founded the Indian National Congress?
A. Motilal Nehru
B. A.O. Hume
C. Lajpat Rai
D. Gokhale

ans: B. A.O. Hume

12. Zionisn is a world movement of :
A. Hindus B. Buddhists C. Christians D. Jews

ans: D. Jews

13. Jallianwalla agh is situated in :
A. Delhi B. Mysore C. Amritsar D. Lahore

ans: C. Amritsar

14. The first war of Indian independendance started at :
A. Mumbai B. Chennai C. Delhi D. Meerut

ans: D. Meerut

15. “Life Divine” was written by :
A. Gandhiji B. Tilak C. Vivekananda D. Aurobindo Ghosh

ans:D. Aurobindo Ghosh

16. Name the “Land of the Morning Calm” :
A. Norway B. Japan C. Korea D. Thailand

ans: C. Korea

17. Sahyadri ranges refer to :
A. Eastern ghats B. Western ghats C. Saptura ranges D. Siwaliks

ans:B. Western ghats

18. The line beyond which snow never melts is
A. Latitude B. Longitude C. Snow line D. Meridian

ans: C. Snow line

19. Gir Forest is in :
A. Karnataka B. Bihar C. Gujarat D. Himachal Pradesh

ans: C. Gujarat

20. A fountain of hot water issuing from a hole which extends deep into earth’s crust is called :
A. Delta B. Canyon C. Volcano D. Geyser

ans:D. Geyser

21. Universal Adult Franchise creates :
A. economic equality B. social equality C. political equality D. cultural equality

ans:C. political equality

22. Who is the guardian of Fundamental rights in India ?
A. Judiciary B. Legislature C. Executive D. Political parties

ans:A. Judiciary

23 The year in which Panchayati Raj was introduced in India :
A.1960 B.1959 C. 1961 D. 1949

ans:B.1959

24. Which article of the constitution provides for the formation of the Finance Commission ?
A. Article 300 B. Article 280 C. Article 250 D. Article 290

ans:B. Article 280

25. The Gevernor can nominate to the Legislative Council of his state one member from this community :
A. Jewish B. Muslim C. Anglo-Indian D. Parsi

ans:C. Anglo-Indian

26. Right to Information Act (RTI) became effective in India on 15th June :
A. 2001 B. 2003 C.2004 D.2005

ans:D.2005

27. Universal Declaration of human rights was passed by the U.N. General Assembly on :
A. 10.12.1948 B. 13.11.1947 C. 9.12.1948 D. 12.12.1946

ansA. 10.12.1948:

28. The proclamation of emergency brings automatic suspension of the right to :
A. Freedom speech B. Constitutional remedies C. Freedom of religion C. All of these

ans:A. Freedom speech

29. The concept of Fundamental right has it’s basis in the :
A. Constitution of the USA B. Constitution of Russia C. Irish Constitution D. Canadian Constitution

ans:A. Constitution of the USA

30. The chairman of the UPSC is appointed by the :
A. Cabinet B. President C. Supreme Court D. Prime Minister

ans:B. President

31. Kerala is the first state in India to launch a Pension Scheme for farmers namely :
A. Kissan Abhiman B. Farmer’s Pension C. Agricultural Pension D. Pension to Agricultural Labourer

ans: A. Kissan Abhiman

32. According to 2001 census, the state having highest urban population is :
A. Tamil Nadu B. Kerala C. Maharashtra D. Uttar Pradesh

ans:C. Maharashtra

33.The district in Kerala which has got the highest density of popular as per 2001 census :
A. Ernakulam B. Alappuzha C. Thrissur D. Idukki

ans:B. Alappuzha

34. The Union Territory in India with the highest population :
A. Puducherry B. Delhi C. Chandigarh D. Daman and Diu

ans:B. Delhi

35. IRDP means :
A. Indian Rural Development Programme
B. Indian Regional Development Programme
C. Integrated Rural Development Programme
D. International Rural Development Project

ans:C. Integrated Rural Development Programme

36. Third World Countries are :
A. Developed countries B. Developing countries C. African countries D. None of these

ans:D. None of these

37. The definition of the “Urban Poor” according to the Planning Commission in India in terms of the colorie intake with respect to daily consumption is :
A. less than 2100 calories B. less than 2000 calories C. less than 2200 calories D. None of these

ans: A. less than 2100 calories

38. The fraction of all families (or all individuals) that fall below the poverty line is called :
A. Poverty rate B. Absolute poverty C. Relative poverty D. None of These

ans:A. Poverty rate

39. Economic development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own need is:
A. Human Development B. Economic progress C. Sustainable development D. Static development

ans:C. Sustainable development

40. The state where the largest number of people living below the poverty line is found in India
A. Rajasthan B. Delhi C. Madhya Pradesh D. Bihar

ans:D. Bihar

41. Earth Day is celebrated in :
A. 22nd April B. 22nd May C. 23rd April D. 22nd March

ans:A. 22nd April

42. The kyoto protocol is an international agreement linked to the United Nations Framework Convention on :
A.Climate change B. International trade C. Global investment D. Education

ans:A.Climate change

43. Pearl fishing is done extensively in :
A. Gulf of Mannar B. Konkan Coast C. Malabar Coast D. Coromandel Coast

ans:A. Gulf of Mannar

44. Which ocean’s name means “Peaceful”?
A. Artic Ocean B. Antartic Ocean C. Pacific Ocean D. Indian Ocean

ans: C. Pacific Ocean

45. The district in Kerala where black soil is seen most:
A. Wayanad B. Kannur C. Kasargod D. Palakkad

ans:D. Palakkad

46. The genetic material of a cell is in :
A. DNA B. Protoplasm C. Cytoplasm D. Ribosome

ans:A. DNA

47. who was the first to perform the surgery of human heart transplant?
A. David Baltimore B. Dr.Christian Bernard C. Dr. James D. Watson D. Dr. Mathew Philip

ans:B. Dr.Christian Bernard

48. The organ which is primarly concerned with immunity :
A. Kidney B. Liver C. Lymphatic tissue D. Thyroid

ans:C. Lymphatic tissue

49. Which branch of medicine was Rabindranath Tagore good at ?
A. Ayurveda B. Homeopathy C. Allopathy D. None of these

ans:B. Homeopathy

50. The alloy of steel used in making automobile parts is :
A. stainless steel B. nickel steel C. tungsten steel D. chromium steel

ans: deleted question


Post a Comment